belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Lindab lakásszellőztetési megoldások

2016. november 10-én szervezte meg a Lindab Kft. az idei őszi szakmai konzultációját a lakásszellőztetési megoldásokról.

 

A novemberi konzultáción 50-50 százalékban vettek részt tervezők és kivitelezők, így nagyon érdekes eszmecserék alakultak ki a szakemberek között. Tanulságos volt a két szakterület nézőpontját megfigyelni, mindegyik fél számára hasznos hallani a másik gondolatait, tapasztalatait. A beszélgetés vezérfonalát a gyártó által összeállított előadás nyújtotta.

Az első felvezető gondolatkör a szellőztetés szükségessége volt, lakóépületekben. Gyorsan egyetértett mindenki abban, hogy a kérdést nem lehet „megtérülés szemlélettel” megközelíteni, mint ahogy nem a „megtérülés” dönti el azt sem, hogy fűtünk-e a lakásunkban, vagy biztosítunk-e használati meleg vizet. Egyszerűen, mert lélegezni kell, ezért az egyre légtömörebb épületekben az elhasznált levegőt oxigéndús friss levegőre kell lecserélni (1. ábra). Ezt csak folyamatosan működő gépi szellőztetéssel lehet hatékonyan megoldani, és mindenképpen energiatakarékosan, tehát hővisszanyeréses technológiát érdemes használni.

A szakmai konzultáció során a résztvevők megvizsgálták magukat az eszközöket, amelyekkel a szellőztetés hatékonyan elvégezhető.

A hővisszanyerős szellőzőgépek

Mikor kell előfűteni a belépő friss levegőt, ezt milyen módon lehet megtenni, melyek a szokásos szűrési fokozatok, a hővisszanyerők fajtái, ezek hatásfokai, a „by-pass” fogalma, korszerű ventilátor motorok, szabályozási módok, hangcsillapítás, és még sok egyéb kérdés merült fel.

Az eltérő vélemények mellett egy területen konszenzus alakult ki: nem érdemes, vagyis nem szabad kétes minőségű, hiányos adatszolgáltatást kínáló szellőztető géppel foglalkozni! Például, a hővisszanyerési hatásfokot nem lehet egy számmal definiálni: „akár 90%”.

Hasonló módon, nem elegendő információ az, ha a gyártó leírja, hogy például a „gép zaja 52 dB”.

Hangcsillapítót akkor lehet kiválasztani, ha a gyártó rendelkezésre bocsát egy frekvenciasávonkénti, csonkonkénti, fordulatszámtól függő akusztikai adattáblázatot.

A légkezelő teljesítményének kiválasztásakor is óvatosnak kell lenni, mert akármennyire hihetetlen, vannak gyártók, akik névleges térfogatáramnak a 0 Pa emelőmagassági pontot adják meg, mintha légcsatornák és befúvók nélkül üzemeltetné valaki a gépet!

A légcsatorna hálózat

A résztvevők körüljárták a lehetséges légcsatorna típusok és nyomvonalak előnyeit és hátrányait: spirál-korcolt acélcső vagy szemi-flexibilis műanyag; csillagpontos elosztás osztódobozokkal és csatlakozó dobozokkal, vagy leágazások T-idomokkal; nyomvonal a vasbeton szerkezetben, a hőszigetelő rétegben, vagy szerkezeten kívül az álmennyezetben, padlástérben; két helyiség közötti áthallás megakadályozása, kondenzáció elkerülése hőszigeteléssel, függesztések, rögzítések, légtömörség stb.

Befúvók, légszelepek, rácsok a lakótérben (2. ábra)

A lakótérben megjelenő végelemek fontosak, esztétikai és működési szempontból egyaránt. Rajtuk keresztül juttatjuk be a lakótérbe a kívánt mennyiségű levegőt szabályozottan, huzatmentesen és csendesen. Mindemellett a teljes helyiséget át kell öblíteni, holtterek és rövidzárak nélkül.

A Lindab anemosztátok között bőven van olyan, amelyik alkalmas lakóterek szellőztetésére, de ezek mellé a dániai kompetencia központban ráadásként kifejlesztettek egy egyszerű és nagyszerű dekor-légszelepet, AIRY fantázianévvel. Annyi a helyigénye, mint egy egyszerű légszelepnek, de annyit tud, mint egy komfort anemosztát: csendesen lehet rajta fojtani és pontosan beszabályozni a kívánt légmennyiséget.

***

1. ábra. Egy valós mérés diagramja: egy szellőzetlen hálószobában, két fő bent tartózkodó mellett, a kék görbe mutatja a CO2-koncentráció alakulását 2x24 óra alatt.
2. ábra.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam