belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Mesterfokozatú elismerés a szakma legjobbjainak

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal még fontosabbá vált, hogy az itthon vagy külföldön dolgozó vállalkozó szakemberek a lehető legmagasabb fokon műveljék mesterségüket és ezt valahogyan bizonyítsák is. Ennek a legmegfelelőbb módja szakmunkák esetén a mesterlevél megszerzése. De miért is?

 

Az értelmező szótár szerint a mester szó jelentése olyan személy, aki bizonyos szakmában, tudományban különösen ügyes és gyakorlott. A hétköznapi szóhasználatban is hasonló az értelme. Gyakran mondjuk a szomszédnak, hogy várjuk a gáz-, vagy villanyszerelő mestert. Ekkor a fejünkben megjelenő képen egy olyan mesterembert látunk, aki a számunkra nehéz és bonyolultnak tűnő problémát magas szakmai tudásából kifolyólag játszi könnyedséggel oldja meg. Évszázadok óta fennáll ez a gondolkodásmód, a mester címhez magas minőséget és ügyfélközpontú gondolkodásmódot társítunk. Tehát magas a piaci értéke. Mind a fogyasztók, mind a gazdasági szereplők szívesebben foglalkoztatnak olyan szakembert, aki rendelkezik – az általános tudást jelentő szakmunkás bizonyítvány mellett – kiválóságát bizonyító mesterlevéllel.

Napjainkban ennek a rangnak a megszerzéséhez nem kell hosszú éveken keresztül vándorolni a világban. A mesterképzés és vizsgáztatás feladatát a Kamarai Törvény előírásainak megfelelt gazdasági kamarák területileg illetékes egységei, és az általuk megbízott szervezetek végzik. A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara az Eszkimó Magyarország Zrt.-vel együttműködve 2015 óta biztosít lehetőséget a klímás szakembereknek a hűtő-, klíma és hőszivattyú berendezés-szerelő mesterlevél megszerzéséhez. Most végzett csoportunk, amely 23 szakembert számlált, 2016. április 20-án vehette át ünnepélyes keretek között mesterlevelét. A tananyag elsajátítása mellett a kollégáknak a tanfolyamon lehetősége nyílt szakmai eszmecserére és a hosszú távú kapcsolatok építésére is.

Ezen magas fokú végzettség megszerzéséhez minden jelöltnek rendelkeznie kell a megfelelő szakképesítéssel, valamint több éves szakmai gyakorlattal. A hűtő-, klíma és hőszivattyú berendezés-szerelő mesterjelöltek esetében a jelentkezés feltétele vagy a hűtő-, klíma és hőszivattyú berendezés-szerelő OKJ-s bizonyítvány, vagy épületgépész technikus, vagy felsőfokú műszaki (gépészmérnök, épületgépész mérnök) végzettség. A felsorolt szakképesítések valamelyikén kívül a 41/2015 (VII. 3.) NFM-rendelet szerinti személyképesítések közül érvényes FG-I-es jogosultság is szükséges a 3 éves szakmai gyakorlattal egyetemben. A mesterképzésre jelentkezni az Eszkimó Magyarország Zrt. oktatásszervezőjénél, vagy a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetőjénél van lehetőség.

A szakembereknek fontos tudniuk, hogy a mesterlevél nem csak munkavégzésre jogosít fel. 2015. szeptember 1-jétől a Szakképzési törvény előírásai szerint tanulót csak az a képzőhely fogadhat, ahol a gyakorlati oktató is rendelkezik mesterlevéllel.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam