belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Ketrix csőrendszer sűrített levegős hálózatokhoz és hűtési technológiákhoz ÉME engedéllyel, a Ke Kelittől

Az ipari technológiai vezetékek tervezésénél, kialakításánál sokszor okoz problémát a megfelelő csővezeték kiválasztása. A normál vascsőtől a rozsdamentes, vagy saválló csövekig számtalan fém csövet szoktak alkalmazni a szakemberek. Ezen csővezetékek egy részénél a korrózió miatt a cső belső faláról leváló fémdarabkák gépekbe, berendezésekbe kerülése okoz jelentős károkat.

 

A korrózió miatt ezek a rendszerek egyharmad élettartammal rendelkeznek a Ke Kelit által ajánlott Ketrix műanyag csőrendszerekhez képest. A rozsdamentes, vagy saválló anyagból készült rendszereknél nem a korrózió, hanem az ár-érték arány jelenti a legnagyobb gondot. A fém csővezetékek hagyományos technológiával való összeépítése rendkívül időigényes, és számtalan szerelési segédanyagot kíván. Az árösszevetésnél mindenképpen javaslom, hogy mindenki vegye figyelembe a saját kivitelezési óradíját, és a fém rendszerek darabolásához, menetmetszéséhez, hegesztéséhez és tömítéséhez felhasznált szerszámok és segédanyagok értékét is, a cső árakon kívül. A Ke Kelit cég Ketrix márkanevű csővezeték rendszere ÉME engedéllyel rendelkezik a sűrített levegős hálózatok, a hűtött vizű rendszerek, és a hideg közeg (-30°C-ig!) szállításának területére.

Sűrített levegős hálózatok

A pneumatikusan működtetett kézi csavarozó gépektől a szoba nagyságú gyártóautómaták sűrített levegős vezérlésén át a szabályzó szerelvények hajtásáig számtalan területre kell a préslevegőt elvezetnünk. A Ketrix csőrendszer PN16 nyomásfokozatig tökéletes megoldást nyújt sűrített levegős rendszerekhez. A korrózióra itt fokozottan kell ügyelni, mivel a levegő sűrítése miatt erősen megnövekszik benne a víztartalom és bizonyos hőfokon a víz elkezd kondenzálódni. A fém rendszerekkel szembeni fent említett előnyökön kívül itt még három dolgot feltétlenül érdemes kiemelnünk. A Ketrix rendszer alkalmazásánál nincs energiaveszteség a kiszáradt tömítéseknél keletkező szivárgás miatt. Sima csőfelülete miatt csekély a súrlódási veszteség, az idomoknál nincs átmérőszűkülés. Ennek, és nagyfokú rugalmasságának köszönheti csekély zajátvitelét, „halk üzemmódját”. Súlya töredéke a fém rendszerekéhez képest, így az üzemcsarnokokba való beépítésnél az emelése, mozgatása és összeépítése nem okoz olyan sok fejfájást a kivitelezőknek. Kis súlya miatt bizonyos szakaszokat a műhelyben előre is lehet gyártani, így is gyorsítható a kivitelezés.

Joggal adódhat a kérdés, hogy miért kell egy speciális poliolefin blend (a Ketrix csőrendszer alapanyaga) anyagú cső erre a területre, miért nem megfelelő a hagyományos polipropilén (PP-R) vezeték. A választ a kőolaj származékokkal szembeni ellenálló képességnél találjuk meg. A polipropilén gyártók termékeik összeépítésénél a tisztításhoz is szigorúan tiltják a benzin alapú vegyszerek használatát, alkoholos vegyszereket javasolnak. A felhasználási területek részletezésénél a kőolaj alapú anyagok, például a benzin, motorolajok, kenőolajok szállítását nem, vagy csak alacsony hőfokon ajánlják, korlátozottan. A sűrített levegős rendszerekben levegőben porlasztott kenőolaj található, különböző koncentrációban. Ez kikezdheti a hagyományos polipropilén rendszereket, különösen a hőmérséklet emelkedését is figyelembe véve. A tőlünk nem messze létesített BMW gyárban azért ezt a sűrített levegős rendszert építették be, mert a gyártógépek cseréjénél nincs szükség egy perc üzemszünetre sem, a termelés a többi gyártási részen zavartalan. A tervezéshez, méretezéshez, szereléshez szívesen nyújt szakmai segítséget a Ke Kelit műszaki csapata.

Hűtési technológiák, hideg közeg szállítása -30 °C-ig

Csak néhány olyan műanyagtípus van, amelyek ötvözik a hidegben való ütésállóságot, a korrózióállóságot és a megfelelő ár-érték arányt. A Ketrix csővezeték poliolefin blend alapanyaga rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Ütésálló -30°C-ig, ellenálló bármilyen koncentrációjú glikolos oldattal szemben, korrózióálló kivitelű még váratlanul harmatpont alá eső hőmérséklet, sőt agresszív 0 °C körüli tartományban is. A fém rendszerekkel szembeni gyors szerelhetőségének előnyét tovább fokozza, hogy nem szükséges a csöveket előkezelni, festeni. Oxigéndiffúzió mentes Ketrix cső is rendelhető, ha a feladat ezt követeli meg. Ebben az esetben a Ketrix cső számára egy perforációmentes aluréteg biztosítja a diffúziómentességet. A Ketrix rendszer tökéletesen alkalmas nagyméretű felülethűtések létrehozására, ahol egy anyagból összeolvasztva hozunk létre egy rendszert. Egy mobil, vagy állandó jégpályánál is gondot okozhat, ha az osztó-gyűjtő vezetéke és a felülethűtést végző vezetékrendszere más anyagból készül. Különösen az összekapcsolásuk jelent jelentős hibaforrást. A Ketrixből készült felülethűtések nem tartalmaznak más anyagú, gumitömítéses fittingeket, hanem 260 °C-on azonos anyagból hegesztjük össze őket. Ezt a jól kitalált rendszert alkalmazták például a linzi jégcsarnokban is, ahol a székesfehérvári csapattal egy bajnokságban játszó Black Wings Linz rendezi hazai találkozóit. A glikolos-sóoldat vezetékek méretezésében, tervezésében és a szerelési kérdésekben szívesen segít a Ke Kelit műszaki gárdája.

Megoldások a hosszirányú hőtágulásra, szerelési praktikák

Különösen a sűrített levegős rendszerek kapcsán fontos ügyelni a szabadon vezetett Ketrix csövek hosszirányú hőtágulására mind a tervezésnél, mind a szerelésnél. Az acél rendszer 0,012 mm/m °C, míg a Ketrix 0,14 mm/m °C hőtágulási együtthatóval rendelkezik. A megoldásra a hagyományos líra kialakítása mellett még két módszert javaslunk. Mivel a Ketrix hőtágulási ereje töredéke az acélénak, így 2 m-es csőcsatornába vezetve, max.1,8 méterenként bilincsekkel fixpontos rögzítést alkalmazva, hosszirányú hőtágulását tökéletesen kompenzálni tudjuk. A harmadik lehetőség a Ketrix alubetétes verziójának használata, amely a fém csövekkel szinte egyenértékű hosszirányú hőtágulást eredményez.

A szerelésnél különösen ügyeljünk a polifúziós hegesztőgép hőfok beállítására. A 210-220 °C-on működő KPE hegesztő itt nem alkalmas, az összeolvasztás nem megfelelő minőségű. A 260 °C-ot lényegesen meghaladó hőmérsékletű géppel könnyen zárvány-szűkületet hozhatunk létre rendszerünkben. A 260 °C hegesztési hőmérsékletet és a leírt hevítési időket betartva tökéletes egybeolvasztott rendszert hozhatunk létre. Ajánljuk a nyeregidom használatát a nagyobb átmérőkről 20-as, 25-ös ágvezetékekre való leágazások esetében. Egy szűkített T-idom több ezer forint költséggel jár, míg a nyeregidom 200 forintos nagyságrendet képvisel. A sűrített levegős hálózatoknál a kondenzvíz-leválasztás egyik hatékony módszere a csatlakozó vezetékek úgynevezett „hattyúnyak” bekötése.

A Ketrix rendszer tervezéséhez, méretezéséhez, szerelésének bemutatásához szívesen nyújt segítséget a Ke Kelit műszaki csapata. A múlt év végén elkészült a termékkört részletesen bemutató, tervezési és szerelési szakkönyvként is használható Ketrix kézikönyv, amit elektronikus formában is szívesen bocsátunk rendelkezésükre.

***

1. ábra. Ketrix csővel készül a linzi jégstadion
2. ábra. Hűtőgépház szerelése Ketrix rendszerből
3. ábra. Az 5000 néző előtti jégkorongmérkőzések tartósan megbízható jégfelületen zajlanak
4. ábra. Hőtágulás kompenzálásának megoldásai, a csövek rögzítései
5. ábra. „Hattyúnyak” bekötése, a kondenzvíz leválasztása sűrített levegős rendszereknél


A szerzõ egyéb cikkei:

  Tiszta vizet a pohárba!
  Biztos, hogy mindet lepréselte? Soha nem maradt préseletlen fittingje, ami hónapokkal később okozott jelentős kárt?
  Ke Kelit: jobbat, azonnal, kedvező áron
  100% biztonság, nem marad préseletlen kötés

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam