belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Lássunk tisztán! I.

Az elmúlt három-négy év során a tűzvédelemmel foglalkozó cégeknek, vállalkozásoknak a folyamatosan változó szabályozásra kellett, hogy összpontosuljon a figyelmük, ha az előírásoknak meg szerettek volna felelni. A 2011. évi OTSZ változását követően olyan harmonizált szabványok léptek érvénybe, amelyek alapvetően megváltoztatták a piaci szereplők helyzetét. Jelen írásban tisztázzuk a tűzvédelmi csappantyúkra vonatkozó szabványokban szereplő fogalmakat, a későbbiekben pedig a hő- és füstelvezető csappantyúkkal fogunk foglalkozni.

 

Mivel ezek a termékek életvédelmi feladatokat töltenek be fontos, hogy már a tervezés során a megfelelőt válasszuk ki a kívánt feladatra.

A tűzvédelmi csappantyúk (zsaluk), valamint a füstgázvezérlő csappantyúk (zsaluk) betervezéséhez, kiválasztásához, átvételéhez nyújt segítséget ez az írás.

Az nem kérdés, hogy 2013. július 1-jétől kezdődően mindkét termék esetében a teljesítménynyilatkozat kiadása kötelező. De mit is tartalmaz, tartalmazhat egy teljesítménynyilatkozat? A formai követelményeket a 305/2011/EU rendelet határozta meg, amelyet 2014-ben az 574/2014/EU rendelettel módosítottak. A rendeletben meghatározott, hogy melyek a tartalmi követelmények, ezek az Európai Unió Hivatalos honlapján (http://eurlex. europa.eu/homepage.html) is megtalálhatók.

Mire érdemes figyelni?

A teljesítménynyilatkozatnak tartalmaznia kell azt a szabványt, amely szerint vizsgálták. A tűzvédelmi csappantyúkra a jelenleg érvényben lévő harmonizált szabványok az alábbiak:

Tulajdonságok: Tűzvédelmi csappantyúk (zsaluk)
Tűzvédelmi (Tűzállósági) osztályba sorolás: MSZ EN 13501-3:2005 + A1:2010
Tűzállósági teszt: MSZ EN 1366-2:2000
CE tanúsítvány: MSZ EN 15650:2010
Légtömörség: MSZ EN 1751:2014

Jó és elvárás, hogy a teljesítménynyilatkozat tartalmazza a releváns teljesítményjellemzőket. Releváns műszaki jellemzőkhöz tartozó fogalmak az MSZ EN 1363-1:2000 szabvány alapján:

E - Integritás (Integrity) (Sértetlenség.)

Egy térelhatároló szerkezeti elem vizsgálati próbatestének azon képessége, hogy egyoldali tűz esetén megakadályozza a lángok, vagy a forró gázok áthatolását és a lángok megjelenését a tűznek ki nem tett oldalon. Tulajdonképpen az a percekben kifejezett időtartam, amely alatt a próbatest folyamatosan fenntartja elválasztó funkcióját.

Ez a szabvány értelmében lehet: 15, 20, 30, 45, 60, 90, 120, 180, 240 [perc]

I – Szigetelés (Insulation)

Egy térelhatároló szerkezeti elem vizsgálati próbatestének azon képessége, hogy egyoldali tűz esetén meghatározott szintekig korlátozza a tűzmentett felület hőmérséklet-emelkedését.

Vagyis, az a percekben kifejezett időtartam, amely alatt a próbatest folyamatosan fenntartja elválasztó funkcióját a vizsgálat folyamán.

A hőszigetelési teljesítménykritériumot automatikusan nem teljesítettnek kell feltételezni, ha az integritási kritérium nincs teljesítve.

S – Füstáteresztés (Smoke leakage)

Egy épületelem azon képessége, hogy meghatározott szintig engedi a forró és/vagy hideg gázok, vagy füst áthatolását az elem egyik oldaláról a másikra. A maximálisan megengedett szivárgás mértéke: 200 m3/h/m2, 20 °C-on, illetve 360 m3/h/m2 a meleg vizsgálat folyamán.

ve – Vertikális beépíthetőség

Szilárd falba (gipsz, habarcs, beton, Weichschott); Szilárd falra; Szilárd falon kívül (légcsatorna); Könnyű falba (Weichschott); Könnyű falra; Könnyű falon kívül (légcsatorna).

ho – Horizontális beépíthetőség

Födémbe (gipsz, habarcs, beton, Weichschott); Födém alá; Födémen kívül.

(Folytatjuk)


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lássunk tisztán! II.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam