belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

MACSOI találkozó

A szakma fejlődési iránya adott. A környezetmegóvás a központi cél. A Sárospataki Várban, szeptember 30-án megrendezett Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és -Gyártók (MACSOI) Népi Kályhás és Kandallós Találkozóján is a fő téma a szakma megmaradásához szükséges környezettudatos tervezés-kivitelezés hangsúlyozása volt. A szakma legnagyobb elismerését, a Szent Flórián díjat idén a kéményseprő társszakma ikonikus képviselője, Kocsis Attila vehette át. Az ipartestület Elismerő Oklevél kitüntetését két mester, Fekete Dániel és Zsófi János kapta.

 

A szakmai találkozón elhangzott előadások az energiahatékonyságról, a rendszer szintű tervezhetőségről, a károsanyag-kibocsátás mennyiségi korlátozásának lehetőségéről, valamint megőrzött és feltárt szakmai múltunk bemutatásáról szóltak.

Az elnöki bevezetőben hallhattuk, hogy a szakma fejlődését a MACSOI miként igyekszik segíteni a szakmunkás- és a mesterképzés területén kívül a folyamatos országos (80-100 fős) és területi (10-20 fős) ismeretátadás lehetőségeinek bővítésével. Mindezek során figyelembe véve a 2022-től, a helyiségfűtő szilárdtüzelésű berendezésekre vonatkozó kontinentális szabályozóknak való megfelelés energiahatékonysági (szezonális hatásfok) és környezetterhelési (szálló por, szén-monoxid, szerves szén és nitrogén-oxid) értékek betarthatóságát.

A környezetbarát fatüzelés eléréséhez alapvető a megfelelő tüzelőberendezésen kívül a garantált minőségű tüzelőanyag (légszáraz tűzifa), a tökéletes égéshez szükséges mennyiségű égéslevegő biztosítása, a használati utasításokat betartó, felelős üzemeltetés és a megadott időközönként elvégeztetett karbantartás (tüzelőberendezés és kémény).

Egységes jogszabályok és értelmezések kellenének

A kályhás szakemberek által a lakóterekbe épített kályhák, kandallók, kemencék és tűzhelyek tervezését és építését több jogszabály előírásai határozzák meg. Az ezeknek való megfelelést a különböző kéményseprő szervezetek mester képviselőinek kell ellenőrizniük. Ezek a jogszabályok időről időre folyamatosan változnak, amit a tervező- kivitelező és az ellenőrző szakemberek is nehezen tudnak követni. Pedig az előírások egységes betartása és megkövetelése nagyban segítené a szakmák tisztulását és az uniós célkitűzések teljesíthetőségének segítését is. Ehhez járult hozzá nagy érdeklődés mellett a MOKÉSZ titkárának érthető és élvezetes kérdezz-felelek ismertetője. Jó volna a gyakorlatban is ezt a következetességet tapasztalni.

Fűtésszezon: újra sláger lesz a finompor

Világos és esetenként megdöbbentő számokra is rámutató előadáson hallhattuk a levegőben lebegő szállópor (PM10, PM2,5) emberi szervezetre gyakorolt egészségügyi hatásait. Majd megismerkedtünk a szállópor keletkezésének műszeres vizsgálati lehetőségével és azokkal a tervekkel, hogy miként szándékoznak a felelős intézmények egyre tagoltabban kimutatni mindezek keletkezési okát. Több vizsgálatsorozat és szakmai egyeztetés szükséges a keletkezés, a terjedés és az eredményes csökkentések lehetőségének feltárásához. Hiszen az ipar, a közlekedés, az energiafelhasználás (benne jelentős arányban a lakossági tüzelés) és a mezőgazdaság okozta szállópor szennyezés közvetlen és közvetett egészségügyi hatása az ország gazdasági teljesítményének közel 20 %-át kitevő veszteségét-ráfordítását jelenti.

A tüzelőberendezések fejlődéséről, alkalmazásáról és tervezhetőségéről két előadás is beszámolt, hogy miként lehet csökkenteni mind a felhasznált energiahordozó, mind a kibocsátott légterhelő anyagok mennyiségét.

Rövid felvetést hallhattunk még a szakma borús-derűs jövőképéről és a felvetődő, egyre összetettebb feladatok megoldására való felkészülés kötelezettségéről.

Évszázados kályhaszemek és kályhák tanulsága

A találkozónak helyet adó pataki vár történetén és az ásatások során darabokban fellelt kerámiák és kályhák részletes bemutatásán kívül megismerkedhettünk az erdélyi kályhacsempe készítő központok és termékeik kialakulásával, fejlődésével és felhasználásával. Nem csak régi tárgyakat ismerhettünk meg, hanem a készítők és felhasználók emberi és művészi szándékait is. Láthattuk, hogy régmúlt idők írni-olvasni nem tudó emberei számára miként lehetett egy-egy tüzelőberendezés felületén örök érvényű tanulságokat bemutatni.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Az örök fatüzelés

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam