belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Mesterhármas az épületgépészetben – acélcsõ + acélfitting + korszerű menettömítés

A rendszerváltás óta az eddigieknél is jobban előtérbe került az épületek hálózatain keletkező hibák elhárítása, a megelőző karbantartások és a kor igényeinek megfelelő bővítések szakszerű, gyors és költséghatékony kivitelezése. A víz és fűtési rendszerekbe beépített termékekkel szemben támasztott követelmények egyre magasabbak. A könnyű és gyors szerelhetőség, a kiváló minőség, a hosszú élettartam, valamint a jó ár-érték arány csak néhány az elvárások közül.

 

Az elmúlt 20 évben az épületgépészet területén alkalmazott szerelési anyagok, készülékek és berendezések között számos termék jelent meg a piacon, amelyek teljesen új szerelési technológiát hoztak magukkal.

A vízellátás és a fűtésszerelés területén már a 60-as, 80-as években is nagyon népszerű volt a fekete és a horganyzott acélcső. Például a fűtésszerelés területén a korábban egyeduralkodó fekete acélcsövet használták, míg a vízellátó berendezéseknél főként a horganyzott acélcső terjedt el. Alkalmazása elméletileg ugyan megakadályozza az oxigénkorrózió kialakulását, nehézkes és időigényes szereléstechnológiáján túl azonban korróziós szempontból sem igazán megnyugtató. A menetmetszéskor például a horganyréteg megsérülhet, tovább fokozva annak a veszélyét, hogy a horganyzás nem lesz egyenletes. A tömörséget kóccal, vagy újabban tömítőszalaggal, illetve pasztával biztosítják.

A hőmérséklettől függően a víz különböző mennyiségű oldott oxigént tartalmaz, emiatt a fűtési vezetékként alkalmazható fekete acélcsövet vízellátási célra nem praktikus használni. Ha a fűtési rendszerbe – elsősorban a helytelen kialakítás, vagy a gyakori utántöltés miatt – alkalmanként oldott oxigén kerül, az korróziós folyamatot indít el, aminek köszönhetően korróziós termék keletkezik, ami pedig másutt lerakódásokat okoz.

Fekete és horganyzott idomok

A gazdálkodó szervezetek és a lakosság nehéz anyagi helyzete, valamint az ország lassú modernizációja miatt gyakorlatilag még mindig találkozhatunk a fekete acélcső (fűtésekhez) és a horganyzott (víz) vezetékek használatával. Ezek a rendszerek már a korukból adódóan is fokozott ellenőrzést követelnek meg, emellett a karbantartásuk is rendkívül árérzékeny. Többek között ez is az oka annak, hogy hazánkban sok kétes minőségű, ám rendkívül kedvező árú horganyzott fitting érhető el a kereskedelemben. A silányabb minőség bizonytalan értékesítési háttérrel párosulhat, ami későbbi problémák felmerülésekor a garancia érvényesítését is megakadályozhatja. Olyan minőségű termék is megtalálható a kereskedésekben, ami a legszigorúbb nyugat-európai egészségügyi normáknak is megfelel. Ezen fittingek ugyanis a szabvány szerinti tűzihorgany-bevonaton kívül – a gépi megmunkálást (menetvágást) követően – kiegészítő elektrogalvanikus horganyzásban részesülnek. Ennek eredményeképpen a hibátlan és ragyogó felületen túl tökéletes bevonatréteg található a meneteken is (1. ábra), a lehető legmagasabb fokú korrózió elleni védelemmel ellátva, így nincs szükség további olajos védelemre, és ezáltal a legszigorúbb higiéniai elvárásoknak is megfelel.

Természetesen a régebbi tervezésű, a korrózió kialakulása ellen ismeretlen összetevőjű olajjal vagy zsírral konzervált, egyszeresen horganyzott fittingek is fellelhetők még, bár piaci részarányuk rohamosan csökken. Természetesen a kétszeresen horganyzott fittingek felhasználása nemcsak a karbantartásra korlátozódik, bár az új fejlesztésű rendszerek sok helyről kezdik kiszorítani, mégis egész Európában számos helyen alkalmazzák. Ha megvizsgáljuk az ipar alkalmazási követelményeit, láthatjuk, hogy ez a rendszer a megfelelő minőségű alkatrészekkel optimális megoldás a költséghatékony kivitelezésre. Néhány példa a horganyzott rendszerek alkalmazására:

1. Belső oltóvíz hálózatok

Épületen belül a következő létesítmények esetében kell belső tűzcsapokat elhelyezni:

  • ipari üzemben,
  • többszintes szállodában,
  • szálloda jelleggel kialakított épületben,
  • egészségügyi létesítményben,
  • négy- vagy ennél többszintes közés irodaépületben,
  • 16 tantermesnél nagyobb tanintézetben,
  • pályaudvaron, vasútállomáson,
  • raktárépületben, áruházban, ha az épület 5.000 m3 vagy ennél nagyobb térfogatú,
  • középmagas és magas épületekben.

2. Az önműködő zuhanyberendezés (sprinkler)

Különösen tűzveszélyes helyiségekbe önműködő zuhanyberendezést (sprinklert) kell szerelni. Ilyen létesítmények például egyes gyártócsarnokok, raktárak, bevásárlóközpontok, szállodák.

A védett terület felett csőhálózatot alakítanak ki, erre szórórózsákat szerelnek, amelyek elzárószerkezete önműködően nyílik, ha a környezet hőmérséklete a meghatározott határérték fölé emelkedik.

A berendezés a kialakuló tűz hőhatására lép működésbe, emberi beavatkozás nélkül működik azon a területen, ahol a hőfejlődés kioldja a szórórózsák záróelemeit.

A Sprinkler berendezések üzeméhez két, egymástól független és mindenkor használható vízforrást kell biztosítani.

Az ún. első vízforrásnak 10 perces üzemet kell biztosítani, ami általában magastartállyal vagy hidroforberendezéssel valósítható meg.

A második vízforrásnak gyakorlatilag kimeríthetetlennek kell lennie, ami azt jelenti, hogy a berendezés vízigényét legalább 90 percen át biztosítani kell. Ezt működtethetjük víztároló szivattyúval, megbízható közműhálózat szivattyúval, vagy anélkül.

Záporberendezések

A záporberendezés alapjában véve a sprinklerhez hasonló, de itt a zuhanyrózsák nyitottak, és az elosztóhálózatban atmoszférikus nyomású levegő van.

Üzembehelyezése kézi indítással történik, két egymástól független helyen működtethető zárószerkezet kézzel történő kinyitásával.

Ezekre a rendszerekre is kiválóan megfelelnek a kétszeresen horganyzott fittingek, hiszen a fejlesztéssel egy hagyományos termék műszaki színvonala jelentősen megemelkedik.

Menetes acélcsövek

Az acél/horganyzott rendszereket sokféle módon lehet javítani vagy bővíteni, erre az egyik jó ár-érték arányú megoldás a galvanizált menetes csövek alkalmazása (2. ábra). Fekete és galvanizált felülettel, két, vagy csak egyik végén menetvágott, illetve két végén különböző hosszan menetvágott kialakítással minden felmerülő lehetőségre széles mérettartománnyal optimális megoldást kínál. A minőségi alapanyagból készült, korszerű felületvédelemmel ellátott termék garancia a hosszú, problémamentes üzemeltetésre. Tapasztalataink szerint az acélcsöves rendszerek kedvező áruk miatt a reneszánszukat élik, ezért igény van a jó minőségű acélcsövekre is.

Az acélcsövek és idomok találkozásánál felmerülő szivárgást többféle technológiával és tömítőanyagokkal szüntethetjük meg.

A menetes kötések tömörsége környezetvédelem és üzembiztonság szempontjából kiemelkedő fontosságú. Alapvetően a szerelők szakértelmétől, a felhasznált szerelvényektől és segédanyagoktól függ, hogy a folyadékok, gázok a csőkötéseknél kikerülnek-e a csőhálózatból. Az idomok összeszerelésénél, a meneteknél, mindig létezik egy előre nem meghatározható belső rés, ami nélkül a csőmeneteket nem lehetne egymásba hajtani. Ezen belül is lehetnek normál eltérések, amelyek többek között függenek a felhasznált termék anyagától és a megmunkálás technikai folyamatától is. A menettömítések között anyagukban és alkalmazásukban számos különbséget találhatunk.

A hagyományos – sokak által használt – menettömítő anyagokat a menetekre tekercselik a szivárgások megakadályozásának céljából. Nyilvánvaló elvárás, hogy a tömítés hosszú idő elteltével is ellenálló maradjon a vezetéken továbbított közeg és a külső hatásokkal szemben. Nem megengedett, hogy repedésre hajlamos legyen, ugyanakkor baktériumok, gombásodás, esetleg vegyi anyagok és savak ellen is ellenállónak kell lennie.

A régóta ismert és használt természetes tömítőanyagokat (kender és len) pasztával együtt érdemes felhasználni, hogy tömítő hatásuk időtálló maradjon. Megfelelő mennyiségű tömítőanyag használata jó minőségű kötéstechnológiai tulajdonságot biztosít a víz- és fűtésrendszerek menetes csőkötései számára (3. ábra).

A szintetikus anyagok megjelenésével az olvasztásos eljárással előállított műanyagok is elérhetővé váltak (tömítőszalagok, -zsinórok). Felhasználásuk már gyorsabb, egyszerűbb, hiszen a szalag/zsinór menetre csévélése már segédanyag nélkül is tömíti a menetes csatlakozást.

Tulajdonképpen minden képlékeny, kis erővel formálható krémszerű anyag használható lehetne csőmenetek tömítésére. Elvárásunk a tömítőanyagokkal szemben azonban az azonnali tökéletes tömítésen kívül, hogy hosszú ideig, változatlan minőségben, biztonságosan tömítsen. Amennyiben ezen követelmények közül akár csak egy nem teljesül, akkor jelentős környezetszennyezést és komoly anyagi károkat okozhatunk. A nagyon agresszív folyadékokon túl a különféle kémiai anyagokat is tartalmazó ivó-, fűtő-, illetve használati melegvíz jelentős mértékben igénybe veszi a vele érintkező anyagokat, és a rossz minőségű tömítéseket károsíthatja is. Sajnos a médiában gyakran hallani arról, hogy milyen jelentős szennyezéseket okoznak a veszélyes folyadékok vagy a szabadba kerülő gázok, amelyek környezetünkre és a pénztárcánkra egyaránt nagy veszélyt jelentenek.

A korszerű, folyékony menettömítő termékcsalád termékei kiválóan ellenállnak az UV sugárzásnak, a legtöbb vegyszernek és savnak, ezért felhasználhatók az iparban is. Széles hőmérsékleti tartományban és ivóvízre is alkalmazhatók. Felgyorsult világunkban a szerelési sebesség nagyon fontos szerepet játszik. Növekvő igényt tapasztalunk az egyszerűen és gyorsan használható, megbízható minőségű menettömítési technológiára.

A folyékony menettömítő anyagok használatával időt és költséget takaríthatunk meg. Elkerülhetjük az idomok repedését, amit a túl sok, vagy a tömítettség hiányát, amit a túl kevés csévézett tömítőanyag okozhat. A folyékony menettömítő anyagok a legkorszerűbb tömítőanyagok, amelyek önmagukban is képesek az összes feltételnek megfelelni. A fejlesztésnek köszönhetően a palettán több fajtát is találhatunk. A menet megmunkálása és az átmérő függvényében különböző konzisztenciájú termékek használata javasolt. Értelemszerűen a forgácsolással megmunkált, kis átmérőjű vagy kúpos menetekre a folyékonyabb, míg az öntött, illetve nagy átmérőjű menetekre a sűrűbb, krémszerű tömítőanyag a megfelelő választás.

A menettömítő anyagokat felrázással vagy egyéb módon homogenizálni kell a használat előtt, illetve ügyelni kell a felület víz-, zsír-, és olajmentességére. Jelentős élőmunka megtakarítást érhetünk el e termékek használatával, hiszen mentesülünk az időt rabló előkészítő munkálatoktól. Elég a menet kerületének a felére felvinni a tubusból a folyadékot, vagy a krémet és a továbbiakban a szokott módon folytathatjuk, fejezhetjük be a szerelést. A tömítettség lényegében azonnal kialakul. Előnyei közé tartozik, hogy egy rövid ideig még bármely irányban mozgatható a tömítő hatás elvesztése nélkül, lehetőséget adva a szerelvény helyzetének pontos beállítására. Rendkívül magas nyomásnak ellenáll, modern csomagolása is a gyors és egyszerű használatot biztosítja. Későbbi bontása nem okoz problémát, nyitási nyomatéka csak minimális mértékben magasabb a meghúzásinál. A megszilárdult kötőanyag gyorsan és egyszerűen eltávolítható, megkönnyítve a szerelvény újbóli felhasználását. A korszerű folyékony menettömítő termékcsaláddal egyszerűsíthető a munka, idő és pénz takarítható meg.

Egy nagy tapasztalattal rendelkező gyártó jelentős összegeket fektet a kutatás-fejlesztésbe, hogy garantálni tudja a kiváló minőségű és korszerű termékeket partnerei részére. Nyilvánvaló, hogy ezekben a fejlesztésekben évtizedek hosszú tapasztalatait is alkalmazzák.

Az üzemeltetés biztonsága érdekében a kötéstechnológia kiválasztásakor a minőségnek nagyobb jelentőségűnek kell lennie, mint az árnak, hiszen egy hiba feltárása és javítása a kivitelező nyereségét nagymértékben lecsökkentheti, és szakmai hírnevét tönkreteheti.

 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Acélöntvény idomok alkalmazása az épületgépészetben
  Új peremezési technológia a Gebo Varionál!
  A minőség a legfontosabb
  Innovációs megoldás: horganyzott fitting és galvanizált menetes cső újrafényezve
  Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről
  Modern, anaerob tömítőanyagok menetes csőkötésekben

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam