belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét

Beszélgetőpartnerem Jánvári József, a Grundfos South East Europe Kft. területi igazgatója, amely céget 25 évvel ezelőtt, 1992-ben alapították és ez alatt a negyed évszázad alatt igen jelentős sikereket könyvelhetett el. Kezdjük is a beszélgetést egy kis múltidézéssel!

 

Jánvári József

Milyen szándékkal és célkitűzésekkel alapították a dán tulajdonosok kezdetben a Grundfos céget Magyarországon? Tartanál egy rövid cégismertetőt?

Maga a Grundfos a .II Világháborút követően jött létre, az akkori vízellátási problémákra válaszként szivattyúkat gyártott Dániában. A céget Poul Due Jensen és családja alapította, és szédületes karriert futott be, mára a legnagyobb szivattyús cég a világon. Magyarországon akkor jelentünk meg igazán komoly méretekben, amikor a FÉG által gyártott falikazánokba Grundfos keringető szivattyúkat építettek be. Ekkor az üzletet még az ún. impex vállalatok bonyolították, de az évek során odáig jutott a kapcsolat, hogy szükség volt létrehozni elsősorban egy szerviz vállalatot, amelyik a javításokat végezte. Ezt hamarosan követte egy értékesítési vállalat alapítása is, majd amikor kiderült, hogy a Grundfosnak is megnyílt a lehetősége a környező országokba szállítani, akkor jött a következő igény, hogy legyen egy logisztikai központunk is. Így 1996-ban megalakult a Grundfos Hungária Kft., amely társaság már logisztikai szolgáltatást is nyújtott a környező országoknak. Maga a kft. jelenleg 21 éves és jelentős árbevétellel rendelkezik, hiszen az export is nagymértékben növekedett. Az évek során azonban ezt is kinőttük, és amikor elért egy bizonyos szintet a forgalom, átszervezték és a gyárhoz csatolták a logisztikát. Itt tőlünk nem messze alakult egy logisztikai központ, amelyik a gyár keretein belül működik, és most már ők látják el a hozzánk tartozó országokat.

Magyarországon mi egy kis értékesítési régiónak vagyunk a központja. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan országok, amelyeket abszolút mi látunk el termékekkel és még a számlázás is tőlünk történik, sőt, sok leányvállalatunknak is itt van a központja. Ez egy szakmai, értékesítési központ. Az én vezetésemhez tartozik a dél-keleteurópai és a közép-ázsiai régió, ez a Magyarországtól délre fekvő területeket jelenti, vagyis a volt Jugoszláviát (Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Macedónia, Montenegró, Koszovó), Bulgáriát, Albániát, Romániát, Ukrajnát és ezen túl pedig hozzánk tartoznak még az ún. „sztán” országok: Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán, de még Afganisztánban és Örményországban is értékesítünk.

Ha már a céget megismertük, beszéljünk rólad is! Ki is az a Jánvári József? Mikor lettél a cég ügyvezetője?

2002-ben keresett meg a Grundfos és ajánlotta fel ezt az állást. Előtte egy nagy amerikai cégnél dolgoztam és ott is menedzsmenttel foglalkoztam. Gépészmérnök vagyok, a BME-n végeztem 1990-ben, majd gazdasági diplomát is szereztem.

Amikor megalapítottátok a céget, milyen célok elérését kérték tőled a tulajdonosok és ez változott-e napjainkig?

Igen, hosszú idő telt el azóta. Bizonyos szempontból ma már egy másik vállalatnál dolgozom, mint amelyikhez 16 évvel ezelőtt csatlakoztam. Egy ilyen sikeres cég, mint a Grundfos különböző válaszokat talál a világ kihívásaira és nem működhet ugyanúgy, mint sok évvel ezelőtt.

Ha a nagy Grundfos céget nézem, akkor az én vezetésem alatt csak egyszer nem volt előrelépés, 2009-ben a gazdasági válság ideje alatt. Szerencsére a Grundfos 72 éves történetében nem tudok más évet mondani, amikor ne lett volna növekedés.

Tehát ma már több országért, talán mondjuk úgy, hogy régióért vagy felelős, de a központot itt Magyarországon alakították ki. Minek köszönheti a kis országunk ezt a sikert?

Mi az egyik legfontosabb gyártási központ is vagyunk, hiszen 4 gyárunk és 2000 alkalmazottunk van. Stratégiai partnere vagyunk a kormányzatnak, mint az egyik jelentős és kiemelt foglalkoztató. Van egy pénzügyi szolgáltató központunk is Budapesten, és innen irányítjuk a 10 másik leányvállalatunk dolgozóinak is az életét, ami újabb 250 fő alkalmazottat jelent.

Magyarország objektív okokból fontos ország, mert földrajzilag nagyon jó helyen helyezkedik el, és az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét. Ez az oka annak, hogy a Grundfos évről évre egyre jobban támaszkodik Magyarországra.

Milyen fejlemények, változások történtek a pályafutásod alatt? Hogyan lett a Grundfos cég a 100 legnagyobb hazai vállalat egyike?

A Grundfos tehát lényegében három vállalat itt Magyarországon: gyártó, pénzügyi szolgáltató és értékesítő vállalat. Ezek különböző időpontokban jöttek létre. A legrégebben mi vagyunk jelen Magyarországon, képviseleti irodaként kezdtük, később kft.-vé alakultunk. Majd a gyáraink jöttek létre, először Tatabányán és később Székesfehérváron. Ennek a láncnak a legutolsó tagja a pénzügyi szolgáltató központ, amelyik 5- 6 éves múltra tekint vissza.

Az én szerepem ebben úgy változott, hogy 2002-ben ügyvezetőként kerültem a céghez, majd az épületgépészetért, a nagy épületek, középületek területéért voltam felelős, és amikor elindult az az integráció, hogy egyre nagyobb egységekben gondolkozzunk, akkor létrejött egy olyan régiós egység, amelyhez Magyarország vezetésével Románia és Bulgária is tartozott. Majd ez folyamatosan bővült az egyéb balkáni államokkal és Közép-Ázsiával. A változásokkal együtt nőtt az én üzleti felelősségem, és most már ez igen jelentős forgalmat bonyolító területté vált.

Egyébként milyen évet zártok 2017-ben? Elégedett vagy a számokkal?

A mi irányításunk alatt lévő régiónak nagyon jó éve lesz 2017. Nem titkolom, hogy ennek a növekedésnek nagy része olyan országokból jön, mint Közép-Ázsia, Ukrajna, a Balkán néhány országa, amelyeknek korábban nehézségei is adódtak. A többi országban, ahol nem voltak problémák, ott kiegyensúlyozottabb a növekedés. Magyarország olyan szempontból sikeresnek tekinthető, hogy az épületgépészet területén elégedettek vagyunk a növekedéssel, egy kicsit talán a projektek lassabban indultak el idén, mint ahogy gondoltuk volna, de az eredményeink szépek lesznek. A másik nagy területünk a közművek: vízellátás, szennyvíztisztítás. Ez 2017-ben még nem hozott olyan eredményeket, mint amelyekre számítottunk. Ezeknek a projekteknek a nagy része EU-s forrásból valósul meg és a 7 éves finanszírozási időszakok a periódusok között leültetik egy kicsit a piacot. De azt várjuk, hogy szerény növekedésünk azért lesz, elmarad ugyan a múltban megszokottól, de jövőre már nagyon szép eredményeket várunk itt is, mert látjuk, hogy milyen projektek vannak a tervezők asztalain.

Térjünk át a hazai építőipari, épületgépész piac kérdésére! Széles rálátásod van a régiós országok fejlődésére, eseményeire. Milyennek látod azok jelenlegi helyzetét?

Jelenleg a magyar építőipar növekedése imponáló és biztos vagyok benne, hogy az építőanyag-gyártók nagy része nagyon komoly növekedést tapasztal. Talán a munkaerő problémák hátráltatják, hogy a munkák igazán gyorsan menjenek előbbre és mintha néhány projektnél lenne is pár hónapos csúszás. Összehasonlítva a többi országgal, amelyekért mi vagyunk felelősek, a magyar építőipar jelenlegi teljesítménye kiemelkedő. Jelenleg nem látok olyan országot, ahol ilyen mértékű építőipari növekedés lenne. Ezzel a múltat is próbáljuk bepótolni, ugyanis az elmúlt időszakban a lakásépítés területén olyan visszaesés volt, hogy itt most egy „rugó” effektus alakulhatott ki. Pár évvel ezelőtt volt olyan év, amikor csak néhány ezer lakás épült összesen. Ekkor a természetes cserét sem tudtuk igazán pótolni, nemhogy az új igényeket kielégíteni. A rendszerváltás után volt olyan év, hogy 40 ezer felett volt a lakásépítések száma, és ma még mindig nem tartunk itt, de már szépen fejlődünk. Jövőre szerintem 25-30 ezerre nő az új építésű lakások száma, ami továbbra is jelentős húzóerő lesz. A piac a középületek területén is nagyon fontos számunkra, szerintem itt is (irodaházak, hotelek) előrelépés várható. Vagy ami még szintén fontos, hogy az ipari beruházások ismét elindultak.

A BME támogatása már a jobb szakember képzésre irányul, vagy egy józan belátás a jövőt illetően?

Mi magyar alkalmazottak vagyunk és felelősséget érzünk a hazai oktatási intézményekért már csak azért is, mert mi is ott végeztünk. Illetve ismerjük az egyetem problémáit is, hogy szükségük van arra, hogy kapcsolatot tartsanak az iparág képviselőivel. És ez nemcsak anyagi támogatást jelent, hanem azt is, hogy a legújabb technológiák bekerüljenek az oktatásba és ezt csak az innovatív cégek tudják megtenni. A BME-nek nem csak szakmai, de anyagi segítséget is próbálunk nyújtani. Az Épületgépészeti Tanszéken üzemelő Stokes Labort felújítottuk, berendeztük és ez több 10 millió forintos támogatást jelentett az egyetemen keresztül az egész szakma számára. A mi önös érdekünk ebben az, hogy a jövőben nekünk is szükségünk lesz jól képzett mérnökökre, alkalmazottakra, szeretnénk, ha a termékeinket a jövő mérnökei minél előbb megismernék. Ez már régóta tartó törekvésünk és nemcsak a műszaki egyetemen, hanem a Pollackon, illetve a Debreceni Egyetemen is jelen vagyunk. Itt meg kell említeni Erdei István kollégám nevét, aki az ilyen jellegű szakmai programokért és az egyetemi kapcsolattartásért felel.

Hogyan él egy Grundfos South East Europe Kft. területi igazgató? Család, hobbi, szórakozás?

Nős vagyok, feleségem pedagógus, jelenleg óvodában óvónőként dolgozik. Két gyermekünk van. A fiam nemrég végzett a BME-n villamosmérnökként. Nagyon büszke vagyok rá, jelenleg egy nagyon innovatív cégnél dolgozik a szakmájában. A lányom most kezdte el az egyetemet, a BME-n közgazdaságot tanul.

A maradék kis szabadidőmet nyáron balatoni vitorlázással, ősszel, télen pedig vadászattal töltöm. Semmiben sem vagyok profi, de szeretek sok mindent lehetőleg jó társaságban csinálni.

Rövid és hosszabb távú terveid a jövőt illetően?

Nincs olyan tervem, ami nagy változást jelentene a közeljövőre nézve. Egy nagy cégnél dolgozva tudom, hogy itt mindig van változás az ember körül, és ezek a változások folyamatosak, már az is egy komoly kihívás, hogy az ember alkalmazkodjon, megfeleljen nekik.

Hosszabb távon pedig az a legfontosabb, hogy a területeinken (Dél-Kelet- Európa és Közép-Ázsia), ahol még lehet növekedni, piaci pozíciókat foglalni, ott sikeresek legyünk.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet
  Menetben vettem át ezt a funkciót

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam