belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Mennyiért sütött (süthetett) a Nap Magyarországon 2016-ban?

A MNNSZ beszámolója a 2016. évi napenergia-hasznosítás helyzetéről és jövőjéről  Az MNNSZ a magyarországi napenergia-hasznosítás programját a beszámoló címéhez igazodva a következőképpen sommázza: jóval többért sütött a Nap 2016-ban, mint 2015-ben, de még messze elmarad a közérdek által elvárt mértéktől.

 

De miért akadozik a magyarországi napenergia-hasznosítás programja? A napenergiahasznosítás támogatáspolitikája, ami valahogy így fogalmazható meg: támogatom, mert ma már kikerülhetetlen, de úgy támogatom, hogy az minél kevesebb eredménnyel és haszonnal járjon (környezetvédelmi adó, áramátvételi ár, torzultan célzott Európai Uniós telepítési támogatások stb.). Az pedig nem fontos, hogy a többi Európai Uniós ország milyen megoldásokat talált.

Egyszerű technológiai törvény, hogy a napenergia annyiért süt, amennyit meg tud termelni. A napelemeknek van egy gyártó által rögzített névleges teljesítménye, ami 25 év alatt nem csökkenhet 80-85% alá. Szakszerűtlen telepítéseknél ez lecsökkenhet 50% alá is. Ez sajnos 10-100 milliókban mérhető veszteség évenként a megrendelőnek és az országnak.

Örömmel jelenthetjük, hogy a szakszerűtlenséget a felnőttképzés területén felszámoltuk. Hosszú és kölcsönös szemléletformáló küzdelem után a következő EU követelményeknek is megfelelő képzési lehetőséget kínálunk az érdeklődőknek: „Kisteljesítményű, napenergiával működő villamos erőművek telepítése, karbantartása” címmel, amely az új Felnőttképzési Törvény alapján szervezett képzés. (A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara program engedélyének nyilvántartási száma: Szpk-00152-16-06 0 07 2, a NEMZETI Szakképzési és felnőttképzési Hivatal engedélyezési száma: E-000044/2013/B004.)

Jelenthetjük az országnak, hogy a 2016. évben újabb közel száz fő szerzett magyar és angol nyelven a képzés elvégzését igazoló moduligazolást és tanúsítványt. Ehhez hozzájárul az a tény, hogy 2017 februárjában a szövetség kezdeményezésére az Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara posztgraduális képzésként 3 féléves szolár szaküzem mérnöki képzést indít.

Szerelési gyakorlattal, illetve megszerzett tanúsítvánnyal rendelkező hallgatóink számára folyamatosan biztosítjuk a „szolár szerelői” arcképes igazolvány megszerzésének lehetőségét.

Bővebb információ a honlapunkon (www.mnnsz.hu) és a hetente megjelenő „Szolár7” elektronikus kiadványunkban.

Mennyiért és hogyan süssön a Nap Magyarországon 2017-ben? Mindenképpen jóval több áramot és értéket termeljen, mint 2016-ban. Mivel a napenergia intenzitását állandónak lehet venni, ez az érték annál nagyobb, minél nagyobb hozzáértéssel történik a napelemes rendszerek telepítése.

Mit kívánunk a 2017-es esztendőtől?

  • Nagyon sok szakértelemmel történő villamos áramot termelő naperőmű telepítést.
  • Átlátható, mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító támogatási rendszereket (a mindenkibe nem tartoznak bele a szakértelem nélküliek).
  • A szakértelem nélkül telepített, alacsony energiahozamú telepítések minél előbbi kijavítását. (2-3 év alatt kevesebb pénzbeli veszteséget okoznak az országnak, mint sorsukra hagyva a várható 30-50 éves élettartamuk alatt.)
  • Nagyon sok napsütést és nagyon sok megvalósított közérdeket.

A szerzõ egyéb cikkei:

  VI. Szolár konferencia – A napenergia szektor hazai kiemelkedő eseménye
  A napnál világosabb
  Debreczeni Mihály emlékének
  Beszámoló a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség 2013-as évéről

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam