belépés / regisztráció
2021. október 15. péntek
Aktuális lapszám

Lengyelország: a példaértékű desztináció

Sokfelé repülhetünk szerte a világban, ám ár-érték arányban mindenképpen az egyik legajánlhatóbb úti célnak számít lengyel barátaink csodálatos országa. Bármikor bárhova elutazhatunk a lengyelekhez, sohasem fogunk csalódni döntésünkben, hiszen a lengyel vendégszeretetet mindannyian jól ismerjük, merthogy „Magyar s lengyel két jó barát, együtt…”

 

Ezúttal egy hosszú hétvégére invitáljuk olvasóinkat a Balti tenger partjára, Gdanskba, a bő hétszázezres lélekszámú hármas-városba (Gdansk-Gdynia-Sopot), ahol a közismert Lech Walesa által elnevezett reptéren (kis szerencsével bő harmincezer forintért, akár a visszaúttal együtt is) landolunk.

Amennyiben a repülőgépes kiruccanás mellett döntünk, akkor motivációként előre bocsátjuk, hogy mivel a LOT légitársaság szerte a világban racionálisan szervezi a járatait, a varsói tranzitnál, a szuper gigantikus reptéren gyakorlatilag egyáltalán nem kell várakoznunk. Onnan pedig egy teljesen új vasúti közlekedés segítségével egy órán belül elérhetjük a varázslatos, nagy északi kikötővárost.

A hármas-várost legalaposabban hajókirándulással kombinálva ismerhetjük meg, ekkor érdemes végigsétálni a sopoti híres, 510 méteres mólón is, de az időt nem sajnálva leginkább egy gyalogos túrán kaphatjuk meg a felejthetetlen élményeket. A teljesség igénye nélkül néhány látnivalóra azért szeretnénk felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy mit érdemes bejárni a valaha gazdag Hanza városok közé tartozó településen. Újkori történetében itt alakult meg a szolidaritás mozgalom Walesa vezetésével, amelynek emlékét a hajógyári múzeum őrzi. A Balti-tenger egyik legnagyobb kikötője ma kiemelt turisztikai attrakciónak számít. Ahhoz, hogy az óváros valódi hangulatát megérezzük, végig kell menni a Dluga utcán és a piactéren, amelyet az Arany-, illetve a Zöld kapu zár le. A Neptun szökőkút mögötti Artus-ház volt egykor a politikai és kereskedelmi élet központja. Csodálatos a gótikus városháza, amely különleges múzeumot foglal magában. A kikötőben található Daruház hajdan a legfontosabb rakodóhely volt, ma turisztikai látványosság. A Nemzeti Múzeum régi festészeti és kézműves gyűjteménnyel rendelkezik. A lenyűgöző Mária bazilika kontinensünk legnagyobb téglából épült gótikus temploma. A tengeri kultúra történetét a Központi Tengeri Múzeum mutatja be, míg Gdyniában a Tengerparti Akvárium az egzotikus állatok kedvelőinek jelenthet élményt. Oliwa a rokokó templomi orgonájáról híres, ahol megtapasztalhatjuk fantasztikus hangzását is.

A város felejthetetlen szépségének, illetve műemlékeinek megismerése után kihagyhatatlan program a 66 kilométerre található Malbork monumentális várának körbejárása, amely a világ egyik legnagyobb terjedelmű ilyen típusú komplexuma. A gyakorlatiasabb olvasónak talán annyi is elegendő, hogy 45 millió téglából építették fel Földünk legnagyobb gótikus kastélyát a 13. században. Mindez jelenleg már csak bő húszhektárnyi felületen terül el, viszont a bent fellelhető kincsek és értékek hosszú órákra elvarázsolják az érdeklődőket. Habár a II. Világháborúban itt is szinte mindent lebombáztak, de a lengyelek szakértelmének és a történelem tiszteletének eredményeképpen a vár visszanyerte csaknem eredeti állapotát. A kastélyrendszer 1997-ben a világörökség része lett. Ezen kívül még 13 hasonló megjelenésű, de jóval kisebb vár felújítására futotta a lengyeleknek az északi tartományukban. Habár ennek közel tízszeresével büszkélkedhettek hajdanán a keresztes lovagok.

Köztudott, hogy kontinensünk északi részét anno tenger borította. Ennek köszönhető ma a világszenzációnak számító borostyán, amely úgy negyven millió évvel ezelőtti korszakból származik, zömében sárgásbarnás megjelenéssel. Különleges élményt nyújt a borostyán manufaktúra és múzeum meglátogatása. Az áttetsző, üvegszerű változatokban a különböző növényi és állati (főleg rovarok, bogarak) maradványok felfedezése abszolút exkluzív élményekkel kecsegtet. Természetesen elsődlegesen ékszerek készítésére ösztönözte az itt élő embereket a természetes képződmény, de számos egyéb alkotásra is buzdította a művészkedőket.

Gdanskban valamikor nagy színházi élet volt, hiszen a tizenhetedik század első felében nyaranta a legrangosabb drámaírók műveit játszották az akkori színtársulatok. Hagyománytisztelő módon – a rendszerváltást követő első esztendőben – lelkes művészek megalapították (úgymond nonprofit szervezésben) az eredeti színházi élet újraélesztéséért tenni akarók szövetségét. A szponzorokhoz hamarosan csatlakozott a kormány és az Európai Unió is, merthogy a nemes célt természetesen illő volt támogatni. Így 1977 óta itt rendezik meg az úgynevezett Shakespeare Fesztivált, mintegy harminc ország részvételével, vagy kétszáz produkcióval. Tavalyelőtt pedig a lengyel miniszterelnök – számos világsztár és VIP vendég társaságában – hivatalosan is megnyithatott egy új, szuperlatívuszokkal jellemezhető színházat Gdanskban. Az Auditorium színház kapacitása alapban 650 fő, ám a kihasználtság érdekében a szervezők elkezdték a koncertek szervezését is. Ennek megfelelően ezer főre növelhető a létesítmény befogadóképessége. Persze a helyszín alkalmas különböző kiállítások, konferenciák, workshopok és egyéb találkozók lebonyolítására is. A gdanski Theatrum Gedanense Alapítvány egyébiránt a walesi herceg patronálásával jött létre, ám a szupermodern új színházi épületkomplexumot is érdemes az interneten alaposabban megismerni.

És ha már sikerült kijutnunk Gdanskba, akkor lehetőség nyílik a tranzitban (egy későbbi járatot választva) a főváros életét is kissé megismerni. Ugyanis ez esetben este nyolc órakor már üdvözölhetjük Ferihegyen a szeretteinket, ami ugyancsak a lengyelek jó szervezőképességét dicséri. Varsóra csupán egy jelző illik igazából: fantasztikus! Hiszen a II. Világháborúban gyakorlatilag porig zúzták, ám a lengyelek kitartásának és szorgalmának köszönhetően mára teljesen újjáépítették. A Budapest nagyságú metropoliszban pezseg az élet, és az egész országra jellemző tisztaság, szervezettség és fenntartható életvitel érhető tetten. Irigylésre méltó a példaértékű fejlődés a volt szocialista országok némelyikéhez viszonyítva…

Nos, ami mindenképpen kötelező program Varsóban, az a világörökség listáján szereplő Óváros megismerése. A piactéri polgárházak minden érdeklődő embert elvarázsolnak változatosságukkal és építészeti megoldásaikkal. A híres körbástya közelében áll a város legmeghatóbb szobra, amely egy ártatlan kis felkelőt ábrázol. De itt található a többi között a jelképnek számító híres Sellő szobor is. Lenyűgöző a 15. században épült, gótikus stílusú Nemzeti Panteon (János katedrális), ahol gyakran rendeznek orgonahangversenyeket, különböző nemzetközi fesztiválokat. A templomban a mazáriai fejedelmek szarkofágjait, míg az altemplomban számos helyi híresség (író, költő, hős) síremlékét tekinthetjük meg.

Az alig negyven esztendőt élő Fréderic Chopin zongoravirtuóz és zeneszerző emléke élénken él a városban, már a reptéri landoláskor is az ő nevével találkozhatunk elsőként. Egyébiránt a Szentkereszt Bazilikában helyezték el a szívét (végrendeletének megfelelően), de a hamvai jelenleg Franciaországban vannak. Emlékét koncertek százai őrzik…

A Wilanow kastély és nyári rezidencia az ország egyik legrangosabb barokk stílusban készült építménye, amelyet az 1683-as bécsi csatában Sobieski János király, a kontinensünk nagy védelmezője építtetett. A kulturális értékek iránt érdeklődők figyelmét külön felhívjuk a Nemzeti Múzeum gazdag római gyűjteményére, az egyiptomi és szudáni ásatásokkor előkerült kopt freskókra, a hazai művészek festményeire.

A Lazienki Park a látogatók kedvelt sétahelye, ahol elbűvölő műemlékek is találhatók. Csodálatos a tó tükrében fehér foltként visszacsillanó nyári Amfiteátrum és a Myslewicki palota, majd az ámulatba ejtő Belweder. Varsó centrumában található egy közel negyvenemeletes toronyépületben, mintegy háromezer helyiségével a Kultúra és Tudomány Palotája. Innen körpanoráma nyílik a Visztula folyó két partjára, és az alagsorban megtekinthető a fekete korszak történeti múzeuma – sok egyéb látnivaló mellett.

Végül az ínyenceknek pedig csak annyit, hogy leginkább a változatos halkülönlegességek ajánlhatók specialitásként, amihez ugyan csak importból származó borokat tudnak felszolgálni, de érdekes módon az évszázadok óta Európa-szerte ismert söreik is passzolnak az étrendjükhöz. Ráadásul mindezt elfogadható áron, és kiváló szolgáltatási minőségben kínálják a vendégeknek. Úgyhogy irány történelmi testvéreink varázslatos országa!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Szenzáció az Egerszalóki „Pamukkale” Sódomb
  Világhírű radonterápia az Alpok gyomrában
  Síró torreádor a madridi arénában
  Debütáló zarándoklat Csíksomlyón
  Integrált ipar Hannoverben – lengyel partnerséggel
  Egyre népszerűbb Lengyelország

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam