belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

MMK ÉgT ünnepi ülése

Az MMK Épületgépészeti Tagozatának elnökségi ülése 2016. február 29-án jelentős ünnepi alkalommá vált, ugyanis Dr. Dr. h.c. Macskásy Árpád – szakterületünket, az épületgépészetet tudományos rangra emelő – közkedvelt professzorunk ezen a napon született a Somogy megyei Csurgón. Lényegében ez a 28. születésnapja, mert szökőévben született, hivatalosan azonban 112 éves lenne.

 

Erre a jeles eseményre megjelentek mindazok a kollégák és kedves barátok, akik az elmúlt években szakmai tevékenységük elismerése végett Macskásy-díjat kaptak.

Bevezető beszédében Nagy Gyula, az MMK ÉgT elnöke a következőket mondta: „A munkánkban két jelszónak: érdekérvényesítés és szakma, azonos súllyal kell érvényesülnie. Az érdekérvényesítésben fontos, hogy azok a jogszabályok, a jogszabályi tényezők, amelyek nagymértékben befolyásolják a munkát, olyanok legyenek, hogy tényleg segítsék a szakmát és az egész országot. Az elmúlt években nagy munkát végeztünk, mert az építésügy, az energetika, az épületgépészet területén nagyon sok új jogszabály látott napvilágot. Ezek előkészítésében részt vettünk, vagy kifejtettük az elképzelésünket. Két területnek jelenleg is folyik az előkészítése, ahol a kamara nagy munkát végez: az új beruházási kódex összeállítása és a tervezői szolgáltatási rendszer. Ez az, ami a leginkább érint minket, hiszen a tervezői munka pontos szabályozása, az ehhez kapcsolódó díjszámítás kiszámítása hosszú időre befolyásolhatja a tevékenységünket, tehát ezt megfelelően, alaposan és felelősségteljesen kell elvégeznünk. Természetesen van számos más fontos téma is (pl. a füstgáz- elvezetéssel kapcsolatban lehet-e a homlokzaton kivezetni az égésterméket), amelyek mind nagyon fontosak és csak úgy lehet eredményt elérni, ha széleskörű szakmai egyeztetés és konszenzus van. Fontosnak tartjuk a tagozatnál a kötelező szakmai továbbképzések területén a megfelelő tartalmú előadásanyagok kidolgozását, illetve ezek folyamatos fejlesztését. Számos olyan szakmai segédlet készült az elmúlt évben, amely a munkát segíti. Megemlíteném még a mentori konzultációt is, ami tavaly ősszel indult el és nagyon jó visszajelzéseink vannak. A mentor egy megadott témakörben tart konzultációt olyan kollégáknak, akik akár kis létszámú cégnél, vagy egyedül dolgozva végzik a munkájukat és sok esetben nincs kitől kérdezniük, tanácsot kérniük.

Az Épületgépészeti Tagozat tagjainak jelenlegi átlag életkora 57 év, a jogosultsággal rendelkező tagok több mint a fele 60 év feletti, tehát kevés a fiatal tervező. Szándékunk, hogy intenzíven fiatalítsunk, bevonjuk a fiatalokat a munkába. Fontos továbbá a szakmai együttműködés, hiszen az épületgépész szakmában nagyon sok szervezet működik különböző érdekek alapján. Hatékonyan csak akkor tudunk dolgozni, ha ezek a szervezetek összefognak. Ez azt jelenti, hogy egyeztetni kell a véleményünket, a munkánkat, hiszen csak így tudunk eredményt elérni. A MÉGSZszel tavaly aláírtunk egy együttműködési szerződést, a MÉgKSZ-szel is kezdünk szorosabban együttműködni. Van kapcsolatunk a Kéményjobbítókkal, az MGVE-vel, a hűtősökkel. Számtalan olyan terület van tehát, amit össze kell hangolni.”

Az időközben megérkezett Barsiné Pataki Etelka, az MMK elnök aszszonya a következőképpen fogalmazott: „Nekünk nagy álmunk az, hogy az épületgépész szakma egységes és erős legyen!” A jövőbe mutató elképzelések ismertetését követően a Macskásy Árpád professzorra emlékezés sorát Dr. Bánhidi László, a professzor úr nevelt fia nyitotta meg, őt követően dr. Chappon Miklós, Dr. Kajtár László, Dr. Láng Péter, Arnold Károly, Sircz János, Pelles György, Csanád Bálint és még sokan mások emelkedtek szólásra, hogy kedvenc profeszszorukat, becenevén „Cica bácsit” éltessék és az érdekesnél érdekesebb történeteiket megosszák a megjelentekkel.

Színes epizód volt az ún. Macskásy portré bemutatása, amelyet a Kamleithner Kft. bőkezű támogatása juttatott el az épületgépészek tanszékére, tovább erősítve az épületgépészek családjának összefogását, összetartását, de erről bővebben a következő számunkban fogunk írni.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam