belépés / regisztráció
2021. április 20. kedd
Aktuális lapszám

Minden igazi feladat értéket képviselő, mérnöki munkával kezdődik

Annak ellenére, hogy szinte havonta – de néha többször is – találkozunk egymással, mégis kimaradt a szaklapunknak interjút adók sorából, ezért is szolgál örömömre ez a beszélgetés Takács E. Gáborral, az A.S. Hungária Kft. tulajdonos vezetőjével.

 

Most sem véletlen a találkozásunk, hiszen a Magyar Uszodatechnikai Egyesület (MUE) elnökeként, a Construma–Hungarotherm kiállításon adtátok át a díjakat a pályázóknak. Mesélnél az eseményről?

Idén írtuk ki a hetedik alkalommal ezt a díjat. Magyarországon a privát medencék építésének eddigi legnagyobb korszaka a 2000-es évek eleje-közepe volt, de ugyanakkor számos szállodai és nyilvános uszoda/ fürdő is létesült. Akkoriban volt olyan év, hogy a kiírt 9 kategóriára több mint 80 pályázat érkezett be. 2007-től lényegesen visszaesett az építési kedv, no meg persze az anyagi forrás is kevesebb lett. A mélypont 2011 volt, így 2012-ben nem is lehetett eredményt hirdetni, csak egy-két pályamű érkezett be. 2012 második felében kezdtünk érezni némi fellendülést az iparágban, de csak 2014-re érett meg a helyzet új díj kiírására. A korábbi években csak az egyesületünk tagjai pályázhattak a díjakra. Most első alkalommal, a tagságunk beleegyezésével meghívtuk a Magyar Fürdőszövetség tagjait is, valamint pályázni lehetett a 2012- 2014 között épült létesítményekkel is. Így is „csak” 31 pályázat közül kellett a díjazottakat kiválasztani. Nem sokkal a Construmán megrendezett díjátadás után tartottuk egyesületünk 2015. évi tavaszi Szakmai Napját és Közgyűlését, ahol olyan határozatunk született, hogy jövőre teljesen nyitottá tesszük a pályázatot, bevonva ezzel az egyre csökkenő számú olyan vállalkozásokat is, akik nem tagjai az egyesületünknek. Ezzel kapcsolatban jegyzem meg, hogy iparágunk helyzetére jellemzően, a 2000-s évek elején, Magyarországon még 400 körül volt a medenceépítéssel vagy azok anyagellátásával és tervezésével foglalkozó cégek száma, mára ez jócskán 100 alá zsugorodott. Magáról a díjátadás eseményéről nem kívánok itt többet mondani, hiszen a Magyar Installateur mostani számában részletes beszámoló jelenik meg.

Valamit jól csinálsz, mert már 13 éve birtokolod az elnöki pozíciót az egyesületnél. Mi a titkod?

Nincs titok! Az egyesület egyik legfontosabb feladata a tagság információkkal történő ellátása. Évente kétszer rendezünk egész napos szakmai előadásokat tartalmazó összejöveteleket, ahová mindig neves előadókat hívunk meg. Hosszabb sorozatunk volt nagy sikerrel a következő mottóval: „Az általunk elkövethető és el is követett hibák ismertetése”.

Az elmúlt két alkalommal jogászok tartottak nekünk több órás előadást a tavaly megváltozott PTK napi munkánkat érintő gyakorlati vonatkozásairól. Ezekre az összejövetelekre jellemző, hogy a mindig pénteki napon reggel 1/2 10-kor kezdődő előadások este 6-7-ig tartanak, és ezeken a tagság szinte teljes létszámban részt vesz, sokszor több munkatársukkal együtt! Több-kevesebb rendszerességgel szakmai kirándulásokat is szervezünk. Ezen események alatt jelentős információcserére kerül sor, amivel mindenki csak gazdagodik. Nagyon jellemző az is - amire mindannyian büszkék vagyunk -, hogy az egyesületünkön belül megfogalmazott szigorú Etikai Kódex alapján az egyesületi tagok közötti nézeteltérések feloldására már évek óta nem volt szükség!

Lépjünk tovább! Illett volna a főállású munkahelyeddel kezdeni. Nos, milyen évet zárt az A.S. Hungária Kft. 2014-ben és látsz előrelépési lehetőséget 2015-ben?

Több lábon álló cégünk életében a mélypont 2008-2009-ben volt, de szerencsére túléltük. 2012 óta érzünk fellendülést, és ami ezen belül külön kiemelendő: jelentősen megnövekedtek azok a megrendelések, amelyek ipari gyártó üzemek technológiájának kiszolgálására irányulnak mind korábbi üzemek bővítéséhez, mind pedig az újak építéséhez. Mindez egyértelműen azt jelzi, hogy Magyarországon valóban elindult az ipar, a gazdaság fejlődése. 2014 megnyugtató, stabil év volt, a korábbi mélyponthoz képest józan fejlődéssel. 2015-öt egyelőre ígéretesnek látjuk, hiszen az első negyedévünk több mint a kétszeres forgalmát hozta az előző év azonos időszakának.

Egyébként milyennek látod ma a piacot? Automatikusan jönnek munkák?

Nagyon kevés az automatikusan jövő munka. Ezekkel inkább akkor találkozunk, amikor korábbi megrendelőink 15-18 éve megvásárolt berendezése elöregedés miatt cserére szorul, és a megrendelő az elmúlt időszakban nagyra értékelte a karbantartási szolgáltatásunk színvonalát. Persze olyan esetek is ide tartoznak, amikor ilyen vásárlóktól származó „szájhagyomány” alapján keresnek fel bennünket új partnerek, de valóban nem ezek az események adják a forgalom jelentős részét. Ami fontos: folyamatosan többet kell nyújtani, mint a versenytársak, akár a szolgáltatás színvonalában, akár a műszaki tartalomban, és emellett egyre inkább előtérbe kerülnek az egyedi megoldások. Cégünk 24 éve vallott alapfilozófiája, hogy lehetőleg minden feladatunk lényeges értéket képviselő mérnöki munkával kezdődjön, ezért tudunk sokszor különleges egyedi megoldásokat biztosítani. Ehhez természetesen nemcsak a meglevő paletta műszaki fejlődését és fejlesztését kell folyamatosan biztosítanunk, de állandóan új lehetőségeket is kell keresünk a légtechnika legkülönbözőbb feladatainak megoldására.

Folytatva a gondolatmenetet, az előző beszélgetésünk alkalmával számos új termékről, megoldásról beszéltél, úgymint a Dantherm cég házszellőztető berendezése, vagy a gázüzemű, robbanásbiztos infrasugárzók, az elektromos robbanásbiztos hőlégfúvók. Most mit említenél, mire vagy jelenleg büszke?

Sokat léptünk előre az elmúlt két évben az ipari, technológiai légszárítók területén. Egyedi megoldásokkal, csarnok méretekben tudunk akár 10-20%-os relatív páratartalmat is biztosítani tartós üzemben. Ezzel párhuzamosan kell megemlítenünk a szintén kifejezetten ipari rendeltetésű, nagy teljesítményű légnedvesítő palettánkat.

Gondolom az új termékeiteket be is mutattátok a Construma–Hungarotherm kiállításon. Egyébként a kiállítással elégedett voltál?

Mivel alapvetően mérnöki tervezés és előkészítés kell minden egyedi megoldáshoz, ezek bemutatására egy-egy kiállítás nem alkalmas, ott csak általánosságokat lehet előhozni. A kiállítás szervezettsége azonban felülmúlta az összes eddigit. Tevékenységünk jellegénél fogva egy-egy kiállítás ritkán hoz azonnal kézzelfogható eredményt, inkább az új kapcsolatok kialakítása és a régi kapcsolatok frissítése a cél. Ezeket a szempontokat figyelembe véve összességében a 2015-ös Hungarothermet pozitívan értékeljük.

Ha jól tudom, ti több szakmai szövetség, egyesület támogató tagjai vagytok. Szerinted ezek a rendeltetésüknek megfelelően tudják képviselni vállalt kötelezettségeiket? Te mit javasolnál az előrelépésük érdekében?

Erre nem egyszerű a válasz, van sikeres és kevésbé sikeres szervezet. Ez mindig annak a függvénye, hogy van-e az adott szervezetnek „motorja”, legyen az akár egyetlen agilis titkár vagy elnök, vagy akár egy egész team, amely lelkesen mozgatja az eseményeket. Üde színfolt volt az elmúlt időszakban például a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE), amely tulajdonképpen egy igen kis, de annál lelkesebb létszámú társaság, és akik a 2015. szeptember 26-án életbe lépő, az EU által előírt, a nem kondenzációs kazánok forgalmazásának betiltása kapcsán gyakorlatilag az egész szakmát és a főhatóságokat is be tudták vonni az átmeneti rendelkezések tisztázására és a teendők meghatározására!

Szeretnék áttérni a magánéletedre. Milyen változásokról tudsz beszámolni az utóbbi pár évben? Család, sport, hobbi stb.

A 69. évemben járok, és nagyon szerencsésnek érzem magam. A cégem napi irányítását már jó ideje a fiam végzi ügyvezetőként és társtulajdonosként. Ami megmaradt nekem a cégen belül, az egyrészt a pénzügyek kézbentartása, másrészt pedig néhány olyan tevékenység, amelyekhez kapcsolódóan ritkán kapunk megkeresést, így azok műszaki ismereteit még nem adtam át teljes egészében a kollégáimnak. Mindez persze azt is hozza magával, hogy a cégen belül már kevesebb a lekötöttségem, így több időm marad különböző társadalmi tevékenységekre, egyesületekre, hobbira, no meg persze a családra, a szépen cseperedő unokákra, mivel az idén született meg a második kis jövevény is.

Rengeteget dolgozol, valami folyton munkára késztet. Megfogalmaznád, hogy mi ez? Nem lenne jobb Dömsödön pihenni, kényelemben, nyugalomban?

Előttem már nemcsak sokan, de nálam okosabb emberek is megfogalmazták, hogy addig élsz, amíg feladatod van. Nagyon jól látom hajdani iskolatársaimon és egyetemi évfolyamtársaimon (már aki még él közülük, mert hiszen egyre gyakrabban járunk temetésekre sajnos), hogy aki nyugdíjba vonult és nincs feladata, az bizony nagyon hamar leépül! A dömsödi házunk viszont óriási örömöket nyújt! Mivel nem csak mérnök, hanem igazán kétkezi ember is vagyok, tényleg nagy élvezetet jelent a ház csinosítása, építése. Tavaly hozzáépítettem egy viszonylag komoly méretű műhelyt, ahol többek között az asztalos hobbimat élem ki, de a ház megvétele után az egész villamos hálózat cseréjét is magam terveztem és végeztem egyik barátom segítségével.

Befejezésül, mit üzennél a kollégáidnak, és esetleg a versenytársaitoknak is a szaklapunk oldalain keresztül?

Felelősséggel végzett, szép mérnöki munkákat kívánok mindenkinek! Kikívánkozik belőlem egy sztori, ami nem kívánság, hanem inkább elrettentés. Az elmúlt időszakban elbuktunk egy munkát, amely igen hosszú, több mint fél éves tervezést és előkészítést igényelt. Nem az a baj, hogy a sok tízmilliós munkától estünk el, hanem az, hogy aki megnyerte, a mi ajánlatunk egyötödéért vállalta el, mégpedig úgy, hogy az adott feladatra egyáltalán nem alkalmas, nem arra tervezett gépet a legrosszabb értelemben vett „sufni tuninggal”, bele nem passzoló elemek barkácsolásával átalakította és így sózta többlépcsős fővállalkozó láncolaton keresztül a megrendelő nyakába. A „fejlett” nyugat/kelet/észak/dél meg röhög a markába és zokszó nélkül ontja az ilyen termékeket, amelyeket a saját országában alig-alig tud eladni.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam