belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Kibővült a CSOK jogosultak köre

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK-ra) jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet az igénylésnél.

 

Az új szabályozás szerint osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a támogatás folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul.

Az igénylésnél 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanul-e vagy sem. A testi vagy szellemi károsult gyermekeket korhatár nélkül figyelembe lehet venni az igénylésnél és további könnyítés, hogy mostantól a magzatot már 12 hetes korától figyelembe lehet venni. Ez például a 40. évüket betöltött igénylőket érintheti, akiknek a kérelmét eddig elutasították. Ha egy gyermek mindkét szülőjét elveszíti, ezentúl a gyámja is igényelheti a CSOK-ot feltéve, hogy a gyámság már legalább egy éve fennáll.

Arra is megteremtették a lehetőséget, hogy az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhetővé váljon a CSOK, már az ingatlan használatba vétele előtt.

Azok is igénybe vehetik a CSOK-ot, akik szolgálati lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai, vagy a családos lelkészek, és rájuk erre az időszakra nem vonatkozik majd a bentlakási kötelezettség.

További könnyítés, hogy az építőközösségek is jogosultak a jövőben a CSOK-ra, valamint, hogy ha elhunyt az igénylő, akkor egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a CSOK-os ingatlanon anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

Forrás: MTI

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam