belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Modern, anaerob tömítőanyagok menetes csőkötésekben

A menetes kötések tömítései a környezetvédelem, és az üzembiztonság szempontjából kiemelkedő fontosságúak. Alapvetően a szerelőtől, a felhasznált szerelvényektől és segédanyagoktól függ, hogy az esetleg veszélyes és agresszív folyadékok, vagy gázok a csőmeneteknél ki tudnak-e kerülni a szabadba. Az idomok összeszerelésénél, a meneteknél mindig létezik egy előre nem meghatározható belső rés, amely nélkül a csőmeneteket nem lehetne egymásba hajtani. Ezen belül is lehetnek eltérések, amelyek többek között függenek a felhasznált termék anyagától és a megmunkálás technikai folyamatától is.

 

A hagyományos – sokak által használt – menettömítő anyagokat a menetekre tekercselik, hogy megakadályozzák a szivárgásokat. Nyilvánvaló elvárás, hogy a tömítés hosszú idő elteltével is ellenálló maradjon a vezetéken továbbított közeggel és a külső hatásokkal szemben. Nem megengedett, hogy repedésre hajlamos legyen, ugyanakkor baktériumok, gombásodás, esetleg vegyi anyagok és savak ellen is ellenállónak kell lennie.

A régóta ismert és használt természetes tömítőanyagokat (kender és len) csak valamilyen pasztával együtt érdemes felhasználni, hogy tömítő hatásuk időt álló maradjon. A két anyag együttes használata jó minőségű kötéstechnológiai tulajdonságot biztosít a víz-, fűtés- és gázvezeték oldható, fémes menetes csőkötései számára. A kender – mint régen bevált tömítőanyag – élettartamát növeli a paszta, mivel nem keményedik ki, és nem engedi azt kiszáradni, és hosszú élettartam mellett jobb szerelhetőséget is biztosít.

A szintetikus anyagok megjelenésével az olvasztásos eljárással előállított műanyagok is elérhetővé váltak (tömítő szalagok, zsinórok). Felhasználásuk már gyorsabb és egyszerűbb, hiszen a szalag/zsinór csévélése a menetre már segédanyag nélkül is tömíti a menetes csatlakozást.

Tulajdonképpen minden könnyen idomulni képes, plasztikus anyag használható lehetne csőmenetek tömítésére. Azonban azt is elvárjuk az azonnali tökéletes tömítésen kívül, hogy hosszú ideig változatlan minőségben és biztonságosan teljesítse a vele szemben támasztott követelményeket. Amennyiben ezek közül az elvárások közül csak egy nem teljesül, jelentős környezetszennyezést okozhatunk. Néhány nagyon agresszív vegyületen túl a földgáz és a különféle kémiai tartalmú víz is meglehetősen agresszív lehet, és ezek károsíthatják a tömítéseket.

Felgyorsult világunkban a gyorsaság is nagyon fontos szerepet játszik, igény van az egyszerűen és gyorsan használható, megbízható minőségű termékekre. Nincs ez máshogy a menetes csőkötések tömítésénél sem.

Az anaerob csőmenet tömítő anyagok a legkorszerűbb tömítések, amelyek már önmagukban is képesek a feltételeknek megfelelni. A fejlesztésnek köszönhetően a palettán több fajtát is találhatunk. A menet megmunkálása és az átmérő függvényében különböző konzisztenciájú termék használata javasolt. Értelemszerűen a forgácsolással megmunkált, kis átmérőjű menetekre a folyékonyabb, míg az öntött, nagy átmérőjű menetekre a krémszerű tömítő anyag a megfelelő választás. A folyékony változatokat felrázással kell homogenizálni, illetve ügyelni kell a felület víz és zsír-olaj mentességére. Jelentős élőmunka megtakarítást érhetünk el e termékek használatával, hiszen mentesülünk az időt rabló tömítőanyag csévézéstől. Elég a menet kerületének felére felvinni a tubusból a folyadékot, vagy a krémet. A tömítettség lényegében azonnal kialakul. Előnyei közé tartozik, hogy egy rövid ideig még bármely irányban mozgatható a tömítő hatás elvesztése nélkül, így lehetőséget ad a szerelvény helyzetének tökéletesítésére. Rendkívül magas nyomásnak ellenáll, modern csomagolása is a gyors, egyszerű szerelést támogatja. Későbbi bontása nem okoz problémát, nyitási nyomatéka csak minimális mértékben magasabb a meghúzásinál. A megszilárdult kötőanyag gyorsan és egyszerűen eltávolítható, megkönnyítve a szerelvény újbóli felhasználását.

Alkalmazásánál figyelembe kell venni a gyártó ajánlásait: anyag, megmunkálási minőség, méret, felhasználás módja, hogy mindig a megfelelő tömítőanyagot használjuk. Kiválóan ellenállnak az UV sugárzásnak, a legtöbb vegyszernek és savnak, ezért felhasználhatóak az iparban is. Széles hőmérséklet tartományban, és ivóvízre is alkalmazhatóak.

Pontos használattal időt és költséget takaríthatunk meg. Elkerülhetjük az idom repedését, sérülést, amit a túl sok, vagy a tömítettség hiányát, amit a túl kevés csévézett tömítőanyag okozhat.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Acélöntvény idomok alkalmazása az épületgépészetben
  Új peremezési technológia a Gebo Varionál!
  A minőség a legfontosabb
  Mesterhármas az épületgépészetben – acélcsõ + acélfitting + korszerű menettömítés
  Innovációs megoldás: horganyzott fitting és galvanizált menetes cső újrafényezve
  Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam