belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Levegőminőség javítása cserépkályhákkal és kandallókkal

Március 3-án és 4-én szervezte meg a Magyarországi Cserépkályhások Kandallóépítők- és Gyártók Országos Ipartestülete a 13. szakmai konferenciáját és kiállítását a budapesti Rómaifürdőn, a Holiday Beach Hotelben, melyen a környezetkímélő fatüzelés és a levegőminőség témákon volt a hangsúly.

 

Herczku Gyula, MACSOI elnök a teljesen megtelt konferenciaterem előtt tartott megnyitó beszédében beszámolt arról, hogy az ipartestület milyen eseményeken vett részt a 2016. év folyamán, hol népszerűsítette a kandalló- és cserépkályha-építést. Illetve elhangzott az is, hogy az ipartestület novemberben fogja tartani tisztújító ülését.

Dr. Dobi Bálint, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának vezetője nagyon érdekes, „Trendek, célok, kihívások a hazai levegőtisztaság- védelmében” című előadásában elmondta, hogy amíg az apró méretű porszennyezettség (PM10) tekintetében az EU-s országok között Magyarország sajnos hátul kullog (utánunk már csak a volt szocialista országok, Görögország és Ciprus található), addig Finnországban, Észtországban, Spanyolországban és Angliában a legjobb ez a fajta szennyezettségi helyzet. „Törvényszerűséget nagyon nehéz felállítani, azt lehet talán mondani, hogy ahol több szél fúj, vagy több eső esik, ott tisztább a levegő, de ez sem ennyire egyértelmű. Vagy mondhatnánk, hogy azokban a déli államokban, ahol keveset kell fűteni, ott kisebb a légszennyezettség, de ezt sem lehet így kijelenteni, hiszen Olaszországban például nálunk is kedvezőtlenebb volt a helyzet.” – fejtette ki Dr. Dobi Bálint.

Az egészség szempontjából fontos tudni, hogy míg a 10 mikrométer feletti szemcseporok elakadnak a felső légutakban, addig a PM10 alattiak lejutnak az alsó légutakba, a PM2,5 (vagyis a 2,5 mikrométer alattiak) pedig már a tüdőléghólyagocskákat is veszélyeztetik, ezért ezeknek a legerősebb az egészségkárosító hatásuk.

Ebben a fűtési idényben Magyarországon az elmúlt 25 évhez képest a legmagasabb volt a mért légszennyezettség. „Ennek hátterében az lehet, hogy az ez évi tél jóval hidegebb volt, mint az elmúlt években, ezért intenzívebb fűtésre volt szükség és a meteorológiai viszonyok olyanok voltak, hogy kicsi volt a keveredési rétegvastagság, tehát az, ahol a légszennyezettség keveredhetett.” – mondta Dr. Dobi Bálint. A legszennyezettebb napok január utolsó és február első napjaira voltak tehetők. Az EU-s és a magyarországi szabályozás szerint 35 napig lehetséges 50 mg/m3-es napi szennyezettségi szint, ehhez képest a korábbi években volt olyan eset, amikor több mint 200 napig volt ennyire szennyezett a levegő, és a 2016-os és 2017-es fűtési szezont ebből a szempontból még ki sem értékelték.

Az előadásban elhangzott az is, hogy az EU nem csak bizonyos határértékeket szab meg, hanem van egy irányelv, amelyben konkrétan előírják, hogy az egyes légszennyező anyagokból egy adott ország mennyit bocsáthat ki. Ezzel kapcsolatban pedig minden országnak nagyon komoly vállalásokat kell tennie 2030-ig. Általánosan elmondható, hogy minden károsanyagkibocsátást 2030-ra 60-70%-al kell csökkenteni és finomrészecskéből, porszennyezésből is 55%-os csökkentést kell elérni. Honnan származnak ezek a légszennyező anyagok? A nitrogénoxid esetében a közlekedésről beszélhetünk, az ammónia kibocsátásért (az ammóniából könnyen képződhet finom porszemcse) pedig a mezőgazdaság a felelős. A porkibocsátásban a lakosság 42%-ban, az ipar pedig csak 15%-ban érintett. A 2,5 mikrométer alatti porszemcsék kibocsátásáért pedig már 70%-ban a lakosság a felelős.

Becslések szerint kb. 10.000 ember élete lehetne Magyarországon hoszszabb, ha kedvezőbbek lennének a légszennyezettségi viszonyok. Dr. Dobi Bálint elmondta, hogy „Fűts okosan!” című kampányt indított a minisztérium annak érdekében, hogy visszaszorítsák a hulladékégetést és szorgalmazzák a helyes fűtési módszerek elterjedését. A fatüzelésű kályha vagy kandalló pedig pontosan ilyen fűtési megoldás.

A konferencia első napja Farkas József (MOKÉSZ) gyakorlatiasabb, „Cserépkályhák «barátsága» a kéménnyel” című előadásával folytatódott. A konferencia hátralévő részében további előadások hangzottak el a környezetkímélő fatüzelésről, a léghiány és a levegőminőség kapcsolatáról, illetve a légfűtés technológiájáról, valamint a levegő fizikájáról. A kiállítást folyamatosan meg lehetett tekinteni, ahol kályha- és kandallóépítők mutatták be termékeiket. A találkozó első napja egy vacsorával és tombola sorsolással zárult.

Az esemény második napja már leginkább a kályhaépítés tapasztalataira fókuszált, illetve bemutatták a kemenceépítés új követelményeit is. Végül pedig eredményt hirdettek az Év Kályhája, az Év Kandallója, az Év Kemencéje és az Év Tűzhelye fotópályázat nyertesei között.


A szerzõ egyéb cikkei:

  „Made in Holland” – A jövőre készen
  Termosztáttal a hatékonyabb fűtésért
  Még lehet jelentkezni a brnói MSV vásárra
  Újra BAU Münchenben: 2017. január 16-21.
  Új márka a légkondicionáló piacon
  Százötven mini épülettel a távfűtés rejtelmeibe

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam