belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Mindenkinek fokozódó versenykörülmények között kell megtalálnia a helyét

Szerteágazó elfoglaltságod miatt nem volt egyszerű megszervezni ezt a beszélgetést – fordulok beszélgetőpartneremhez Seidl Gáborhoz, a Vaillant Saunier Duval Kft. ügyvezető igazgatójához, akivel a korábbi években rendszeresen értékeltük a hazai épületgépész piac sajátosságait.

 

Kezdjük mindjárt számonkéréssel! „A céget építeni kell, mert rejlenek benne lehetőségek.” – nyilatkoztad legutóbb. Sikerült ezt az építkezést befejezni, vagy ez folyamatos tevékenység? Létrejött egy új és erős csapat?

Akinek családi háza van, nagyon jól tudja, hogy azt folyamatosan karban kell tartani, ez pontosan így van egy cég életében is. Nincs olyan, hogy valami végleges lenne, ahogy a piac, a piaci igények is változnak, reagálni kell erre egy szervezeti struktúrával, amiben mindenkinek meg van a maga küldetése. Így nálunk is változik a társaság, most egy elég erős csapatot sikerült összeállítanunk, minden területen a megfelelő emberek ülnek a megfelelő pozíciókban. De továbbra is nagyon aktívan keresünk új munkatársakat. A magyarországi piacon munkavállalóból nagyon sokat lehet találni, munkaerőből viszont igen kevés van. Mi pedig munkaerőt keresünk. Olyan gyakorlattal, épületgépész végzettséggel és valamilyen mértékű épületgépész tudással rendelkező kollégára van szükségünk, aki egy idegen nyelvet kommunikációs szinten beszél. Ilyet nehéz találni, mivel a munkavégzéshez tartozó követelményeknek is meg kell felelni, adott esetben vidéken kell mozogni, és gyakran nem napi 8 óra munkáról van szó.

Változott az elmúlt esztendőben a kft. termékeinek népszerűsége? Kérdezhetném úgy is, hogy szeretnek még benneteket az építkezők?

Többféle felmérést szoktunk végezni a magyarországi piacon és a márka ismertségi felmérés egy fontos mérőpont, amely szerint nem állunk rossz helyen. Ezek a mutatók szignifikánsan nem rendeződtek át az elmúlt években. De azért azt tudni kell, hogy amíg az eladás 2006-ban a magyarországi piacon messze 100.000 gázkészülék fölött futott és összesen 6-8 meghatározó márka volt jelen, addig a mostani felmérés alapján a magyarországi piac jóval e készülék szám alatt van (ezt a számot kb. 70.000-re lehet tenni) és erre 47 cég jut. Ez a verseny erősödését jelenti!

Az egyre több gázkészülékgyártó jelenlétének milyen befolyása van a cégetek forgalmára? Mikor zavaró egy versenytárs tevékenysége?

Egy tisztességes piaci versenyben az ember minden kihívásnak készséggel elébe néz és próbál megfelelni. Úgy érzem, hogy a versenytársak megjelenése a különböző szegmensekben arra is ösztökél, hogy még jobb minőségű munkát végezzünk, mert egy piaci erőfölényben lévő társaság ellustul és az sohasem egészséges. A legnagyobb problémát nem a versenytársak és az ő aktivitásaik jelentik, hanem sokkal inkább a kereskedelmi értékesítési csatornák szabályozatlansága. Míg nyugaton farkastörvények vannak, addig Magyarországon farkasok vannak törvények nélkül.

Nehéz megtalálni a tisztességes piaci magatartást. De azt is el kell mondani, hogy a túlzott szabályozottság is bezárja azokat a lehetőségeket, amelyek a tisztességes üzleti tevékenység irányába engednék elmozdulni ezt a kört. Min tudjuk, volt egy törekvés a nem kondenzációs készülékekről a kondenzációs készülékekre való átállásra, melynek jogszabályi környezetét később az ErP szabályozás adta. Azt kell mondanunk, hogy Magyarország ezt az akadályt jól vette. Viszont nagyon extrém szabályozások jöttek létre. Ellentétben más kelet-európai országokkal, Magyarország olyan rendelkezést hozott, amelyik a piacon forgalomba került termékek felhasználhatóságát korlátozza. Hazánk így egyedüli az európai piacon azzal, hogy 2016. július 1-jétől kezdődően a nem kondenzációs termékek üzembehelyezését tiltja. Elvileg tehát nem lehet a törvényi szabályozások hatálya mellett egy nem kondenzációs készüléket legálisan üzembe helyezni. Ezek mellett, Európában egyedülálló módon, egy készülék telepítéséhez tartozó engedélyezési eljárási költség legalább 120-150.000 forintot jelent a fogyasztó részére. Az egyszerűsített készülékcsere sok vonatkozásban segítséget jelent a költségek csökkentésének irányába, és érdemes ezen az úton haladni tovább. A magas legalizálási költségek miatt történhet meg az, hogy a Magyarországon beépítésre kerülő készülékek 40-45% illegálisan kerül fel a falra és üzembehelyezésre. Aztán, hogy ezekkel a készülékekkel később mi lesz, és hogyan lehet ezeknek a készülékeknek a legalizációját elvégezni, ezzel kevés fogyasztó foglalkozik.

A felvezetőben említett magyar építőipar és ezen belül az épületgépész piac helyzetét az előző évek történéseinek fényében ma hogyan látod?

Ha a piaci hatásokat összegezzük, akkor három fő trendet lehet látni. Az egyik az épületenergetikai direktíva szabályozása, amelynek alapján csak olyan épület építhető a jövőben, amelyek energiaigénye nem összehasonlítható a korábbi évek lakásainak hőszükségletével. A fűtési igény a lakásokra vonatkozóan olyan mértékben lecsökkent, hogy azegyedi lakásfűtések kezdenek kimenni a divatból. Pl. egy 6 lakásos társasház a 2000-es évek elején garantáltan 6 darab gázkészüléket jelentett volna, a mai világban ez többnyire egy készülékkel valósul meg. Ez eleve volumencsökkenést jelent, és ez a trend folytatódni fog, az energetikai direktívák szigorításával együtt már olyan mértékben fog csökkeni a fűtési hőigény az egyes lakásokra nézve, hogy megjelenik az egyéb energiaforrások, technológiák (pl. hőszivattyúk) szélesebb körű alkalmazása.

A másik ilyen trend a kormány szabályozásához is köthető. Egyedi fűtéssel rendelkező lakásból durván 5000 db épült a 2015-ös évben. A kormány bevezette 2016-ban a CSOK programot és a lakásépítéshez köthető ÁFA mértéke is 5%-ra csökkent. Ez elsőre eufóriával töltötte el az embereket, viszont amikor egy kicsit részletesebben beleolvastak ebbe a programba és elkezdődtek az első igénylések, akkor kiderült, hogy ez nem egy tejjel-mézzel folyó Kánaán. Nagyon sok jogi buktató és útvesztő van ebben a programban. Tény, hogy hatásukra megmozdult valami a piacon, de ennek az eredményét csak a jövő évben fogjuk látni. Az is biztos, hogy az ingatlanfejlesztés, ami ma Magyarországon létezik, teljes egészében a lakásépítés felé fordult. Azt tapasztaljuk, hogy irodahiány van, bármennyire is úgy tűnik, hogy nagy a túlkínálat. A tervezőasztalon lévő irodaház projektek is a CSOK feltételrendszerébe illeszkedő lakásépítés felé alakulnak át.

A harmadik fő trend, hogy a megnövekedett projektszámokhoz nem lehet kivitelezőt találni. Ma Magyarországon szakember hiány van. Jelentősen meg fog nőni a jó szakemberek értéke. A rendszerek komplexebbek, nagyobb tudást, összetettebb ismeretanyagot és szakmai felkészültséget igényel a létesítésük és üzemeltetésük. Sok mai gázszerelő ezt az akadályt nem fogja tudni megugrani.

Egyébként hogyan ajánljátok a két nagy márkátokat? A Vaillant készülék a prémium kategória és a SaunierDuval az olcsóbb, de nagyobb mennyiségben értékesített terméketek?

A vállalatunk nagyon sok márkával foglalkozik Európában. A fő vállalati stratégia arról szól, hogy egy-egy országban két márkával fedjük le az adott piaci szegmentációt. Én nem mondanám úgy, hogy az egyik a prémium márka, a másik a bázis kategória. Egyik készülékünkkel sem kívánunk lelépni a legalacsonyabb árszintre. Felfelé a Vaillanttal nyitunk: az idei évben megjelentünk az Ecotec exkluzív készülékünkkel, amelyik igazából a legmagasabb igényszinteket képviseli. A megújuló energiák vonatkozásában is a Vaillant márkanév alatt nyitottunk a hőszivattyúzás felé, hogy ennek a piacnak is minden igényét kielégítsük. Lehet látni, hogy az egyszerűbb igények esetére, az alsóbb szegmensekben a Saunier Duvallal vagyunk jelen, de minőségi kompromisszumokat így sem voltunk hajlandók kötni. Ebben a kategóriában nemesacél hőcserélővel, időjárásfüggő szabályozóval is fel van szerelve a készülékünk, amely rendelkezik C63-as minősítéssel is. Elérhető azon ügyfeleink részére, akik nem tudnak, vagy nem akarnak 220- 230 ezer forintnál többet kiadni egy kondenzációs készülékért.

Aktívan részt vettél az Energia Fórum – Versits Tamás által vezetett – tevékenységében, ahol kijelentetted, hogy „talán most először nem a széthúzás, hanem a közös állásfoglalás lesz a jellemző”. Most is így látod a helyzetet?

A magyarországi épületgépészeti piac inkább arról szól, hogy mindenki külön sütögeti a saját pecsenyéjét, ezért egy eléggé széthúzó társaságról van szó és nagyon nehéz egy kalap alá hozni a résztvevőket. Ettől függetlenül az Energia Fórum még mindig reménykeltő történet. A nehézség az, hogy bármilyen közös álláspont adott esetben valakinek az érdekét biztosan sérteni fogja. De ezekkel az egyeztetésekkel van egy alapvető probléma: a legutolsó műszaki biztonsági szabályzat a legjobb példa erre, amelyik nagyon sok kritikát kapott. Ha már adott egy ilyen fórum, szélesebb körű és gondosabb előkészítéssel a viták nagy részét ki lehetett volna küszöbölni. No, és nem biztos, hogy a jogászoknak kellene meghatározniuk a valós életet. Néha úgy érzem, hogy kicsit fordítva ülünk a lovon, amikor a jogászok elképzeléseit toljuk le a piac torkán ahelyett, hogy a piac résztvevőinek érdekeit képviselnénk. Ez a fórum alkalmas lenne arra, hogy ez a helyzet megforduljon.

Mesélnél magadról, a hétköznapjaidról?

Mindig igyekszem a magánéletet és a szakmát elválasztani egymástól. Nagyon szeretem a gyerekeket és nagyon szeretek vitorlázni is. Ez mindig is így volt. Amennyi pici szabadidőm megmarad a munka után, azt a vitorlázásnak és a gyerekeknek szentelem. Egyre több sporteseményt is szervezünk a gyerekeknek a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület keretein belül, hogy ők is megszeressék ezt a sportot.

Zárszóul, milyen tanácsot adnál a készülékpiac szereplőinek?

A piaci verseny nem a készülékek és a termékek terén fog eldőlni, hanem a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásban. Erre sokkal inkább figyelmet kell fordítani. Fel kell ismerni a vevőt, akit ki kell szolgálni, szolgálni kell – méltósággal és tisztelettel. Az elmúlt időszakban azt lehetett látni, hogy azokon a területeken, ahol hiányszakmák jönnek létre, pl. szolgáltatási területen, ott megint a régi világbeli felsőbbrendűség kezd jellemzővé válni. Az ügyfélnek kell kuncsorognia azért, hogy megfelelő szolgáltatási színvonalat kapjon. Sajnos úgy tűnik, hogy a kereskedelmet és a szolgáltató ipart megint eluralja a „csak az ár számít” szemlélet. Hinni kell abban, hogy a pénzen kívül létezik más érték is a világban. Hosszú távú kapcsolatok csak ott jöhetnek létre, ahol nem csak a pénz az egyetlen értékmérő.
 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam