belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Magyar Épületgépészek Napja 2013

Kimondani is nehéz, hiszen már 18. alkalommal rendezték meg az épületgépészek legbensőbb, talán egyben legjelentősebb rendezvényét, amelynek időpontját (november 21-22.) most a szervezők jelentős mértékben előrehozták a megszokott december eleji időponthoz képest. Okozott is ez kisebb fennakadást a résztvevők számára, hiszen ekkor még mindenkit az üzleti év sikeres befejezése kötött le. A kiállítói, látogatói jelentkezések talán ezért is történtek kissé lassabban, vontatottabban.

 

De, „minden jó, ha a vége jó”, így pár héttel a rendezvény előtt már teltház várta azokat, akik mégis ki szerettek volna állítani. Köszönet talán a szakmédiáknak is, akik igyekeztek a leendő résztvevők figyelmét (lelkiismeretét) felkelteni annak érdekében, hogy a „teltházas” esemény megtörténhessen. A szervezők mindenki számára érdekes programot állítottak össze, így került sor az első napon az Épületgépészeti Oktatás Napja elnevezésű eseményre, ahol mind az idősebb tervezői generáció képviselői, mind a fiatalabb, most diplomázó, vagy PhD fokozat megszerzésén munkálkodó ifjú épületgépészek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, legszebb munkájuk közzétételére. Az érdeklődők szép száma bizonyította, hogy a szervezők jó utat választottak az oktatási nap népszerűsítésével. Tovább emelte az esemény jelentőségét, hogy ekkor adták át ünnepélyes keretek között az új Macskásy laboratóriumot, ahol a jövőben remélhetően sok-sok fiatal épületgépész sajátíthatja, mélyítheti el majd szaktudását. A szakmai szervezeteket tömörítő Magyar Mérnöki Kamara képviseletében Barsiné Pataky Etelka elnök asszony vezetésével koszorút helyeztek el Macskásy Árpád tanszékalapító professzor mellszobránál a BME „D” épületének aulájában. Az ünnepélyes eseményt követően a szakmai előadások következtek, ahol több szekcióban épületgépész cégek jelentős termékfejlesztéseit, illetve a tervezői pályázatra beadott műveket ismerhették meg a jelenlévők. Az Oktatás Napja rendezvény a „Tudományos eredmények az épületgépészetben” című szekció előadásaival zárult, ahol a hazai oktatási intézmények, valamint az Újvidéki Egyetem doktori iskoláinak tanulói adtak számot kutatási eredményeikről.

A rendezvény második napján a Corinthia Hotel Budapest szállodában került sor a szakmai kiállításokra. Korábban, amikor az eseményt a BME Központi épületében rendezték meg, még egyszerű volt a diákokat a látogatásra, kapcsolatfelvételre biztatni, egy elegáns szállodában rendezett bemutatóra azonban már a látogatók részéről is nagyobb elhatározás szükséges. Súlyosbítja a helyzetet annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy a kiállítás ideje alatt legyen-e, és ha igen, milyen nagyságrendű konferencia. Természetesen egy elegáns nemzetközi konferencia jelentősen emeli a rendezvény fényét, növelheti a népszerűségét, de azoknál a fizetős kiállítóknál, akik a termékeiket szeretnék ismertebbé tenni, a kérdés már nem ilyen egyszerű, hiszen aki a konferencián tölti gyakorlatilag az egész napját, annak nem marad ideje a szakmai kapcsolatfelvételre, vagy termékismeretének növelésére. Nincs nálam a „bölcsek köve”, de a megoldást valószínűleg az arányok jó megválasztásánál lehetne keresni, így talán mindenki elégedetten távozna az esemény után.

A több ismert, neves külföldi előadó professzort is felvonultató nemzetközi konferencia szünetében adták át az ún. „Tervezői pályázat” díjait, tehát akikre büszkék lehetünk:

  1. Ágoston István, CÉH Zrt.
  2. Lantos András, Lanterv Mérnöki Iroda Kft.
  3. Tuczai Attila, Pannonterv-Veszprém Kft.

Ahogy eddig minden évben, a rendezvény legjobban várt eseménye most is az esti bál volt, ahol a hölgyek csodálatos ruhakölteményekben, az urak pedig ünnepélyes, sötét öltönyökben jelentek meg. Megszűnt a környező világ zaja, a bánat, a gond, a vita, a csatazaj és csak az ünneplés, az egymásnak örülés hangulata lengte körül a bálozókat. Ekkor került sor a várva-várt épületgépész díjak átadására azoknak, akiket a szakma erre méltónak tartott:

  • Az Év Épületgépész Oktatója: Czentnár Zsuzsanna, Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola
  • Az Év Épületgépész Kivitelezője: Czégé Ferenc, Technocsek Kft.
  • Az Év Épületgépész Márkaképviselője: Erdei Ferenc, Grundfos Kft.
  • Az Év Épületgépész Tervezője: Virág Zoltán, Duoplán Mérnöki Iroda
  • Az Épületgépészetért díjat dr. Kontra Jenő, egyetemi tanár és Haszmann Iván ÉMI
  • a Macskásy díjat Nagy István épületgépész mérnök és Cservenyák Gábor tervező kapta.

Két különleges elismerés is gazdára talált ezen a kellemes estén, a REHVA, európai mérnökszövetség díját dr. Bánhidi László professzor emeritus és dr. Garbai László egyetemi tanár vehette át. Végül pedig az Építőipar Megbízható Mestere elismerést Arnold Károly, mindenki Karcsi bácsija érdemelte ki.

Az ünnepélyes díjátadásokat követően a Madách Színház művészei, az „…épgép az egész világ” című, erre az alkalomra írt előadásukkal szórakoztatták a nagyérdeműt! Az épületgépészek nagy napja bőséges kulináris élményekkel folytatódott, majd elindult a reggelig tartó tánc, beszélgetés, jókedv, vidámság. Hát így búcsúztatták a magyar épületgépészek a 2013. évet! Jó volt fiúk, lányok! Jövőre ismét találkozunk!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam