belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Létesítménymérnöki Napok Gödöllőn

A Szent István Egyetemen az Épületgépészet, Létesítményés Környezettechnika Tanszék 2012. május 24-25-én, a Létesítménymérnöki napok keretében konferenciát és kiállítást rendezett Értékteremtő Épületgépészet címmel.

 

"Nagyon örülök, hogy a rendezvénynek a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara adhat keretet és otthont. Sokak fejében talán az a sztereotípia él, hogy Gödöllőn a műszaki felsőoktatásnak vannak hagyományai, de ezek szinte kizárólag a mezőgazdasághoz köthetők. Ez igaz is, hiszen az itteni műszaki kötelékek nagyon erősen kötődnek a mezőgazdasághoz, vagy, ahogy mostanában mondjuk, a zöld mérnökséghez, de a karunk oktatási, kutatási profilja már messze szélesebb annál, mint amit akár 10-15 évvel ezelőtt tapasztalhattunk volna. 10 évvel ezelőtt 500- 600 hallgató tanult a gépészmérnöki karon, ez a létszám most már 1500 körül alakul. Az oktatási programunk túlnyomó részében általános gépészmérnököket, mechatronikai mérnököket, műszaki menedzsereket képzünk és persze továbbra is oktatunk mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnököket, illetve az utóbbi időben létesítménymérnököket. Ezzel a konferenciával szeretnénk tovább erősíteni a gépészmérnöki kar kapcsolatát a gazdasági élet szereplőivel. Meggyőződésünk, hogy az olyan típusú oktatási intézmény, mint a Szent István Egyetem nem létezhet erős, élő gazdasági kapcsolatok nélkül. Fontos nekünk, hogy a vezető, csúcstechnológiát képviselő cégek munkatársai megjelenjenek nálunk, mert mi oktatni szeretnénk azt, ami a piacon megtalálható. Olyan gépészmérnököket, mérnököket szeretnénk kibocsájtani a kapun, akik képesek arra, hogy azonnal munkába álljanak, és ehhez szükség van a gyakorlati ismeretek szélesítésére is."- e szavakkal méltatta dr. Szabó István dékán a rendezvényt, megnyitó beszédében.

A konferencia és kiállítás célja az volt, hogy bemutassa a létesítmények épületgépész rendszereinek fontosságát, és súlyát az épületek jelen és jövőbeli energiafogyasztásában továbbá, hogy rávilágítson arra, hogy a rendszerelemek hazai előállítása, kifejlesztése jelentős mértékben értékteremtő lehet a nemzetgazdaság számára. A rendezvény fővédnöke Barsiné Pataki Etelka a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, a konferencia és kiállítás főszponzora pedig a Grundfos Hungária Kft. volt.

A konferencia keretében több szekcióban szervezett szakmai előadásokat úgy állítottak össze, hogy az épületgépész szakemberek különböző szegmensének érdeklődését felkeltsék. Ezek közül - azok terjedelme miatt - csak néhányat, a teljesség igénye nélkül, sorolunk fel:

Az "Innováció az épületgépészetben" gondolat köré rendezett plenáris ülés elnöke dr. Chappon Miklós c. egyetemi docens, az MMK Épületgépészeti Tagozat elnöke volt. "Innováció és gazdasági növekedés" címmel Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal főosztály vezetője, "Az EUP/ERP irányelvének hatása az épületgépész piacra és a gyártók innovációs stratégiájára" címmel Erdei István, a Grundfos Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója, "Innovációs tevékenység a légkezelőgépek gyártása során a Rosenberg Hungária Kft-nél" címmel dr. Szekeres József címzetes egyetemi docens, a Rosenberg Hungária Kft. igazgatója, valamint "A magyar gázkészülékgyártás jelenlegi helyzete és irányai az új európai direktívák figyelembevételével" címmel Sebők István, a Termomax Kft. igazgatója tartott előadást.

Az "Energiatudatosság az épületgépészetben" kreditpontos szekciókban - amelyekben Gyurkovics Zoltán, az MMK Épületgépész Tagozat vezetőségi tagja, dr. Halász Györgyné egyetemi docens, dr. Magyar Zoltán tanszékvezető és Matúz Géza elnökölt - számos tartalmas szakmai előadás hangzott el:

Vinkler Károly műszaki és oktatási vezető, IMI International Kft: Energiamegtakarítás a hidraulikai rendszerek optimalizálásával, Baumann Mihály, adjunktus PTE PMMIK: Összetett energetikai rendszerrel bíró épületek tanúsítása, Gazdapusztai Gyula, a Viessmann Fűtéstechnika Kft értékesítési vezetője: Hőhasznosítás pellet és fatüzeléses berendezéseknél, Faapríték tüzelésű fűtőművek tervezési szempontjai, Csiha András, ny. főiskolai docens: Lakásszellőzés - avagy a (majdnem) tökéletes tégla, Székely Tamás ,okleveles gépészmérnök: Feleslegesen keringtetett fűtő/ hűtőközeg hatása a kiterjedt rendszerekben, Virág Zoltán, c. e doc. - Csöppenszky Gábor, okleveles gépészmérnök: Nagyobb létesítmények energiatudatos tervezése a dinamikus energia-analízis számítása alapján, Kardos Ferenc, ügyvezető: Passzívház gépészet a magyarországi viszonyokhoz optimalizálva, Nyárády Győző, műszaki vezető: Megújuló energiák és gazdaságosságuk.

A "Szakmai kihívások és időszerű megoldások az épületgépészeti technológiákban" szekcióban az előadások elsősorban gyakorlati jellegű kivitelezéshez, üzemeltetéshez kapcsolódó kérdésekkel foglalkoztak: Vajthó Gabriella, ügyvezető igazgató, Galvánpipe System Kft: Keményforrasztások a csőszerelésben, Bihary Tamás ügyvezető igazgató, MÜPRO Magyarország Kft: Nehéz csőrögzítések technológiája; Petró Gyula, ügyvezető igazgató, BWT Hungária Kft: Alumínium hőcserélők védelme kondenzációs kazántechnikában.

A "Nagy épületek korszerű, energiahatékony gépészete 2012-ben" szekció is számos érdeklődőt vonzott: Keszi Csaba gépészmérnök, Két Kör Kft.: Szakaszos fűtési igényű, nagyméretű (légterű) épületek energiahatékony fűtési megoldásai, Hegedűs Tamás épületgépész mérnök, Wilo: Nagy teljesítményű hűtő- és klímarendszerek tervezése, szivattyúi és szabályozásuk, Sipos András gépészmérnök, ügyvezető, BSH: Légkezelők nagy épületek szellőztetésére - EuroVent energiahatékonysági kategóriák.

A "Gondolatok a kéményseprés és a kéményseprő közszolgáltatás törvényi szabályozásához" szekcióra számos regisztrált jelentkező közül sajnos csak kevesen jelentek meg az alábbi érdekes, aktuális előadásokon: Vidra Zoltán elnök, Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete: Gondolatok a kéményseprő közszolgáltatásról szóló törvényjavaslatról - Magasabb színvonal, nagyobb felelősség, Haszmann Iván tudományos osztályvezető, ÉMI: Kéményseprők szakmai képzése az ÉMI-nél, Fazakas Miklós fejlesztési és minőségbiztosítási igazgató, MPF Holding: Az egyszerűsített gázkészülékcsere felelősségi kérdése a (füst)- gázelvezető elemekkel együtt tanúsított készülékek szerelése és üzembe helyezése folyamatában. A "Kutatások, kísérletek, eredmények" című szekcióban kaptak lehetőséget a Debreceni Egyetem Műszaki Kar, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar, a BME Gépészmérnöki Kar és a SZIE Gépészmérnöki Kar fiatal épületgépész kutatói, doktoranduszai, hogy munkájukról számot adhassanak. Az előadások nyomtatott formában egy TÁMOP pályázat támogatásával kiadványban meg fognak jelenni.

A szakmai együttműködés megteremtésért kerekasztal beszélgetés zajlott az épületgépész szakmai és társadalmi szervezetek együttműködéséről, és az épületgépész felsőoktatás aktuális kérdéseiről, meghívott vendégek részvételével.

A rendezvény koncerttel és szakember találkozóval zárult, melyen 42 kiállító mutatta be termékeit, és az előadásokon együttesen 310 látogató regisztrált. Sajnos az impozáns kiállítótérben felállított standok között ez a látogatói létszám nem jelent meg.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam