belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Modern, anaerob tömítőanyagok a menetes csőkötésekben

A menetes kötések tömítései a környezetvédelem és az üzembiztonság szempontjából kiemelkedő fontosságúak. Alapvetően a szerelőtől, a felhasznált szerelvényektől és segédanyagoktól függ, hogy az esetlegesen veszélyes és agresszív folyadékok vagy gázok a csőmeneteknél ki tudnak-e kerülni a szabadba.

 

Az idomok összeszerelésénél, a meneteknél mindig létezik egy előre nem meghatározható belső rés, ami nélkül a csőmeneteket nem lehetne egymásba hajtani. Ezen belül is lehetnek normál eltérések, amelyek többek között függenek a felhasznált termék anyagától és a megmunkálás technikai folyamatától is. A menettömítések között anyagukban és alkalmazásukban számos különbséget találhatunk.

A hagyományos – sokak által használt – menettömítő anyagokat a szivárgások megakadályozásának céljából a menetekre tekercselik. Nyilvánvaló elvárás, hogy a tömítés hosszú idő elteltével is ellenálló maradjon a vezetéken továbbított közeg és a külső hatásokkal szemben. Nem megengedett, hogy repedésre hajlamos legyen, ugyanakkor baktériumok, gombásodás, esetleg vegyi anyagok és savak ellen is ellenállónak kell lennie.

A régóta ismert és használt természetes tömítőanyagokat (kender és len) csak valamilyen pasztával együtt érdemes felhasználni, hogy tömítő hatásuk időt álló maradjon. A két anyag együttes használata jó minőségű kötéstechnológiai tulajdonságot biztosít a víz-, fűtés- és gázvezeték oldható, fémes menetes csőkötései számára. A kender – mint régen bevált tömítőanyag – élettartamát növeli a paszta, mivel nem keményedik ki, és nem engedi azt kiszáradni, hosszú élettartam mellett jobb szerelhetősé get is biztosít. Az elkészült kötés később is oldható marad. A paszta alkalmazásával lényegesen kevesebb kócra van szükség.

A szintetikus anyagok megjelenésével az olvasztásos eljárással előállított műanyagok is elérhetővé váltak (tömítő szalagok, zsinórok). Felhasználásuk már gyorsabb, egyszerűbb, hiszen a szalag/zsinór csévélése a menetre már segédanyag nélkül is tömíti a menetes csatlakozást.

Tulajdonképpen minden könnyen idomulni képes, plasztikus anyag használható lehetne csőmenetek tömítésére. Az épületgépészek legfőbb elvárása a jó minőségű tömítőanyagokkal szemben az azonnali tökéletes tömítésen kívül, hogy a változó nyomású és hőmérsékletű közegeket a rendszer teljes üzemideje alatt biztonságosan tömítse. Amennyiben a fenti követelményekből akár csak egy nem teljesül, jelentős anyagi károkat és környezetszennyezést okozhatunk. Néhány nagyon agresszív vegyületen túl a földgáz, olaj és a különféle szennyezőanyagokat tartalmazó víz is károsíthatja a tömítéseket. Elszivárgó vegyületek, oldószerek, savak, éghető energiahordozók gyakran az emberekre és a környezetre is nagy veszélyt jelentenek.

Felgyorsult világunkban a szerelések időigénye nagyon fontos, ezért kereslet van az egyszerűen és gyorsan használható, megbízható minőségű termékekre. Nincs ez másképp az épületgépészeti kivitelezéskor a menetek nagy mennyiségben végzett tömítésénél sem.

Az anaerob folyékony tömítőanyagok a piacon a legkorszerűbb csőmenet-tömítők, amelyek a kivitelezők elvárásainak teljes mértékben képesek megfelelni. A fejlesztésnek köszönhetően a palettán több fajtát is találhatunk. A menet anyagától, megmunkálásától és az átmérő méretétől függően különböző konzisztenciájú termék használata javasolt. A forgácsolással megmunkált, kis átmérőjű menetekre a folyékonyabb, míg az öntött, illetve nagy átmérőjű menetekre a krémszerű, sűrűbb tömítő anyag felel meg leginkább. A tömítő folyadékokat használat előtt mindig felrázással kell homogenizálni, illetve ügyelni kell a felület víz és zsírolaj mentességére! Jelentős élőmunka megtakarítást érhetünk el e termékek használatával, hiszen mentesülünk az időigényes tömítőanyag csévézéstől. Hatékony tömítőanyag, mert elég a menet kerületének felére felvinni a tubusból az anyagot és a továbbiakban a szokott módon folytathatjuk a szerelést. A meghúzás nyomatéka az egyéb technológiákhoz képest nem változik. A tömítettség lényegében azonnal kialakul. Előnyei közé tartozik, hogy egy rövid ideig (kb. 1 percig) még bármely irányban mozgatható a tömítő hatás elvesztése nélkül, lehetőséget adva ezzel a szerelvény helyzetének pontos beállítására. Magas nyomásnak ellenáll, modern csomagolása is a gyors használatot és könnyű tárolást segíti elő. Későbbi bontása nem okoz problémát, nyitási nyomaték igénye csak minimális mértékben nagyobb, mint a meghúzási nyomaték. A megszilárdult anyag gyorsan és egyszerűen eltávolítható a menetekből, megkönnyítve a szerelvény újbóli felhasználását. A végleges kötés 24 óra után történik meg.

Tömítőanyagaink kiválóan ellenállnak az UV-sugárzásnak, a legtöbb vegyszernek és savnak, ezért felhasználhatók az iparban is, széles hőmérséklet tartományban, és az ivóvíz hálózatban is.

A Gebo új tömítőanyagainak előírás szerinti használatával tökéletes menettömítések érhetők el idő-, és költség-megtakarítással. Elkerülhetjük a kenderrel túltömített kötésnél a menetek repedését, illetve a tömítettség hiányát, amit a túl kevés csévézett tömítőanyag okozhat.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Acélöntvény idomok alkalmazása az épületgépészetben
  Új peremezési technológia a Gebo Varionál!
  A minőség a legfontosabb
  Mesterhármas az épületgépészetben – acélcsõ + acélfitting + korszerű menettömítés
  Innovációs megoldás: horganyzott fitting és galvanizált menetes cső újrafényezve
  Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam