belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Magyar termékeket gyártunk Magyarországon

A CLH Hűtés és Klímatechnikai Kft. szaklapunk egyik nagyon régi partnere, ezért is öröm számomra a mostani beszélgetés Cseh Imre fejlesztési főmérnökkel, akit a cég egyik legújabb, sikerrel kecsegtető fejlesztéséről kérdezek.

 

De kezdjük elölről! Ki is az a Cseh Imre? Kérhetnék tőled egy rövid összefoglalót?

1995-ben végeztem a BME Folyamatirányítási Szakán, Épületgépész Ágazaton és az első munkahelyem a CLH Kft. volt. Oda úgy kerültem, hogy a szakdolgozatom üzemi konzulense a CLH főmérnöke, Göntér Miklós volt. Nagyon imponált a szakmai tudása, a hozzáállása, a munkakörnyezet, és talán ők is láttak bennem fantáziát, így a szakdolgozat megírása után hívtak, hogy dolgozzak náluk. Ekkor öt évet töltöttem a CLH-nál, majd következett egy kis szakmai kitérő: először egy multinacionális céghez, a Lindab Kft.-hez kerültem, majd a gödöllői Humán Gyógyszergyárban (akkor ez volt a neve) lettem üzemeltetés vezető, ahol az ipari környezetről szerezhettem tapasztalatokat. Itt az épületgépészetnek olyan „bugyraiba” is sikerült belemerülni, amibe azóta sem.

Pár év múlva egy projekt kapcsán újra kapcsolatba kerültem a CLH-val és akkor felvetődött bennünk, hogy ismét együtt kellene dolgoznunk, majd egy alapos beszélgetést követően úgy döntöttem, hogy visszatérek. Ennek már 13 éve.

Ha rólad van szó, a kollégáid úgy fogalmaznak, hogy te egy „régi bútordarab” vagy a CLH-nál. Hogyan kerültél az új osztály élére? Miért éppen rád esett a tulajdonosok választása?

Ez utóbbit igazából tőlük kellene megkérdezni. Miután visszatértem a CLH Kft.-hez, az ajánlati irodát vezettem, de ezzel párhuzamosan elindultak olyan ügyviteli fejlesztések is, amelyekben részt vettem. Amikor ez a sok feladat már nem fért meg egymással, akkor Prokop Miklós, a CLH ügyvezető igazgatója úgy döntött, hogy válasszuk ketté a feladatokat, és foglalkozzak csak a fejlesztésekkel.

Mi is ez az új osztály? És miért éppen most hozták létre? Hányan dolgoztok itt?

Fejlesztés mindig is volt a CLH Kft.-ben, és ahogy ezek a munkák sokasodtak, egyre több irányba kellett elmozdulni. Ezért az ügyvezetőnk úgy döntött, hogy létrehozzuk ezt az új szervezetet.

Amikor elindítunk egy ilyen fejlesztési munkát, kiválasztjuk a megfelelő embereket, akik ebben részt vesznek, team-szerűen összeállunk, értekezleteken megbeszéljük kinek, mi a feladata, milyen határidővel kell ezeket elvégezni, időnként összeülünk és átbeszéljük, hogy miként haladunk. Ebből a szempontból szerencsések vagyunk, hiszen a CLH nagy cég, számos, a saját szakterületén professzionális tudással és nagy tapasztalattal rendelkező munkatárssal, a részfeladatokat mindenki önállóan el tudja végezni.

A fejlesztési részleg új terméke egy uszodaklíma, egy légkezelő berendezés. Elmesélnéd ennek a történetét? Miért kezdtetek éppen ezen a területen kísérletezni? És nagyon érdekelne a fejlesztés menete is!

A CLH Kft. már évek óta gyárt légkezelőket Csongrádon, ezek az EcoLine márkanév alatt futó berendezések. Mivel jelentős uszodaépítési program kezdődött az országban, úgy gondoltuk, hogy a hagyományos légkezelők mellett nagy igény lesz uszodai párátlanító légkezelőkre is. Több városban épülnek fedett, sport, és egyéb uszodák, wellness létesítmények. Budapesten most két nagy uszodaprojekt is elindult: a Lágymányosi Sportuszoda és a Dagály Strand területén a 2017-es vizes világbajnokságnak helyt adó úszópalota.

Ezért elkezdtük ennek a speciális (kifejezetten az uszodai környezetre adaptált) légkezelőnek a továbbfejlesztését EcoLine-SPA márkanév alatt. Korábban is vettünk részt uszoda és fürdő kivitelezésekben, ezért erről a munkaterületről is rengeteg ismeretet gyűjtöttünk. A légkezelő gyártásban is nagy tapasztalatunk van, ezért összeültünk és elkezdtük a közös munkát.

Az uszodai párátlanító légkezelők egyik legfontosabb alkotóeleme a szabályzó-vezérlő egység, ami a berendezéshez kapcsolódó épületgépészeti automatika agya. A CLH Kft.-ben a kezdetek óta gyártunk az épületgépészeti berendezésekhez illeszkedő kapcsoló- és vezérlő szekrényeket, valamint épületfelügyeleti és egyéb korszerű automatikai rendszerek teljes körű kivitelezésével is foglalkozunk, ezért ezen a területen is évekre visszanyúló szakmai múltunk van. Sikerült összeválogatni egy olyan teamet, amelynek minden tagja professzionális a saját szakterületén. Amikor összehívtuk az első megbeszélést és elindítottuk a fejlesztést, mindenki megkapta a feladatát, amit hónapról hónapra átnéztünk. Építettünk Csongrádon egy prototípust, illetve kiszolgáló szimulátorokat, amelyekre számítógépes szoftvert írtak a kollégák, és elkezdtük a berendezés tesztelését. Gyártottunk egy ún. medencetér- és egy frisslevegő-szimulátort is, amelybe fűtő hőcserélőket és nedvesítőket szereltünk. Ennek az volt a célja, hogy a medencetér és a külső levegő jellegzetes légállapotait produkálni tudjuk.

Egy ilyen berendezésnél igen fontos bizonyos paraméterek mérése, rögzítése. Ebben az agresszív közegben nem egyszerű az érzékelők elhelyezése és megvédése.

Igen, a kloridokat tartalmazó nedves uszodai levegő korrozív, ezért oda kell figyelni a részletekre. Csak egy példát említenék a korrózió elleni védekezésre: az elszívott légáramba épített érzékelők szűrőfejét bearanyoztatjuk, hogy ellenálljon ennek a klóros levegőnek.

Úgy tudom, már túl vagytok az első berendezések beszerelésén. Miként viselkedtek a prototípusok, van már említhető gyakorlati tapasztalatotok?

Természetesen van. Több uszodába is szállítunk ilyen berendezéseket. Az elsők iskolai tanuszodák voltak, ami azért jó, mert a terhelésük óráról óra változott, jól meg tudtuk figyelni, hogyan működik a berendezés, a kezdeti problémákat időben kijavítottuk, úgyhogy érdeklődéssel várjuk az első nagyobb berendezés működési adatait. Ami fontos: minden úgy működik, ahogyan azt elterveztük.

Ha ajánlani szeretnéd ezt a berendezést, mit mondanál? Mivel több, mennyivel jobb, mint a jelenlegi, ezen a területen már üzemelő gépek?

Néhány innovatív műszaki megoldást emelek ki, amit az új berendezéseinknél alkalmaztunk. Pl. az uszodai párátlanító berendezéseinket alapesetben beépített kapcsolószekrénnyel szállítjuk, ami a piacon egyedülálló. Odafigyeltünk az olyan részletekre is, amelyek a belső aktív elemek korrózióállóságát érintik, klórnak ellenálló rozsdamentes acélanyagokat használunk azokon a helyeken, ahol nem tudunk festett belső felületet létrehozni. A párátlanító légkezelőkben úgynevezett EC motorokkal szerelt, direkt meghajtású ventilátorokat alkalmazunk. Ezek energiahatékonyabbak, mint a hagyományos ventilátorok. A berendezés kapcsolószekrényére érintőképernyőt szerelünk, amelyen grafikusan, könnyen érthető módon jelenítjük meg a gép működését és a fő paramétereket, illetve innen kezelhető a berendezés. A berendezés épületfelügyeletre, távfelügyeletre köthető. Magyarországon gyártjuk, teljes mértékben magyar termék és ezáltal olcsóbb is, mint egy import berendezés.

Mikor lennél te, mint a fejlesztési csoport vezetője igazán elégedett az új termékekkel?

Ha a műszaki színvonala jelentősen meghaladná a ma piacon lévő konkurens berendezésekét, az árát alacsonyabban tudnánk tartani, ha olyan népszerű berendezéssé válna, amit minél több uszodába sikeresen be tudnánk építeni és hosszú időn keresztül jól működne.

Az elmélyült, sikeres fejlesztési eredmények létrehozásához nyugodt vállalati háttér szükséges. Beavatnál bennünket, hogyan valósul ez meg nálatok? Türelmesek a főnökeitek?

A főnökök szerintem sohasem türelmesek, mert úgy gondolják, hogy az viszi előre a céget, ha kissé nyomás alatt tartják a beosztottjaikat. Egy új termék kifejlesztése hosszabb ideig tart, miközben a piac már igényli ezeket a berendezéseket. Ugyanakkor a főnökeim támogatják is ezt a munkát: erőforrást biztosítanak, prioritásokat határoznak meg.

Erre szükség is van, mert a fejlesztési team olyan munkavállalókból tevődik össze, akiknek alapvetően más feladatuk is van.

Milyen egy igazi nagyvállalatnál dolgozni? Nem lenne nyugodtabb egy állami kutatóintézetben, kisebb felelősséggel tevékenykedni?

Állami intézményben még nem dolgoztam, úgyhogy nem tudom, hogy mennyivel volna az nyugodtabb. Vannak ismerőseim, akik az állami szektorban dolgoznak és az elmondásuk szerint egyáltalán nem nyugodt az sem. Én szakítanék azzal a sztereotípiával, hogy az állami szektorban kisebb a felelősség - aki lelkiismeretes az az állami szektorban is keményen dolgozik.

Ha már a nyugodt alkotói légkörről beszélgetünk, szívesen kérdeznélek a magánéletedről. Hogyan él egy elismert „régi bútordarab” odahaza? Család, hobbi, szórakozás?

Szerencsére nálam a családi támogatás is adott, a feleségem, akivel 24 éve élek boldog házasságban, mindenben mellettem áll. A Szent István Egyetemen dolgozik, Gödöllőn, habilitált egyetemi docens és tanszékvezető. Két lányunk van, ők a gödöllői Török Ignác Gimnáziumba járnak, Orsolya 16, Fruzsina 14 éves. A hobbi – több szabadidő híján – kimerül a ház körül barkácsolásban, műszaki problémák megoldásában. Van egy kis műhelyem, ott fúrok-faragok időnként. Néha bicajozunk, kirándulunk, túrázunk a gyerekekkel. Gyakran járunk színházba, olvasunk és utazni is szeretünk.

Melyek a rövid és hosszabb távú terveid, vágyaid, elképzeléseid?

Szeretném, ha a folyamatban lévő fejlesztéseket sikeresen le tudnánk zárni. Hosszabb távú terveim között szerepel, hogy friss diplomás kollegákat vegyünk fel a csapatba. Egy fejlesztési munkában előny az olyan munkatárs, aki nyitott, naprakész ismeretei vannak és nincsenek rossz szakmai beidegződései.

A magánéletben pedig szeretnénk elindítani a gyerekeinket a felnőttek világába, reméljük, hogy sikeres életük lesz.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam