belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Mit várunk egy CSOK-tól?

Nagyszerű kezdeményezés a kormány által elindított Családi Otthonteremtési Kedvezmény, melyet szakmai körökben az építőiparunk fellendítő erejének tartanak. Ha valóban ekkora jelentőségű az intézkedés, akkor azt különös gonddal kellene kezelni. Ezzel szemben egy folyamatos – ránk, magyarokra igencsak jellemzően pesszimista –, „úgy sem lesz elég jó” vélekedés kezd körülötte kialakulni. Remélem, itt nem a szokásos, egymást befeketítő, leértékelő játszma folyik, hanem az ötlet jobbá tételéért, a sikeréért történnek a véleményformálások.

Nos, nézzük a legfontosabb érveket! Ami mellette szól: Pályázat keretében 10 millió forint vissza nem térítendő és 10 millió forint államilag támogatott összeg nyerhető el. Az építkezés folyamán 5 millió forint összeghatárig az ÁFA visszatéríthető. Több ezer fiatal családnak segíthet, hogy fedél legyen a feje felett, hogy önálló lakása, saját otthona legyen.

Az ellenérvek: Csak azoknak jó, akiknek már van 3 gyermeke. Három, vagy több gyermek vállalása rizikós, mert sokan kettőt sem tudnak tisztességgel felnevelni. Nem tudják kifizetni a tartozást, ez és az állami többlettámogatás nehezebbé teszi az ingatlanértékesítést. Az energiatakarékos építkezés követelményének hiánya.

Az ellenérvek mellett és ellene számos véleményt lehet felvonultatni, a legutolsó azonban az épületgépészek számára is különösen érdekes kérdés. Tegyük fel, hogy nem értelmeztünk félre semmit, és az elmondottak szellemében vizsgáljuk meg az utolsó pontot kissé részletesebben.

A hatályos, 7/2006-os TNM rendelet szerint ugyanis az állami forrással is finanszírozott építéseknél a 2018 utáni, a jelenleginél lényegesen szigorúbb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni. A falaknak, a födémnek és a nyílászáróknak 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Az otthonteremtési programra azonban nem vonatkozik az említett rendelet, ezért ma úgy néz ki, hogy a következő két évben – sikeres programot feltételezve – tömegesen és tudatosan építhetünk olyan házakat, lakásokat, amelyek hamarosan elavulnak, értéktelenebbek lesznek. Mindez nem szükségszerű, de az általános pénzhiány miatt előfordulhat, és ez nem lenne jó, nem is szolgálhatja az ötletadók, a rendeletkészítők eredeti elképzeléseit. Kedves Olvasók! Örömmel venném a véleményüket, ha Önök is közzétennék a gondolataikat, már csak azért is, hogy egy ilyen kiváló kezdeményezés, mint a CSOK, mindenki számára sikeresen valósulhasson meg!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam