belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Költségcsökkentés és megújuló energia felhasználása Bosch projektekkel

Az energiahatékonyság már ma is a klímaváltozással, a természetes források védelmével és a megfizethető hő- és energiaellátással foglalkozó viták középpontjában áll. Jövőnk ugyanis döntő mértékben fog függeni attól, hogy hogyan bánunk a rendelkezésre álló energiaforrásokkal. A Bosch feladata, hogy a fűtéstechnikai termékeket folyamatosan fejlessze és hozzájáruljon az élhető környezet megteremtéséhez. Két megvalósult Bosch projektről lesz most szó, amelyekkel a Bosch nem csak a költségcsökkentéshez járult hozzá, de a megújuló energia felhasználását is elősegítette.

 

Vas megye – Óvoda

Megújult a vas megyei kis falu óvodájának fűtési és melegvíz-ellátási rendszere. A kiindulási alap az volt, hogy a falu kiadásában nagy terhet jelentett az óvodában jelentkező magas gázszámla. Ezt a nagy költséget az elavult fűtési rendszer és a korszerűtlen kazánok működése okozta. Az első megbeszélések kazáncseréről szóltak, majd a tárgyalások közben kiderült, hogy a fűtési számla csökkentése mellett a meleg víz gazdaságos előállításával is hatékonyabbá lehet tenni a hőközpont működését. A Bosch ajánlatában egy 42kW-os Condens 7000 W kondenzációs kazán, 4 db napkollektor, 500 l-es szolár tároló beépítése szerepelt. A beruházás megvalósult, és az új kondenzációs technológia a megújuló energia felhasználásával körülbelül 33%-kal csökkentette a költségeket.

Miskolc – Szilvás úti társasház

A miskolci Szilvás úti társasház energetikai korszerűsítési beruházásra pályázott, amit a Miskolci Városfejlesztési Kft. bonyolít le. A projekt célja a 60 lakásos társasház meleg víz szükségletének (kb. 8000 liter) 50%-os fedezése. A legoptimálisabb műszaki megoldásnak 44 db Bosch Solar 5000TF FKC-2S síkkollektor lapos tetőn történő elhelyezése bizonyult. A Ferrgáz 94 Kft. építette ki a napkollektoros rendszert. A kollektor- mezők elhelyezésénél sok problémát okoztak a meglévő szellőző kürtők kivezetései, valamint a tetősíkok szintkülönbsége. További kihívás elé állította az MSE Mobil Szolgáltató Kft. tervező irodát a kollektorok rögzítése. Végül a tetőszigetelés tartósságának szempontjából a tetőn elhelyezett betontömbökhöz való horgonyzás mellett döntöttek.

A beruházás egyaránt előnyös a lakóközösség és a környezet szempontjából. Várhatóan a társasház meleg víz előállításának költsége 46%-kal fog csökkenni, az épület széndioxid- kibocsátása pedig évi 13 tonnával lesz kevesebb. Ez körülbelül 10 család gépkocsija által kibocsátott éves szén-dioxid mennyiségnek felel meg.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam