belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség 2013

Amióta a szövetségünk létezik, működik, alapító szándékának megfelelően törekszünk a társszövetségekkel és egyéb érintett szervezetekkel, szakmai támogatókkal együtt a szakmai érdekvédelmi koordináció megvalósítására, ennek szakmán belüli elfogadtatására. Továbbra is hiszem, hisszük, hogy ez másképpen nem megy.

 

Amikor korábban életre kívántuk hívni az Épületgépészeti Koordinációs Platformot, akkor az érintettek „…az épületgépészeti szakma növekvő nemzetgazdasági szerepéhez igazodóan az együttműködő szakmai szervezetek, az épületgépészeti szakma tartós és sikeres fejlődése, lehetőségeinek és képességeinek jobb és folyamatos kihasználása érdekében kinyilatkozták azon szándékukat, hogy a kormányzati szerveknek, a szakma érintettjeinek, valamint a nyilatkozóknak szándékait, feladatait, erőfeszítéseit kölcsönösen támogatják és együttműködnek annak érdekében, hogy azok már rövidtávon kidolgozásra, bevezetésre és végrehajtásra kerüljenek…”

A Platform működésének beindítása a legjobb szándék, a többségi akarat ellenére sem sikerült, de alapvető célkitűzéseink és szándékaink az elmúlt évek során semmit sem változtak, így 2013-ban sem.

Mire vagyunk, lehetünk büszkék?

  • A szakképzésben sikerült feltenni az i-re a pontot, a 2012-ben megkezdett OKJ reform eredményeként, hathatós közreműködésünkkel elkészült az önálló épületgépészeti szakma minden szakképesítésének, ráépülésének kerettanterve is és beindult az a TÁMOP projekt, ami a hatósági képesítések rendszerét hivatott egységes, OKJ-hez hasonlóan, azzal összhangban rendszerbe foglalni.
  • A felsőfokú oktatásban az MMK-val közösen készített felmérésünk alapján, azt több fórumon és az érintett egyetemekkel megvitatva, kidolgozás alatt áll az egyetemi oktatásra vonatkozó egységes szemléletű, korszerűsítésre vonatkozó javaslatunk.
  • Sikerült elérnünk, hogy a Hungarotherm kísérő rendezvénye egy összehangolt, koordinált (!), kétnapos, négyszekciós szakmai rendezvény legyen.
  • Megszerveztük a Magyar Épületgépészek Napja kétnapos rendezvényét, azon belül egy sikeres konferenciát és bált, valamint a „Szövetségek reggelijét és utcáját”, ahol közel 30 szervezet képviseltette magát, és ahol elértük, hogy az MMKÉgT, a MÉGSZ és a MÉgKSZ vezetősége egyeztetéseket tartott annak érdekében, hogy a további együttműködés lehetőségeit tisztázza.
  • Több uniós és hazai jogszabály véleményezésében és szakmai anyagkidolgozásában vettünk részt az NFM, a BM, az ÉMI és társzervezeteink felkérésére.

Amire kevésbé vagyunk büszkék

  • Közel másfél évig tartott, amikorra az Alapszabályunk módosítását sikerült magunkon és az illetékes hatóságokon keresztülvinni, pedig ez képezte volna a tagsági rendünk megújításának alapját. Ez a feladat maradt 2014-re.
  • Ritkán sikerült a társszövetségeket célirányos feladatoknál érdemben bevonni.
  • Sikerült kicsit „bajuszt”akasztani az MMK-val egy-két közös projekt kapcsán.
  • Nagy előretörést a Platform felélesztésében egyelőre nem értünk el.

Mindezeket értékelve és figyelembe véve jutottunk odáig az idei első elnökségi ülésünkön, hogy elveinket és alapszándékainkat fel nem adva a „sikerágazatainkra” koncentrálunk, kiegészítve olyan jogszabály-alkotási, szakma-, fogyasztó- és piacvédelmi tevékenységgel, amelynek rövidtávú eredményeiben és hosszú távú hasznában is bízhatunk.


A szerzõ egyéb cikkei:

  A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség közgyűlése
  MÉgKSZ Tisztújító Közgyűlés
  MÉgKSZ tisztújító közgyűlés
  Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam