belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Meddig tart az építőipari boom?

Ez az a kérdés, amit manapság egyre többen tesznek fel szakmai körökben, részben azért, mert most az itthon tevékenykedő vállalatoknak nagyon jó forgalmat tudtak lebonyolítani, a fellendülést jól ki tudták használni és abban reménykednek, hogy ez még nagyon sokáig így folytatódik. A címben feltett kérdésre a válasz nem egyszerű, hiszen egyik oldalról, a lakosság részéről még jelentős igény van a lakásokra, de kezdtek megjelenni a növekedést gátló jelek is, pl. az építőanyagok árainak jelentős növekedése és természetesen ezzel párhuzamosan a vállalkozói többlethaszon szerzése is igencsak egy erősödő folyamat.

Nézzünk egy példát! Másfél, két éve egy 11. kerületi lakásár kb. 450-500 ezer forint/m2 volt. Manapság ez már 800-1.000.000 forint/m2. A kicsit is luxus épületek esetében már ez utóbbi kétszeresét is, szemrebbenés nélkül közlik az ingatlanosok. Bár a lelkem „berzenkedik” ekkora összegek hallatán, de tegyük gyorsan hozzá, hogy a kínálat-kereslet törvény értelmében ez még tovább is emelkedhet, mindaddig, amíg a vállalkozók fizetőképes keresletet találnak.

A kisördög most is megjelent bennem és nem hagyja szó nélkül, ezért tolmácsolom a kérdését. Honnan ez a tömérdek pénz? Hiszen mást sem hallunk ellenzéki politikusainktól, minthogy az emberek nincstelenek, lassan már 4.000.000 elszegényedett ember él Magyarországon, ezért mindenki külföldön keresi a boldogulást. Jó lenne igaz képet kapni kishazánkról, az emberekről és magunkról, de erre még várni kell!

Természetesen, ami igaz, az igaz! Sokan próbálkoznak több-kevesebb sikerrel az országhatárainkon kívül boldogulni és ez nem jó, de ennek egyetlen okát csak az alacsony fizetésekben látni, talán kicsit túlzás!

De vissza az építőiparra, mert ott vannak még az egyre növekvő irodaépítések, vagy az állami beruházások is, amelyek volumene és ezért a hatása szintén nem lebecsülendő! Kérdés természetesen itt is, hogy hol van a felső határ? Van természetesen még egy jelentős bizonytalanság, ami egyszer már beruházási, építkezési stopot jelentett a hazai piacon, ez a következő évi választás. Ha minden így marad, akkor folytatódhat az építőipari boom, de ha változik a gondolkodás, az újak elképzelése, akkor ismét a bizonytalanságé lesz a főszerep. De talán ennek sorsába még mi is beleszólhatunk!

Várom megtisztelő véleményüket!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam