belépés / regisztráció
2021. április 20. kedd
Aktuális lapszám

Megapress: Viega préstechnika most vastagfalú acélcsövekhez is

A fűtő- és hűtőberendezésekben, valamint ipari alkalmazásoknál még nagyon gyakran hegesztik az acélcsőkötéseket. Ez nem csak időigényes és fárasztó, de tűzveszéllyel is jár. A Viega „Megapress“ rendszerével most másodpercek alatt elvégezhető a vastagfalú, 1/2“-tól 2“-ig terjedő névleges átmérőjű acélcsövek préselése. A szerelési idő akár 60%-kal is lerövidül.

 

Az épületgépészetben egyre kevesebb csőkötést forrasztanak, csavaroznak vagy hegesztenek, inkább „hidegen” préselik őket. Ez a gyorsabb kivitelezés következtében gazdaságosabb és ugyanakkor biztonságosabb is, mert nem kell nyílt lánggal dolgozni. A DIN EN 10220/10255, valamint DIN EN ISO 6708 szerinti vastagfalú acélcsöveknél eddig nem jelentkeztek ezek a kivitelezési előnyök, mivel a csövek külső átmérőjének nagy mérettűrése van. Erre a célra fejlesztette ki a Viega a „Megapress“ rendszert, a gyakorlatban is jól alkalmazható megoldást. Az 1.0308 (St 37) alapanyagú, horgany-nikkel bevonatos acél-présidomok EPDM-ből készült, speciális profilú tömítőelemmel rendelkeznek. Ez egy vágógyűrűvel kombinálva gondoskodik a fekete, horganyzott, lakkozott vagy epoxigyantával bevont acélcső durva felületén a tartósan tömör és erőzáró kötésről.

Akár 60% időmegtakarítás

Az acélcsövekhez használható, új préskötés-technikának köszönhető időmegtakarítás jelentős. A névleges csatlakozási átmérőtől függően (1/2“-tól 2“-ig) a megtakarítás akár 60%-os is lehet a hagyományos kötési technikákhoz, pl. hegesztéshez, szorítós vagy menetes kötéshez képest (1. ábra). A kivitelezés ugyanolyan egyszerű, mint az összes többi Viega présrendszernél: a csövet hosszra kell vágni, fel kell helyezni az idomot és el kell végezni a préselést.

Ráadásul az SC-Conturnak (biztonsági kontúrnak) köszönhetően a „Megapress“ idomok préseletlen állapotban a kényszertömörtelenség biztonságát is nyújtják (2. ábra). A véletlenül össze nem préselt kötések tömörségellenőrzéskor vagy nyomáspróbakor láthatóan tömörtelenek.

Könnyű préselés

A „Megapress“ rendszerrel nem csak biztonságosabb a munkavégzés a szerelő számára, hanem kevésbé fárasztó is a hegesztésnél: a sűrített levegős, ipari, tűzoltó vagy sprinkler berendezések jellemző acélcsőrendszerei gyakran több méteres magasságban, a csarnok mennyezete alatt találhatók. Az ott végzett hegesztéshez erő kell és a munka veszélyes is. Az ismert Viega présszerszámokkal könnyen elvégezhető a kötés fej feletti préselése. A Viega praktikus táskában szállítja a tartozékokat, ami a három préspofa mellett (1/2“-tól 1“-ig) három présgyűrűt (névleges átmérő 1 1/4“-tól 2“-ig) és egy csuklós behúzópofát is tartalmaz (3. ábra). Így a préskötések szűk helyviszonyok mellett is elkészíthetők.

A Megapress az összes idevágó engedéllyel, valamint TÜV-tanúsítvánnyal rendelkezik. A présrendszer fűtő- és hűtőberendezésekhez, valamint ipari alkalmazásokhoz használható max. 16 bar-ig és 110 °C-ig.

***

1. ábra. A Viega új „Megapress“ rendszere gazdaságos és biztonságos: A vastagfalú acélcsövekhez használható nagyon gyors préstechnika akár 60 százalékkal is rövidebb szerelési időt tesz lehetővé, mint a hagyományos hegesztés.
2. ábra. A „Megapress“ idomok rendelkeznek az ismert SC-Conturral (biztonsági kontúrral) és préseletlen állapotban láthatóan tömörtelenek. Így minden véletlenül elfelejtett préselés már a tömörségellenőrzésnél, vagy nyomáspróbánál láthatóvá válik.
3. ábra. Az 1/2“-tól 2“-ig terjedő átmérőjű „Megapress“ idomok, leágazások, könyökök, karmantyúk és menetes átmenetek átfogó választékával a Viega most a magyar piacra is bevezeti a vastagfalú acélcsövekhez való préskötés-technikát.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam