belépés / regisztráció
2021. május 8. szombat
Aktuális lapszám

Mélyvízi tapasztalatok

Azt mondja a közmondás „kinek dolga nincs, bontsa el a házát”, ami szabadon úgy is értelmezhető, hogy akinek nincs gondja, kezdjen el építkezni. Nos, én megtettem! Sokat gondolkodtam azon, hogy nem túl korai-e az építkezésről őszintén, indulatok nélkül beszélni, mert valóban időt kell hagyni arra, hogy az ügyet kicsit távolabbról, felülről vizsgálhassuk.

Azt hiszem, azzal mindenki egyetért, hogy az építkezéshez pénz kell, ezért ha ez a „föníciai” eszköz éppen nem áll bőségesen rendelkezésre, akkor el kell adni a házadat, lakásodat a fejed fölül. Manapság ezt sem egyszerű megtenni, de ha sikerült, akkor egy olyan időkorlátot vállalsz, amiben egészen biztos lehetsz, hogy betartani nem lesz egyszerű.

De vissza az építkezéshez! Kezdetben minden „idilli”, a tervek úgy készülnek, ahogyan szeretnéd, szinte kirajzolódik előtted a megálmodott épület formája, annak leendő komfortja. A kezdeti lendület aztán hamarosan alábbhagy, szerencsés esetben lelassul, vagy leáll az építkezés, amikor a vállalkozó új luxusautót, vagy egy újabb telket vásárol, esetleg egyszerűen csak elmegy két-három hétre valamelyik egzotikus földrészre nyaralni. Te itt maradsz, naponta nézegeted a szerkezetkész épületet, de legyűröd a kezdeti elmarasztaló véleményedet, mert megérted, hogy a vállalkozó is csak ember. Amikor aztán sor kerül a belső falazásra, akkor az épület felmérésekor váratlan fogalommal, az ún. bruttó/nettó m2 meghatározásával szembesülsz, és egyúttal rövid, kioktató előadásban részesülsz, hogy te még ezt sem tudod. Nagy ára van a „tudománynak”, mert ezzel összeomlott az a korábbi Ft/m2-es kalkulációd, amit eddig alapnak tekintettél. Az élet persze nem áll meg, folytatódik a szerződésnek megfelelő, első osztályú, minőségi építkezés, ami – ellentétben a papíron leírtakkal, vagy a vállalkozó többszöri öndicséretével szemben –, hagy némi kívánnivalót maga után: görbe, repedt, csomós gerendák, törött cserepek, szakszerűtlenül beépített bejárati ajtó, nem működő közművek stb. No, és az egyik – az építkezés folyamatán végigvonuló – legkegyetlenebb élmény, a mindenütt meglévő, eltakaríthatatlan kosz, építési hulladék, és az ennek hegyén-hátán közlekedő mesteremberek áradata.

Aztán egyszer csak valami elkészül, nem pont az, ami a terveken volt, nem pont az, amit álmaidban magad előtt láttál, de ott a nagymű használatra készen, már csak el kell számolnod a vállalkozóval…, de erről majd talán egy másik alkalommal.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam