belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

„Made in Holland” – A jövőre készen

A Marketbau-Remeha május 11-én tartott, „Made in Holland” című partnertalálkozóján megbizonyosodhattunk arról, hogy Hollandia nem csak a sajtokról és a tulipánokról híres, hanem innovatív, egyedi megoldásokat is tükröző épületgépészeti fejlesztéseiről. Ezt bizonyítja a Magyarországon elsőként, ezen a rendezvényen bemutatott Remeha GAS 220 ACE álló kivitelű kazán is.

 

Elzo Molenberg, Hollandia budapesti nagykövete nyitotta meg a beszédeket azzal, hogy a két ország gazdasági együttműködésének fejlődését hangsúlyozta.

Gaál Péter, a Marketbau-Remeha Kft. ügyvezető igazgatója érdekességeket árult el Hollandiáról, mint például, hogy a világ virág exportjának kétharmadát Hollandia bonyolítja le, és hogy Hollandia az agrárexport tekintetében a világon a második helyet foglalja el, közvetlenül az USA után. De a jelenlévők megismerhették a Marketbau-Remeha Kft. történetét is, amely lassan 30 éve kezdődött. Három lelkes, magyar mérnökből álló csapat: Gaál Csaba, Vanek Gábor és Méhész György a forradalmian új kondenzációs technikát hozta be a magyar piacra. A berendezéseket ők maguk importálták, értékesítették és szervizelték. Az azóta is 100%-os magyar tulajdonban álló magyar vállalkozás cégcsoporttá nőtte ki magát.

Arthur van Schayk, a Remeha ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a Remeha egy nagy múltra visszatekintő cég Hollandiában, amely mindig is az ügyfeleit és az őket körülvevő környezetet tartotta a legfontosabbnak.

Marco Bijkerk, a Remeha innovációs menedzsere előadásában kihangsúlyozta, hogy a jövőben úgy kell majd energiát felhasználnunk, hogy ne legyen széndioxid-kibocsátásunk. Viszont a problémát az energia tárolása fogja majd jelenteni, hiszen azt az energiát, amit nyáron pl. a napsugárzás által megszerzünk, azt a téli időszakra valahogy tárolnunk és szállítanunk kell. Ebben fog nagy segítséget jelenteni a már létező gáz és elektromos infrastruktúra. Ugyanazokat a hálózatokat kell majd tudnunk használni megújuló energiára, mint amit ma a gáz és az elektromos áram szállítására használunk. Az előadó szerint ezáltal 2050-re el lehet érni a nulla CO2-kibocsátást.

Vanek Gábor, a Marketbau-Remeha Kft. szervizvezetője kicsit részletesebben mesélt a múlt eseményeiről. „1987 környékén, vagyis pont 30 évvel ezelőtt egy nagy magyar épületgépészeti cég szervizében dolgoztunk mind a hárman, akik végül a Marketbau-Remeha tulajdonosai lettünk. Majd megalakítottunk egy döntően magyar kazánok szervizelésével foglalkozó tüzeléstechnikai szervizt. 1993-ban folyamatosan kezdtünk forgalmazni Remeha kis fali, turbós kazánokat, amelyeknek öntöttvas tűztere volt.

1997 környékén már 40 és 60 kW-os fali kondenzációs kazánokkal is foglalkoztunk. Időközben nagyon megerősödött a szervizünk, mindig igyekeztünk teljes szolgáltatást nyújtani, az összeszereléstől a karbantartásig. A mai napig is gazdái vagyunk a kazánoknak. Összesen kb. 16.000 ipari kazánt helyeztünk üzembe eddig Magyarországon az elmúlt 25 év alatt. Ebből 1200 kazánházra van karbantartási szerződésünk, ami kb. 5000 kazánt jelent. 11 műszerésszel dolgozunk, ami árulkodik arról, hogy milyen minőségű kazánokról van szó.”

Majd az este egyik legnagyobb bejelentése következett: Gaál Csaba átadta a Marketbau- Remeha műszaki vezetését helyettesének, Pethő Gábor épületgépész mérnöknek, akit tanácsadóként a jövőben továbbra is támogat műszaki feladatainak ellátásában.

Végül pedig bemutatták az est főszereplőjét, a Remeha új, GAS 220 ACE nevű álló kivitelű kazánját. A terméket elsőként az idei ISH-n mutatta be a cég, amiről a Magyar Installateur előző lapszámában lehetett is olvasni. Fontos azonban még egyszer megjegyezni, hogy a kazán – köszönhetően egyedülálló monoblokk hőcserélőjének – négyféle teljesítményű kivitelben érhető el: 160, 200, 250 és 300 kW-tal, mindezt úgy, hogy mindössze 0,5 m2 kazánházi felületet foglal el. A készülék kapott egy intelligens, új elektronikus platformot. A telepítő és a szerelő egyszerűen, a helyszínen vagy távolról az okostelefonja vagy táblagépe segítségével tud kommunikálni a kazánnal.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Termosztáttal a hatékonyabb fűtésért
  Levegőminőség javítása cserépkályhákkal és kandallókkal
  Még lehet jelentkezni a brnói MSV vásárra
  Újra BAU Münchenben: 2017. január 16-21.
  Új márka a légkondicionáló piacon
  Százötven mini épülettel a távfűtés rejtelmeibe

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam