belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Kompakt megoldások, Flypass szelepszettek az Oventroptól

A hidraulikai megoldásoknál jellemzően először a nagy kiterjedésű radiátoros rendszerek jutnak az eszünkbe (1. ábra), pedig számos olyan fogyasztót kapcsolhatunk egy fűtési vagy hűtési rendszerbe, melynek szintén szüksége van jól beszabályozott vízoldali bekötésre. A radiátorokkal, felületfűtésekkel ellentétben, ahol sok esetben 10% feletti eltérés a vízoldali térfogatáramban még nem okoz érzékelhető problémát, addig a kényszer-áramoltatott légfűtő kalorifereknél jóval markánsabban jelentkezhetnek a beszabályozatlanságból adódó problémák.

 

A fan-coil-ok, légfüggönyök, termoventilátorok, valamint szellőzőgépek elő-, utófűtő kaloriferek, jellemzően kisebb hidraulikai ellenállással és a radiátoros rendszerekhez képest nagyobb tömegáram igénnyel jelennek meg, így bekötési méreteik is nagyobbak lehetnek, vagy nagyobb Kv-értékkel rendelkező szerelvények beépítését teszik szükségessé. A gyári szelepszettek jól illeszthetőek a készülékekhez, elférnek a burkolat alatt (2. ábra), de nem oldanak meg minden felmerülő igényt, pl.: szűrés, ürítés, rendszerből való kizárhatóság, beszabályozás, vagy motoros szelepekkel történő vízoldali szabályozás. Áruk ugyanakkor egyáltalán nem tekinthető kedvezőbbnek. A szabályozási elemek, mozgató motorok, segédenergia nélkül működő termosztatikus szelepfejek, termosztátok készülékhez való illeszthetősége, esetleges csoportos vezérlésről történő működtetése gondos illesztést igényel (3. ábra). A menetes csatlakozások (M30x1,5, M28 stb.) mérete, a termosztatikus, vagy termo-elektromos szelepfejek illesztési távolságainak figyelmen kívül hagyása könnyen eredményezheti, hogy bár működik a szelepbetét, de tényleges beavatkozás nem valósul meg a rendszerben.

Hasonlóan fontos a szűrők szerepe, a fűtési/hűtési rendszerből a készülékekbe jutó szennyeződések könnyen tönkre is tehetik a hőcserélőket, cseréjük, javításuk jelentős munka- és anyagköltséget hozhat magával. A napi gyakorlatban sokszor találkozhatunk olyan szerelvény csoportokkal, amelyek külön-külön elemekkel oldják meg az itt felmerülő feladatokat. Azonban négy-öt szerelvény több kötési pontot (így hibalehetőséget), hosszabb szerelési időt, valamint nem túl esztétikus szerelést fog eredményezni. Az Oventrop kínálja Önnek a megfelelő megoldást Flypass szerelvény családjával, mely kompakt módon, kis beépítési méretekkel, hétféle alapcsomagban érhető el több méretben (4., 5., 6. ábra). A csomagok tartalmazhatnak szennyfogó szűrőt, Cocon QTZ kombinált szabályozó szelepet, Hydrocontrol beszabályozó szelepet, Hycoflow VTB áramlásjelzős strangszabályozó szelepet, Hycocon VTZ strangszabályozót, Hycocon ETZ és HTZ szabályozó szelepeket a Flypass alap szerelvényen kívül. A Hycocon szerelvények esetében a szelepbetétek cseréjével ezen funkciók a beépítést követően is változtathatóak. A hét szelepszett alaptípus tartalmazza a csatlakozó csavarzatokat is, de szükség esetén minden eleme külön is megrendelhető. A beépített szerelvények biztosíthatják a beszabályozási mérőpontokat, egyszerű ürítési és légtelenítési lehetőséget.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.
4. ábra.
5. ábra.
6. ábra.
​7. ábra.


 


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam