belépés / regisztráció
2021. június 15. kedd
Aktuális lapszám

...most abszolút pozitívan tekintek a jövőre...

Beszélgetőpartnerem Kötél István cégvezető, aki 12 évet sikerrel töltött el a Becker Kft.-nél, majd annak termékpalettájából a Flamco-termékeket átvéve belekóstolt az önálló, nagy felelősséggel járó termékképviselet kialakításába, ellátásába. Tette ezt akkor, amikor nehéz piaci viszonyokkal rendelkezünk.

 

Hogy is volt ez a munkahelyváltás?
 

A Flamco cég magyarországi képviseletét 1996 óta a Becker Kft. látta el.

A család nyugdíj felé közeledvén úgy döntött, hogy szeretne visszavonulni a cég vezetéséből, így a Flamco magyarországi képviseletét vissza akarták adni a holland anyavállalatnak, aki az egyeztetéseket követően úgy gondolta, hogy egy saját, önálló leányvállalatot alapít Magyarországon. Tette ezt azért is, mert a közép-kelet-európai piacokat addig is különös figyelemmel kísérte és fontosnak ítélte meg.

2010 márciusában alakult meg a Flamco Hungary Kft., Dunaharaszti székhellyel, és ami nagyon lényeges, egy 800 m2-es, magas raktár létesítésével, amiből ma is dolgozunk, szolgáljuk ki a magyar piacot. Dunaharasztiban, a Böhler-telepen vagyunk, amely egy acélipari cég, hegesztéstechnikával, acélipari termékek megmunkálásával és kereskedelmével foglalkozik. Mindkét cég tulajdonosa az osztrák Voest-alpine AG acélipari konszern. No és mivel az elmúlt 12 évben együtt dolgoztunk, a magyar piacot is részben az én közreműködésemmel alakítottuk ki, kézenfekvő volt a holland anyacég számára, hogy én legyek a cégvezető.

   
  A raktárotokban lévő termékek miatt ma már a határon túlra is nézegettek?
 

Amikor a Flamco Hungaryt megalapítottuk, akkor már az első kinti egyeztetéseknél valóban egy kicsit túlméreteztük a raktárunkat, mert tudtuk, hogy az anyavállalat költségtakarékossági, logisztikai szempontokat figye-

lembe véve, a szomszédos országok igényeinek kielégítésére is használni akarja a magyar cégét. Már 2011. szeptember 1-jétől mi szolgáltuk ki a cseh piacot. A következő lépés az, hogy 2012. április 1-jétől a román, a szlovén és a szlovák piacot is mi látjuk el termékekkel. Tehát egy kis közép-keleteurópai regionális központot hoztak így létre Magyarországon.

   
  Talán nem mindenki előtt ismertek a Flamco cég gyártmányai. Mivel is foglalkoztok? Hol láttok lehetőségeket az értékesítésben?
 

Lényeges, hogy a Flamco 99%-ban saját gyártású termékeket forgalmaz. Egy holland cégről beszélünk, ahol az osztrák tulajdonú Voestalpin a főtulajdonos. Hollandiában és Németországban van a két fő gyártóegységünk, de Angliában is létezik egy kisebb. Nem kerülhettük el a világtendenciát mi sem, amely szerint Kínában is rendelkezik a Flamco gyártóbázissal, de ott kifejezetten csak a helyi piacok kiszolgálására termelnek.

A legismertebb termékeink, illetve termékcsoportjaink a tágulási tartályok, a változó nyomású tágulási tartályok, különféle tágulási automaták, kompresszoros és szivattyús tágulási rendszerek.

Egy másik nagy termékcsoportunk - ami Magyarországon is a legnépszerűbbnek mondható -, a légtelenítők, légleválasztók, iszapleválasztók, szintén a családi házas mérettől az ipari nagy méretekig.

A fűtési rendszerekhez tartozó különféle biztonsági szelepeket is említhetném, sőt amit kevesebben tudnak, hogy a régen Wemefa névre hallgató cső- és radiátorrögzítés-technika is 1994 óta a Flamco tulajdonában van.

   
  Ha az árfekvését tekintjük ezeknek a termékeknek, akkor hova sorolnád a konkurencia termékei közül?
  Mi nem vagyunk olcsó kategória. Úgy gondolom, hogy egy erős, közepes árfekvésünk van. A légtelenítőink forgalma azt mutatja, hogy egy jó minőségű termékkel még ma is lehet mit kezdeni a piacon, hiszen a mostani sikeres eladásaink egyértelműen a minőségre vezethetők vissza. Úgy gondolom, hogy jók az áraink!
   
  Amikor felkértek az ügyvezetői posztra, mit kértek tőled a tulajdonosok?
 

Az átalakulást követően a Flamco magyarországi leányvállalataként sokkal nagyobb lehetőséget kaptunk, mint a korábbi időkben. Egy gyár háttértámogatását élvezve, teljesen más üzleti szemlélettel dolgozunk, minden egyes költséget, ami pozitívan érintheti a piaci növekedésünket, azt támogatásként megkapjuk az anyacégünktől.

A tulajdonosok az első évben tudták, hogy a piac szűkül, de azt is mérlegelték, hogy létrehoztunk egy magyarországi raktárat, és más szemlélettel fogunk dolgozni, egy 5-10%-os növekedést irányoztak elő az előző évhez képest. Ezt tudtuk is tartani, és ami egy tulajdonos számára a leglényegesebb: tudtuk teljesíteni az anyacég nyereséggel kapcsolatos elvárásait is.

   
  Hosszú távú terveitek?
  Egyértelműen az, hogy egy erős, közép-kelet-európai regionális központot hozzunk létre a Flamcóból. Én most a magyar piacon elérhető teljesítményünkkel kapcsolatban is optimista vagyok, olyan értelemben, hogy minimális növekedést irányoztuk elő a következő évre, amiről úgy gondoljuk, hogy még egy nagyon gyenge év esetén is elérhetjük. Úgy gondolom, hogy az előttünk álló időszak - hasonlóan az előzőekhez -eléggé rossz lesz, de reménykedem, hogy innen talán már nincs lejjebb. Mi csúsztatott könyvelési időszakkal dolgozunk, áprilistól márciusig, így csak pár hete terveztük meg a jövő évünket, de optimistán előirányoztunk az idei évhez képest egy minimális többletforgalmat. A személyzeti növekedésünk már a Flamco Hungary megalakulásával is egyértelmű volt. Tehát addig, amíg a magyarországi képviseletként a Becker Kft.-nél gyakorlatilag ketten foglalkoztunk a magyar piaccal, addig már most négyen vagyunk, és még egy üzletkötő kollégával bővülni is szeretnénk. Egy épületgépész kollégát szeretnénk felvenni, aki vagy Nyugat-Magyarországon lakik, vagy Budapesten, és középfokon beszél angolul vagy németül. Időközben ez a problémánk megoldódni látszik, február 1-jén ugyanis munkába áll nyugat-magyarországi területi képviselőnk.
   
  Te, mint Kötél István, mit vársz ettől a cégtől? Innen akarsz nyugdíjba menni?
 

A nyugdíj még messze van. Idén ünnepeltem a 40. születésnapomat, tehát van még időm. A Flamco egy legendás cég Hollandiában és talán Európa-szerte is, olyan értelemben, hogy a munkatársai szeretik, és szívesen dolgoznak ott. A Flamcónak összesen 550 munkavállalója van a világon, azaz egy kicsi multinacionális cég, és rendkívül kevés a céget elhagyók száma. Pl. az én főnököm 28 éve dolgozik a cégnél, de az összes olyan kolléga, akikkel az anyacégnél mi is együtt dolgozunk már 1998 óta, egy stabil, állandó gárda. Tehát nem jellemző egyáltalán a fluktuáció.

Őszintén mondom, hogy én is teljes mértékben meg vagyok elégedve a jelenlegi pozíciómmal. Tudunk fejlődni, vannak előrelépési lehetőségek minden szinten. Így nézve a magyarországi piacot is szebbnek látom! Meggyőződésem, hogy mi új partnerek bevonásával még növekedni is tudunk. Egyébként is egy optimista típus vagyok, de természetesen azt, hogy mit hoz a jövő, most még nem lehet tudni.

   
  A szomszédos országok termékellátása miatt sokat kell utaznod?
  Az utazásaimat nem egyszerűen viseli a család. A múltkor a lányom megkérdezte péntek reggel, borotválkozás közben, amikor benyitott a fürdőszobába, hogy "apa, te mit keresel itthon?" A multinacionális élet sajnos ezzel jár. Amíg az elmúlt "beckeres érában" relatív keveset kellett külföldre utazni, most azért nagyon sokat teszem ezt. Szerencsére a mai modern világban már költségta-karékosan van lehetőség repülőgéppel utazni, így gyakran a munkát akár egy nap alatt is el lehet végezni.
   
  Úgy tudom, sportos ember vagy. Van hobbid?
 

Sokan tudják rólam, hogy bár csak öregfiúk kategóriában, de aktív futballista vagyok. Már fiatal koromban elég magas szinten, NB3-as, NB2-es szinten futballoztam, de az egyetemi évek után már szinte teljes mértékben mellőztem a versenyszerű labdarúgást. Szigetszentmiklóson lakunk, és ott egy nagyon jó baráti társasággal hét éve alakítottunk egy öregfiúk csapatot, és a Magyar Labdarúgó Szövetség szervezésében, a Pest megyei bajnokságban is játszunk.

Tehát a futball az én hobbim, és remélem, hogy ez életem végéig meg is fog maradni. A fiam is futballkapus hozzám hasonlóan, tagja a szigetszentmiklósi NB2-es klubnak, az U13-as korosztályában. Büszkén mondhatom, hogy körzeti válogatott már. A másik hobbim a motorozás, amit nyáron űzök leginkább, amennyire az időm engedi. Télen pedig a síelést, illetve most már a snowboardozást.

   
  Zárszóul: mit üzensz a kollégáidnak, a konkurenciának?
 

Ha rosszmájú akarok lenni, akkor a konkurenciának is minden jót kívánok, de üzenem nekik, hogy csinálják csak a "rossz lépéseiket", és azáltal mi növekedhetünk. A viccet félretéve, sok esetben baráti kapcsolatokat ápolok a konkurens cégek munkatársaival, de a mostani magyar piacon csak úgy tudnak előrelépni a cégek, ha a konkurenciától vesznek el tortaszeleteket.

A partnereinknek kitartást kívánok! Biztos vagyok benne, hogy egy-két nehéz évünk még lesz, ezért szoros és sikeres együttműködést szeretnék velük, hiszen úgy gondolom, hogy a partnerkapcsolatok azok, amik most a legfontosabbak.

   


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam