belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Mikor öröm a munka?

Sokszor és sokan válaszolják egy megkeresésre, hogy „nem érek rá, mert dolgoznom kell!”. Ez persze egyrészt jó dolog, hiszen van tennivaló, elfoglaltság, pénzkeresési lehetőség, másrészt felmerülhet az emberben az is, hogy a kirótt munka esetleg fárasztó, örömmentes és csak azért végzi valaki, mert kötelező. Szükségszerű mindezt így megélni?

Sokan már több munkahelyen is megfordultunk, így jelentős tapasztalattal rendelkezünk ezen a téren. Nem szükséges, hogy a munkánkat teherként éljük meg! Ha a munkahelyünkön megfelelő a klíma, a munkatársaink kellemes emberek, meg lehet velük beszélni a napi eseményeket, akkor hamarosan rájövünk, hogy másoknál is vannak nehézségek és nemcsak a hivatalban, hanem a magánéletben is. Ha van kivel megosztani a gondjainkat, akkor észrevétlenül is könnyebbé, felszabadultabbá válunk, és növekvő életkedvvel, nagyobb akarattal és teherbírással leszünk képesek dolgozni.

Nagy jelentősége van annak is, hogy milyen munkát végzünk, ha az érdekes, kielégítő számunkra, akkor ez máris motiváló, ha pedig ehhez még sikerélmény is kapcsolódik, akkor lassan már nem is munkáról, hanem inkább szórakozásról beszélhetünk. Valakitől, egy bölcs embertől hallottam: „ha olyan a munkád, amit szeretsz, akkor egész életedben egyetlen egy percet sem kell dolgoznod”. Nos, ez azért csak átvitt értelemben igaz, tudjuk ezt mindannyian, de az tény, hogy ha valaki örömmel végzi a munkáját, az meglátszik, kisugárzik az ember lényéből.

Érdemes megfontolni még egy-két gondolatot, általános bölcsességet: legyél segítőkész, emberséges, és próbáld meg elfogadni a másik tevékenységét is! Vagy vedd tudomásul, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, ezért adj lehetőséget másoknak, hogy elismerjék a botlásukat és javítsanak rajta! Biztosan rossz hozzáállás, ha azt gondolod, hogy a feladatot te tudod a legjobban elvégezni! Szomorú, de az élet gyakran igazolja, hogy senki sem pótolhatatlan! Vegyük ezt figyelembe még akkor is, ha ez fáj nekünk, vagy a hiúságunkon esik csorba.

Biztos vagyok abban, hogy ebben a témakörben Önök is fel tudnának sorolni sok-sok gondolatot, jót, rosszat egyaránt, ezért hadd zárjam a vezércikket azzal, hogy próbáljuk az életünket úgy alakítani, hogy mások is beleférjenek! Ha ezt megvalósítjuk, mindnyájunknak jobb és szebb napjai lesznek!

Várom véleményüket!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam