belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Komoly partnerei kívánunk lenni a piacnak

Ha valaki meglátja a VARA-FÉG Kft. nevét és nem a nagyon fiatal korosztályhoz tartozik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a névben szereplő második tag, a „FÉG” rövidítés ismert lesz a számára, hiszen a 125 éve alapított Fegyver és Gázkészülékgyár fogalom volt az idősebb generáció számára. Gyorsan jegyezzük meg, hogy a névben szereplő első tag is lassan 25 éve szerepel ott és arra a családra utal, amelynek az egyik ifjú tagja, ifj. Vara Árpád itt ül velem szemben. Kezdjük is el a vallatását!

 

Úgy tudom, hogy fiatal korod ellenére, édesapád nyomdokait követve, már több éve részt veszel a vállalat irányításában. De ki is az a Vara Árpád? Adnál magadról egy rövid ismertetőt?

Édesapámnál gimnazista koromban kezdtem el a munkát, ami azt jelenti, hogy lassan már 25 éve dolgozunk együtt. Ő gázkészülék alkatrészgyártással foglalkozott, ebbe kapcsolódtam be én is, kezdetben nyaranta, gyerekként. Azután elvégeztem a Testnevelési Egyetem középiskolai testnevelő tanár – rekreáció szakát, majd Szegeden, a bölcsészkaron a filozófia szakot, úgyhogy „profi” mérnökember vagyok. Egyetemista koromban még többet dolgoztam édesapámmal, végül az élet úgy hozta, hogy 35 éves koromtól, 6 éve elhivatottan dolgozom a cégen belül, inkább a jövőbeli fejlesztési, stratégiai munkákon, de annak érdekében is, hogy a gyártásban és a kereskedelemben már elért sikereket megőrizzük és fejlesszük. Két éve jutottunk el oda, hogy mérnököket alkalmazunk, így megindulhatott az igazi fejlesztés, amit a cégen belül én vezetek. Bár ilyen jellegű szakirányú végzettségem nincs, de 6 év alatt rengeteget tanultam. A másik feladatom a cég jövőbeli stratégiájának építése, ami abból áll, hogy előrébb lépjünk a tömeggyártás felé, a háttérben egy modern gyártási technológiával és kultúrával. Ilyen az új üzemcsarnok és az új gépek és berendezések beszerzése, ezek financiális hátterének megteremtése.

Ha jól követtem az elmondottakat, az eddigi életed jelentős része a gázkészülékek fejlesztése, gyártása körül forgott. Nem volt még eleged a gázkészülékekből? Apropó! Otthon a lakásodban milyen gázkészülék van?

Szeretem ezt a munkát, mert igen változatos és érdekes. Látni vélek egy olyan struktúrát felépülni, ami sokkal messzebbre mutat, mint csak a gázkészülék-gyártás. Egy olyanfajta gyártói háttér kiépítéséről beszélek, ami rendelkezik a modern kor kívánalmaival és nem csak gázkészülék-gyártásra alkalmas. Szeretnénk meghonosítani a magyar gyártói körben egy olyan gyártási kultúrát (minőségben és szervezettségben), ami a nyugati gyártósorokon már hosszú évek óta életképes. Én inkább az egész rendszert kezelem egyben, nem csak a kazánfejlesztést. És ez a munka nagyon jó érzéssel tölt el. Ami pedig a lakásomat illeti, igen, ott valóban FÉG termék van: egy fűtő és egy vízmelegítő készülék.

Az utóbbi időben számos változást vezettek be az EU gázkészülék piacán. Miként ítéled meg ennek hatását? Összességében kinek kedveznek a változások? A gyártóknak, vagy inkább a felhasználóknak?

Ha csak a magyar piacot nézzük, akkor inkább a gyártóknak. A magyar piac szerintem nem érett meg arra, hogy kondenzációs kazánok tömegét építsék be. A magyar lakosság financiális háttere nem elégséges ezen beruházások megvalósítására. Mi ezért is idővel erre a problémára szeretnénk majd egy banki konstrukcióval párosított megoldási javaslatot nyújtani.

Ha már az édesapádat emlegettük, ő egyszer azt nyilatkozta, hogy a „szülői házból hoztam a tisztességet”. Te hogyan vélekedsz? Mennyire kötelező a piacaitokon a tisztesség?

Függetlenül a gázkészülék piactól, mindenképpen megéri a tisztesség. Elemi és hosszú távú érdek, azaz érték. Mivel a magyar gázkészülék szakma szűk, mindenki ismer mindenkit, ezért sem lehet tisztességtelenül megmaradni. Nem is tudnánk adni az arcunkat és a nevünket a készülékekhez, ha nem törekednénk a tisztességes versenyre és a minőségi termékek gyártására, fejlesztésére. Van egy szakmaiság, gyártási technológia mögöttünk, amit persze lehet és kell is fejleszteni. A döntő mégis az, hogy a fejlesztéseinkkel tapasztalatokhoz és piacképes termékek gyártásáig jussunk, a gyártási és fejlesztési kultúrát minél magasabb szinten űzzük.

Egyedüli hazai gyártóként fel tudjátok venni a versenyt a számos külföldi céggel? Mi a titkotok?

Fel tudjuk venni a versenyt. Ha ez nem így lenne, már nem csinálnánk. A titok pedig elsősorban az a fajta kitartó munka, amit minden cégen belül dolgozó és a vezetőség is végez. A másik pedig a tisztelet a név iránt, amit megörököltünk, a mögötte rejlő hosszú múlt és a piaci beágyazottság. Harmadszor pedig, kis gyártók lévén viszonylag rugalmasabban tudunk fejleszteni. Nálunk nem euro-milliós értékű gépsorokat kell átállítani más készülékek gyártására. Nem mozgatunk meg sok ezer tonna nyersanyagot és nem előre lekötve raktározunk. Igyekszünk viszont olyan kevésbé figyelt piaci réseket megtalálni, amelyek rétegtermékeknek számítanak, de számunkra fontos bevételi forrást biztosíthatnak. Ezekből profitot kovácsolva idővel kiegyenlítettebbé tehető a külföldi dömpinggel szemben a verseny.

A termékeitek folyamatos műszaki megújítása, minőségének megtartása sok pénzbe kerül. Hogyan tudjátok ezt mégis hosszú évek óta megtartani?

Nagy szerencsénk van abban, hogy a gyártásunk zöme még most is Makón zajlik. Ott egy olyan minőségbiztosítási rendszer és szakmai gárda épült ki még előttünk, nagyon régen, amely azt a fajta minőséget, amiről beszélünk, töretlenül tudja produkálni. Van egy nagyon jó bázisunk, de emellett erősen törekszünk arra, hogy a gyártás közbeni fázisoknak mindig legyen felelőse.

Egy fontos kérdés, ha már pénzről beszéltünk, azt meg is kell keresni! Milyen évet zártatok?

Sok-sok nehézség ellenére, amióta megvettük a FÉG-et, minden évben tudtunk egy picit növekedni. Kezd beérni a kereskedelmi munkánk is, köszönhetően a területi képviseleteinknek. Az árképzésben és a stratégiai partnerek kezelésével kapcsolatban is ma már nagyobb a rutinunk és van már mögöttünk termékfejlesztés is. Úgyhogy ezek olyan előremutató tényezők, amelyek végül hozzák is a várt növekedést.

Mely országokban vannak érdekeltségeitek?

Hagyományosan kelet felé vannak jó kapcsolataink. A mai napig főleg ipari kazánok területén nagyon sokat szállítunk külföldre, ez egy biztos pont nekünk. A magyarországi nagyon kiélezett és nagyon telített piactól egy kicsit így függetlenedni tudunk. Németországgal kezd talán kialakulni komolyabb együttműködésünk, ide amúgy nagyon régóta gyártunk már hőcserélőket és 2017-re is egy nagyon komoly megrendelést kaptunk. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy már a kazánokra is van kereskedelmi igény a részükről. Megkaptuk ezekre is a németországi minősítést. Azon dolgozunk, hogy a kazánok területén is el tudjunk indulni ezen a piacon.

Több egyesület, fórum foglalkozik a gázkészülékek témakörével nálunk. Ezek a szervezetek kikérik egyedüli hazai gyártóként a véleményeteket?

Kb. 2-3 éve létezik az együttműködés köztünk, amióta a fejlesztést is elkezdtük. Alapvetően „kakukktojások” vagyunk. A magyarországi gáziparosok érdekképviseletben dolgozó és azt szervező emberek döntő többsége külföldi gázkészülék gyártó cégek magyarországi képviseleténél látja el hétköznapi feladatait. Akárhogy is nézzük, érdekellentét van a hazai és a külföldi gázkészülék gyártók között. Ez egy nehéz téma. Sok beszélgetés, eszmecsere, a másik szempontjainak ismerete kell ahhoz, hogy a köztünk lévő feszültség oldódjon. Mindegyikünk keresi valahol az együttműködés lehetőségét, de ez igazából még nem forrta ki magát. Az együttműködésnek szerencsére több fóruma van, így a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a törvények megalkotásának előkészítésekor szakmai egyeztetésen voltak nálunk a minisztérium munkatársai. Ez számunkra fontos volt és jólesett.

Hogyan ítéled meg a jelenlegi szakmai oktatás és képzés helyzetét?

Nekünk alapvetően nincs szakember gondunk, de egyértelműen érzékelhető az a tendencia, hogy szakemberhiány van. Ha valaki nagyon akar, biztosan talál magának szakembert. Fontos a munkaadói rugalmasság is. Nem hiszem, hogy a régi bevált utak, amelyek egykoron teljesen leszabályozták a munkaviszonyt, ma is alkalmasak lennének. Az egyik mérnökünk pl. Németországból dolgozik be hozzánk.

Itt a lehetőség, hogy a szaklapunk oldalain is megerősítsd, hogy miért jó nálatok dolgozni!

Egy munkavállalónak két dolog fontos: hogy mennyit keres, és hogy milyen közegben tölti el a munkaidejét. Amikor mi felveszünk valakit, elmondjuk neki, hogy mire számíthat, igyekszünk felvázolni egy lehetséges perspektívát, munkavállalói pályát, hogy az elkövetkezendő pár évben mivel számolhat mind a fizetés, mind pedig a lehetséges feladatai terén. Esetünkben az sem mindegy, hogy valaki egy olyan céghez jön dolgozni, amely már 25 éve létezik. De ami a legfontosabb, hogy nálunk sokrétű, igazi mérnöki munkát lehet végezni.

Kicsit más vizekre evezve, rólad, mint magánemberről vajmi keveset tudunk. Beavatnál bennünket a magánéletedbe?

Teljesen egyszerű, hétköznapi életet élek. 6-kor nyit az üzem, én nyitok és én zárok 18 óra körül. A vezetőséggel én általában 18-19 óráig szoktam bent lenni. Ebből látható, hogy 6-tól 6-ig dolgozom. Sok esetben szombaton, ritkább esetben vasárnap is. Ebből lehet is sejteni, hogy milyen magánéletem van. Nem egyszerű a fejlesztést, a gyártást, a logisztikát, a kereskedelmet megoldani. Persze nem vagyok ezzel a munkával egyedül, de azért hatalmas mennyiségű feladatról beszélünk. Főleg, hogy az anyagbeszerzés egyre nehezebb – ennek oka, hogy a nyersanyagok, alkatrészek döntő többségét külföldről kell már beszereznünk. Nehéz jó minőségű anyagokhoz hozzájutni, főleg rövid határidővel. Úgyhogy nincs feleségem és gyerekem, de szerencsére egy nagyon toleráns barátnőm van.

Végezetül szívesen hallanék a hosszú távú terveidről a céget illetően?

Nagyon szeretném, ha 2017 közepére az Eger környéki új gyártó üzemünk teljes kapacitással tudna dolgozni. Itt nem csak gyárat építünk, hanem szeretnénk modern gyártóeszközöket is telepíteni, amihez komoly pénzügyi beruházás szükséges. Nem titkolt célunk, hogy a legkorszerűbb gázkazánokat gyártsuk a legkorszerűbb gépeken. 2017-re az összes kazánunk úgynevezett okos kazán lesz.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam