belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Még egyszer a hidraulikai beszabályozásról kizárólag a radiátorok tekintetében

Régebben a cégünkhöz beérkezett reklamációs panaszok zömét a fűtési rendszerek hidraulikai beszabályozásának hiánya, annak elmaradása tette ki. Ha egy radiátor nem elég meleg, nem fűt, azonnal a terméket gyanúsítják és a gyártóhoz fordultak, fordulnak panaszukkal. Ez rendkívüli módon terhelte le akkoriban munkatársainkat, hiszen „távgyógyítással” nehezen orvosolhatók az ilyen jellegű, hidraulikai beszabályozás elmaradására visszavezethető problémák. Miután más országokban is bőséggel fordultak elő hasonló esetek, cégünk kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlege olyan megoldást dolgozott ki, amely jelentős mértékben csökkenti – immáron elmondhatjuk – csökkentette az ilyen jellegű panaszokat.

 

E fejlesztés keretében Magyarországon elsőként a VOGEL & NOOT beépített szelepes (beleértve a T6-os modellt is) acéllemez radiátorait „előbeállított” szelepekkel gyártja, illetve szállítja. 2010 tavaszától már ilyen szelepekkel gyártott termékekkel találkozhattunk. Minden méretű radiátorhoz tartozik egy hőteljesítmény, egy várható fűtővíz tömegáram és az ehhez szükséges feltételezett szelep előbeállítási érték. A különböző előbeállítással rendelkező szelepeket más-más színű „forgatógombbal” jelöljük. Az előbeállított szeleppel szállított radiátorok szelepének „védőkupakja” szürke színű (1. ábra).

A radiátorok beépített szelepeinél alkalmazott előbeállítási értékek (2. ábra) azonban nincsenek „kőbe vésve”. Amennyiben az szükséges, változtatni lehet rajta. Mindenesetre az előbeállított szelepekkel szállított fűtőtestek „ötlete” igazi sikertörténetnek mondható. Bevezetése óta jelentéktelen azon reklamációk száma, amelyek a hidraulikai beszabályozás elmaradására vezethetők vissza.

Van még egy, „újfajta” reklamáció, amivel viszont egyre sűrűbben találkozunk. Ez pedig a T6-os modelleknél fordul elő.

Melyik is az a tulajdonsága ennek a terméknek, amely végül is a probléma gyökerét hordozza?

A beépített szelep és a speciális légtelenítő geometriai kialakítása azonos, így lehetőség van azok felcserélésére (3., 4. ábra). Ily módon akár jobbos, akár balos radiátor alakítható ki.

Látható, hogy a szelep homlokfelületén a fűtővíz be tud lépni a szelepen keresztül a radiátorba, míg a „speciális légtelenítőn” erre nincs mód. Ám amennyiben a „speciális légtelenítőről” leválasztják a fekete műanyag toldatot (5. ábra), akkor a fűtővíz közvetlenül a radiátorba jut, szabályozás nélkül. Akár nyitva van a szelep, akár zárva.

Ennek kívülről látható nyoma nincs.

Egyetlen ismérve ennek a „hibának”, hogy lezárt radiátorszelep esetén is fűt a radiátor.

Nem tudjuk az ilyen „beavatkozások” okát, azt viszont igen, hogy egyre több ilyen esettel találkozunk. Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben – az alább leírtaknak köszönhetően – egyre kevesebb ilyen esettel fogunk találkozni.

Bárki megkérdezheti: akkor miért is van szükség az ilyen műszaki megoldásra? Tudható, hogy amit el lehet rontani, azt előbb vagy utóbb valaki – tudatosan vagy véletlenül – el is rontja.

Ám ennek a kialakításnak is van kézzel fogható indoka. Előfordulhat, hogy a T6-os radiátort nem tudjuk alulról csatlakoztatni a fűtési rendszerhez. Az is lehetséges, hogy a fűtőtestet hagyományosan (oldalsó, alsó- felső bekötés) kívánja valaki csatlakoztatni. Ennél a terméknél van erre lehetőség. Úgy lehet megvalósítani, hogy mind a beépített szelepet, mind a „speciális légtelenítőt” kiszereljük a radiátorból. A szelepet félretesszük és a helyére hagyományos 1/2˝-os radiátorszeleppel csatlakozunk. A „speciális légtelenítőről” leválasztjuk a fekete műanyag toldatot és azt – immár normál légtelenítőként – beszereljük a radiátorba. Azonban ezzel még nem végeztünk. Szükséges még a radiátor alsó csatlakozási pontjainak 3/4˝-os fém zárókupakkal történő lezárása.

A fentiek is azt bizonyítják, hogy csak folyamatos tanulással, illetve az új ismeretek mielőbbi elsajátításával maradhatunk a szakmánk felsőbb tudásszintjén, még egy olyan „primitív” termék esetében is, mint a radiátor.

***

1. ábra. Az „előbeállított” szelepek
2. ábra. Az előbeállítási értékek és az azokhoz rendelt színek
3., 4. ábra. A „speciális légtelenítő” és a beépített szelep
5. ábra. A toldatától megfosztott „speciális légtelenítő” és a fekete műanyag toldat


A szerzõ egyéb cikkei:

  Hasznos ismeretek a síklapú és vertikális radiátorok előnyös tulajdonságairól
  Új lehetőség régi radiátorok gyors cseréjére, esztétikusan
  Törülközőszárítós és design radiátorok
  DESIGN fűtőtestek
  Az „első számú közellenség” oldott oxigén a fűtővízben
  Amire nem mindenki gondol

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam