belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Közös név és zászló alatt indul a Gienger csapat

Kedves meghívást kaptunk Pécsről, a Gienger céghez 2013. december 19-én, amikor a nagykereskedő cég beszállítóinak köszönte meg az egész éves sikeres együttműködést. A számos megjelent partnert Halmi Csaba ügyvezető igazgató köszöntötte és tartott egy rövid áttekintést.

 

„Mi is történt velünk az idén? Nehéz lesz néhány szóban összefoglalni, de azért megpróbálom. Januártól virtuálisan összevontuk a cégeinket. Márciusban a Gienger Technik Budapest Kft.-t átneveztük Gienger Hungária Kft.-vé, amely mintegy befogadójává vált a Gienger Pécs Kft.-nek is. Úgy terveztük, hogy nyár közepére már sikerül összeolvasztani a cégeket, de ez egyéb operatív okok miatt végül is csak október végére valósult meg. Az évet úgy kezdtük, hogy miután elég komoly hagyatékot kaptunk az előző vezetéstől, megpróbáltunk arra törekedni, hogy csak olyan tényezőkkel foglalkozzunk, amelyek tőlünk függenek és nem a piaci befolyásoktól, árfolyamoktól, ezért igyekeztünk magunkat „gatyába rázni” a raktárunkat, a szortimentünket rendbe tenni és elkezdtük átépíteni a szervezetet. Végrehajtottunk strukturális reformokat, ami nem volt könnyű! Jelenleg ott tartunk, hogy amíg januárban 113-an voltunk, most ugyan csak 87-en, de megszűntek a párhuzamos tevékenységek: a könyvelés Pécsre, a beszerzés Budapestre költözött. Most úgy érezzük, hogy végre egy hajóban evezünk, és ami nagyon fontos, hogy mindenki együtt húzza ezt a hajót. Arra is odafigyelünk, hogy mielőtt elindulunk, eldobjuk a kötelet, hogy haladni tudjunk. Szeretnék egy Széchényi István idézettel indulni a 2014. évben: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” Én azt gondolom, hogy azt az értéket, ami a múltból származik, magunkhoz vettük, ez alapján átformáltuk a céget és ennek alapján szeretnénk a jövőt is építeni. A céljaink világosak: szeretnénk ezt a vállalatot arra a helyre emelni, ami megilleti egész Európában és szerintem minden lehetőségünk adott, hogy ezt a célt elérjük. Azért fogunk dolgozni, hogy ti elégedettek legyetek velünk.” – mondta Halmi Csaba, a Gienger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.


A beszállítói rendezvény jókedvű forgatagában sikerült Halmi Csaba ügyvezető igazgatót is mikrofonvégre kapni.

Mi volt a tervetek ennek a rendezvénynek a megszervezésével?

A Gienger Pécs Kft. búcsú és a Gienger Hungária Kft. alakuló rendezvényére hívtuk meg a vevőinket, partnereinket. Az évzáró ünnepség már hagyomány, amit én örököltem és nagyon szívesen viszek tovább. 22 éve tartjuk ezt a vevő partit, amivel megköszönjük vevőink hűségét, pontos fizetéseiket és vásárlásaikat. Erről szól a mai nap!

Miért kellett ez a névváltoztatás a cégcsoporton belül?

Ez tavaly ősszel alakult így. A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy racionalizálják a működést és összevonnak bennünket egy cégbe, egy ügyvezetéssel, egy struktúrával. És mivel ez az ország eléggé Budapest-centrikus, ezért a Gienger Budapest fogadta magába a Gienger Pécset és ehhez új nevet kellett választani. Tehát márciusban a Gienger Budapest Kft.-ből Gienger Hungária Kft.-t kreáltunk, amely magába fogadta ősszel a Gienger Pécs Kft.-t és 2014-ben már ezzel a névvel és közös zászló alatt jelenünk meg.

Hogyan zártátok az évet?

Ha az eredményt kérdezed, roszszul, de ebben semmi meglepő nincs, sajnos így is terveztük, mert nagyon sok év hiányosságát kellett rendbe tennünk és ez ezzel jár. A cégnél, ahol hosszú évekig nem takarítanak, előbb-utóbb minden poros lesz és takarítani kell. Mi ezt most megtettük és bízunk abban, hogy ezzel egy kvázi „tabula rasa”-t tudtunk csinálni. Bízom benne, hogy a jövő év teljesen más irányt fog venni.

Ma még ünnepelünk, de holnaptól már az új üzleti évre koncentrálunk. Milyen kilátásokkal indultok neki a 2014. évnek?

Szerintem nekünk óriási lehetőségeink vannak! Az átszervezéssel, egyesüléssel végre hasonló körülmények között tudunk dolgozni, mint az egyéb európai országokban a nagyon sikeres Gienger leányvállalatok. Éppen ezért, mivel nem gondolom, hogy a lengyelek, a szlovákok, vagy a csehek okosabbak lennének nálunk, mi is tudjuk azt az eredményt hozni, mint ők. Most pedig végképp minden esélyünk megvan erre. Nagyon bizakodó vagyok, részben azért, mert a piac is fejlődni fog, másrészt, ami rajtunk múlt, azt most megtettük, így ez már működni fog szerintem.

Az átrendezés, a racionalizálás érintette a személyi állományt is…

Erőteljesen. Itt több mint 20%-os leépítés történt. A párhuzamos tevékenységeket meg kellett szüntetni, ezt elvárta és megkövetelte a tulajdonosi kör. Ez sajnos fájdalmas volt, de úgy kell felfogni, hogy a maradék 80%-nak így biztonságos munkahelyet tudunk kínálni, ahol – nagyon bízom benne, hogy már egy év múlva – sikeres és boldog emberek fognak dolgozni, akik hosszú távon számolhatnak a céggel.

Éreztek már valamilyen mozgást az építőipar területén?

A mostani megrendelés-állományon keresztül úgy érzem, nekünk jó első negyedévünk lesz. Hogy utána mi jön, nem tudjuk. Nyilván a választások gyökeresen befolyásolják majd az eseményeket, de mi pozitívan látunk sok mindent, bár megjegyzem, hogy egy kereskedő nem is láthatja a dolgokat másképpen. Mi megtesszük a magunkét, aztán a többit majd megkapjuk.

Hogyan áll az anyacégetek? Németországban már túl vannak a válság hatásain?

Annyira túl, hogy 2008 október-novemberében, amikor a válság beköszöntött Európában, mind a magyar, mind a német gazdaság, ha egy grafikont nézünk, teljesen egyformán zuhant, viszont a német gazdaság 2010 júliusára visszatért oda, ahonnan indult, amíg a magyar gazdaság most kezdett, olyan 3-4 hónapja emelkedni felfelé. Viszont jelentősen meredekebb az emelkedés, mint amilyen a német gazdaságnál volt 2010-ben. Ez az a pozitívum, az a bizakodás, amire én építek.

Érzésem szerint a Gienger vidéken sokkal jobb nevet szerzett, mint Budapesten. Hogyan próbáltok ezen változtatni?

Igen, ez így van! A szolgáltatásainkkal próbálunk ezen változtatni. Jóval komolyabb és magasabb színvonalú szolgáltatást szeretnénk nyújtani, elsősorban a szakmának, a kivitelezőknek és tervezőknek, nem annyira a végfelhasználóknak. Jóval nagyobb jelenlétet tervezünk, szeretnénk ott lenni a mindennapjaikban.

Mik a terveid, vágyaid a 2014-es évet illetően?

Hosszú távon tervezünk. Szeretnénk egy új telephelyet építeni. Évek óta szeretnénk elköltözni onnan, ahol most vagyunk, egy, az anyacéghez, a cégcsoporthoz valóban méltó helyre. Ez a rövid távú, mondjuk ötéves terv. Hosszú távon pedig, hogy tényleg a Gienger Hungária Kft. oda kerüljön a térképen, ami őt egész Európában megilleti, hogy beváltsuk azt a bizalmat, amit a tulajdonosok belénk tápláltak, azt a hihetetlen mennyiségű türelmet, energiát, tőkét, amit a magyar leányvállalatba pumpáltak, viszonozni tudjuk és ezáltal azok az emberek, akik kitartottak most a cégben, boldogak és sikeresek legyenek.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam