belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Kéményfelújítás felsőfokon

„Egy cég születése. Végy hét gépész-, három vegyész- és egy villamosmérnököt! Adj hozzá technikusokat és jól képzett szakmunkásokat! Az egészet fűszerezd meg több évtizedes tapasztalattal és szaktudással! Az eredmény különleges szellemi kapacitás, közel 100 szabadalom, valamint a Kompozitor Kft. 4000 m2-es alkotó- és gyártóbázisa, ahol a saját kutatással és fejlesztéssel létrehozott, kompozit alapú termékek készülnek.” Ez a szellemes bevezetés olvasható a Kompozitor Kft. honlapján, és ennek a receptnek az érvényességét vagyunk hivatottak itt megerősíteni, a Kft. szakembereinek körében.

 

Kérem, hogy mutatkozzanak be, ki, mit végez a cégnél és – hogy a tapasztalattal kapcsolatban is tájékoztatást kapjunk – mióta dolgozik itt!
 
Szépvölgyi Zsolt vagyok, a Kompozitor Kft. kereskedelmi igazgatója. A FuranFlex-szel kapcsolatban az összes partnerkommunikációt, a kereskedelmi kapcsolatok segítését és előre vitelét tartom a fő feladatomnak, illetve a cég marketingjével, a márkaépítéssel is foglalkozom. Kb. egy éve lettem a cég munkatársa. Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok.

Szücs Balázs vagyok, a cégnél lassan már 15 éve dolgozok és a FuranFlex elnevezésű, nagyszilárdságú, üvegszállal erősített kéménybéléscső alkalmazásával együtt nőttem fel a társaságnál. A technológia műszaki támogatását látom el, a magyarországi és a külföldi, európai engedélyeit intézem, az ezzel kapcsolatos auditálásokat vezetem, valamint a műszaki háttértámogatást biztosítom a cégen belül és a partnereink számára.

Skriba Zoltán vagyok, fejlesztőmérnökként dolgozom, illetve minden olyannal, amivel Géza bácsi, a tulajdonos megbíz. Három éve vagyok a cégnél.

Talán indítsuk a beszélgetésünket onnan, hogy miért is szükséges a ti büszkeségetek, a FuranFlex kéménybéléscső és hol lehet ezt alkalmazni?

Szücs Balázs: A FuranFlex a kezdetektől fogva folyamatos fejlesztés alatt álló kéménybélelési technológia, melynek irányát meghatározza a fűtéstechnika fejlődése. Nagyon fontos szempont itt a füstgázhőmérsékletek csökkenése, ami magával hozta a korrózió problémáját. Ezt az elmúlt 20 évben tapasztaljuk Magyarországon is, mind a gáztüzelésű, mind a szilárdtüzelésű berendezéseknél. Ha megnézzük a FuranFlex életútját, akkor azt látjuk, hogy az első engedélyek a magasabb füstgáz hőmérsékletű, nyílt égésterű gáztüzelő berendezésekre szóltak, azaz száraz üzemben, tehát a kondenzáció nem volt jellemző a kéményekben. És ahogy Magyarországon is szépen elterjedt a modern tüzeléstechnika, megjelentek a korróziós problémák, átvettük az európai szabványokat és ezzel a magyar szabályozás is szigorodott. Így kifejlesztettük a FuranFlex nedves üzemre, tehát kondenzációs készülékekre alkalmas változatát is. A szilárdtüzelés esetében hasonló tendenciát látunk, egyre hatékonyabbak a tüzelő berendezések és a modern pellet, faelgázosító készülékeknél gyakran a nedves üzemet is biztosítani kell a füstgázelvezető rendszerekben. Tehát azt lehet mondani, hogy a FuranFlex minden típusú gázkészülékhez beépíthető és a legtöbb szilárdtüzelésű berendezéshez a fatüzeléses változata alkalmazható.

Sok még a béleletlen kémény?

Szücs Balázs: Még nagyon sok kémény béleletlen mind a mai napig, és ezeket bélelni kell a gáztüzelésnél fellépő nedvesedés és az ennek következtében fellépő korróziós hatások miatt, de a legújabb szabályozások és a modern, kondenzációs kazánok elterjedése miatt is szükséges a légtömör, korróziónak ellenálló bélés biztosítása. Ez fontos tényező minden egyes új gázkészülék beépítésekor a kéményseprői szakvélemények miatt.

Van különbség a városi (fővárosi) és a vidéki kisebb települések, esetleg társas- és családi házak kéményei között?

Szépvölgyi Zsolt: Itt kell megemlíteni a gyűjtőkéményeket, amelyek a nagyvárosi környezetben sokkal inkább előfordulnak. Ezek olyan kémények, ahol több tüzelő berendezés van egy kéménycsőre kötve. Ilyen pl. egy vidéki, családiházas környezetben nincsen. Ennek a két kéménytípusnak egészen különböző kihívásoknak kell megfelelnie. A gyűjtőkémény sokkal bonyolultabb, veszélyesebb, több odafigyelést igénylő berendezés, mint egy egyszerű családi házas kémény.

Egyébként mennyi az élettartama egy hagyományos kéménynek?

Szépvölgyi Zsolt: Ez attól függ, hogy milyen tüzelési módról beszélünk: fatüzelésű, száraz üzemmódú, vagy pedig nedves üzemmódú kéményről. Ez utóbbinál, ha alumíniummal van bélelve, akkor nincs három év az élettartama. Az acélcsövekkel bélelt kéményekre, amelyeket savállónak mondanak, a garanciális időtartam általában legfeljebb tíz év. De ez attól is függ, hogy milyen minőségű anyagból sikerült annak idején előállítani. A fix, egyenes acélcsövek gyenge pontjai leginkább a toldásoknál vannak. Ahol a toldások engedik azt, hogy levegő szivárogjon, ott szivároghat a pára, a pára pedig tartalmazza azokat a korrozív savakat, amelyek előbb-utóbb minden fémet kikezdenek. És itt jön a műanyag előnyös tulajdonsága a FuranFlex esetében, ami ennek a korrozív kémiai reakciónak sokkal jobban ellenáll. A műanyag kevésbé érzékeny a korrózióra, mint a fémek. Ezért adunk a FuranFlex kéménybélésre 25 év garanciát.

A javítás kérdése gondolom már régen felmerült a szakemberekben, de a kéménybélelés műanyaggal talán új. Mikor jött a gondolat, hogy műanyaggal megoldható ez a probléma?

Szücs Balázs: a Kompozitor elődje az a műanyagipari kutatóintézet volt, ahol Kecskeméthy Géza úr volt a műanyag osztály vezetője, és ő indította el a rendszerváltás környékén a mai Kompozitor Kft.-t. Nagyon sok kolléga követte őt az új cégbe, így nagyon komoly know-how gyűlt össze a hőálló, korrózióálló, erősített gyanták, tehát a kompozit anyagok területén. Ekkor merült fel a kérdés, hogy hol lehetne alkalmazni ezt az anyagot. A történet talán már ismert, hogy az akkori épületünk melletti tűzfalnál, a kéményeinek felújításakor a tetőről dobáltak le alumínium béléstesteket a magasból, innen jött az ötlet, hogy ezt a korrózióálló, hőálló gyantarendszert erre a területre alkalmazzuk. Ez 1994 körül volt. Ezt követően három év fejlesztési munka után, 1998. december 23- án szabadalmaztatták a kéménybélelési technológiát, 2000-ben pedig a svéd partnerünk lépett be a Kompozitor életébe és onnan már a töretlen fejlődés jellemezte a FuranFlex útját.

A FuranFlex előnye elsősorban a hosszú elhúzásos, változó keresztmetszetű kéményeknél jelentős, ezért elsősorban nagyvárosokban alkalmazzák, ott, ahol valamilyen komolyabb probléma merül fel, ahol már a flexibilis béléstesteket sem tudják behelyezni a kéménybe. A FuranFlex jellemzően tehát városokban kerül beépítésre, pl. ahol a béléstest hossza meghaladja a 10 métert.

Szakszerűen megfogalmazva, miből is áll a ti kéménybélelési technológiátok?

Skriba Zoltán: A FuranFlex egy olyan technológia, ami két részből áll: mi a Kompozitornál előállítunk egy kiváló minőségű béléscsövet, és a beépítést az általunk kiképzett partnerek valósítják meg. Nem adunk el béléscsöveket akárkinek, hanem csak olyanoknak, akik egy 2 napos elméleti és gyakorlati tanfolyamon részt vesznek nálunk, és a tanfolyam végén önállóan beépítenek egy csövet a tesztkéményünkbe. Nemcsak technológia, hanem rendszer is a FuranFlex, vagyis mindent, ami a beépítéshez szükséges, mi adjuk. A partner a hosszában félbehajtott, flexibilis, lapos műanyagcsövet behúzza a kéménykürtőbe, levegővel felfújja, és utána egy gőzfejlesztő kondenzációs hőjével kikeményíti kb. 100–110 °C hőmérséklet között. Ehhez pedig mindent mi adunk az utolsó csavarig. Sőt, ha szüksége van a partnernek olyat is adunk, ami nem a mi fejlesztésünk, gyártmányunk, mint pl. kamera, vagy rozsdamentes acél elemek, tehát nem kell a boltba rohangálni semmiért.

Ha az így készített kémény élettartama lényegesen hosszabb, mint a béleletlené, miért nem készül el ez már egy lakóingatlan építésekor?

Skriba Zoltán: Azért nem ezt építik be, mert az új építéseknél a FuranFlexnél olcsóbb technológiával is meg lehet építeni a kéményt. A FuranFlexnek olyan kéménykürtőben előnyös leginkább, ami nem egyenes vonalú és akár több ún. elhúzás is van benne, illetve akár a kémény keresztmetszete is változik. Egy további nagy előnye a rendszernek, hogy már meglévő kürtőkbe is betesszük a bélést, anélkül, hogy falat bontanánk.

Tehát új építésnél nem, de felújítás esetében versenyben vagyunk más felújítási technológia árával, sőt, mi előnyben is vagyunk, mert, ahogy mondtam, nálunk szinte semmit nem kell bontani.

Ha valaki bejön az irodátokba, mit mondanátok neki, hogy miért a ti rendszereteket használja?

Szépvölgyi Zsolt: Egy háziasszony szempontjából azt mondanám, hogy béleléskor nincs kosz és káosz a lakásban, nem bontják meg a falat, ez az egyik legfontosabb előny. Bármilyen más technológiánál, amikor pl. egy elhúzásos kéményt kell kibélelni egy acélcsővel, ki kell bontani a falat és a könyököket ott kell beépíteni. A FuranFlex esetében erre nincs szükség, hiszen ez flexibilis formában követi a kéményjárat útját. Gazdasági szempontból pedig ezek a munkálatok 3-4 óra alatt készen vannak, így sok egyéb költséget is meg tudunk spórolni, mint pl. munkadíj.

Skriba Zoltán: Más rendszereknél egy másik szakipart is be kell vonni, a kőművest, a burkolót, ami egy újabb problémaforrás lehet.

Szücs Balázs: Az ipari projektek esetében is pl. nem mindegy, hogy egy állványzat bérlése egy nap, vagy egy hét és nem mindegy, hogy azon 5–8 fő egy napig, vagy hét napig dolgozik. Ezért a FuranFlex gazdaságossága jelentős. Sokszor a FuranFlexet problémamegoldásként használják, amikor mással már nem lehet a bélelést elvégezni.

A Kompozitor Kft. sikeres a hazai és 33 külföldi ország piacán is. Érdekelne, hogy mi a fejlesztés iránya. A jobb és gyorsabb munkavégzés, az olcsóbb megoldás, vagy a hosszabb élettartam?

Szücs Balázs: A FuranFlex a kezdetektől fogva folyamatos fejlesztésen megy keresztül. Amire most leginkább koncentrálunk, az az alkalmazásterületek bővítése. Pl. a kéménybélelésen kívül a légtechnikai csövek és aknák bélelését is elkezdtük a VentilFlex nevű termékünkkel. Vagy a RainFlex, ami az esővíz elvezetők bontás nélküli javítására szolgál. Kéményvonalon az állandó változást próbáljuk követni és a jelenlegi fejlesztéseink a megnövekedett korróziós igénybevételre koncentrálnak, nem feltétlenül a lakossági, hanem inkább az ipari szektorban, ahol nagyobb mennyiségű kondenzátum várható, aminek az összetétele agresszívabb savképződést generál. Magát a beépítési technológiát is fejlesztjük, berendezéseket, tehát gőzfejlesztőt, speciális kiegészítő alkatrészeket gyártunk, tehát több, párhuzamos fejlesztés is zajlik. Ez hozzátartozik a mindennapokhoz. Nem szabad megszoknunk a jó megoldásokat sem, próbálunk mindenen javítani.

Az új, modern építési előírások (jobb hőszigetelés, modernebb anyagok) abba az irányba hatnak, hogy kisebb gázkészüléket alkalmazzunk. Jelent ez visszalépést a kémény vonatkozásában?

Szépvölgyi Zsolt: Mindenképpen átalakulás figyelhető meg a piacon. Látható az a tendencia, hogy a lakossági felhasználás mellett az ipari alkalmazásoknál egyre többször igénylik a FuranFlexet. Hőközpontoknál, társasházak felújításánál is egyre gyakrabban alkalmazzák. Az elmúlt évek piaci átrendeződése ellenére is egy folyamatos, dinamikus 10-15%-os fejlődést tud felmutatni a Kompozitor Kft., és ez természetesen főleg a FuranFlex termékünknek köszönhető.

Kiváló a technológiátok. Egyáltalán szükség van marketingre a FuranFlex esetében?

Skriba Zoltán: Eddig erre nem volt szükség, hiszen mindig minket kerestek meg. Most, hogy 2015-től megcéloztuk a tengerentúli piacot is, szükség lett egy marketinges szakemberre, hiszen az egy óriási piac. Ezenkívül pedig még rengeteg más fejlesztése is van a Kompozitornak, amelyeket szintén el kellene helyezni a piacon, ezért is jött hozzánk Zsolt.

Szépvölgyi Zsolt: A jó bornak nem kell cégér! Ez az innovatív termékek esetében abszolút így van, mert nincs versenytársunk. De ez még nem azt jelenti, hogy ezek a termékek a legnagyobb hatékonysággal tudnának elterjedni a piacon, ekkor jön a marketing, aminek pontosan az a lényege, hogy hatékonyabban, gyorsabban ismerjék meg a terméket. A marketing új eszközei fontosak itt: az online megoldások, közösségi média hálózatok kihasználása, ezekkel fel lehet kelteni az emberek érdeklődését, el lehet hozzájuk juttatni bizonyos információkat, ami talán éppen arra elég, hogy érdeklődjenek a termék iránt. A további részletekről pedig a szakemberektől szereznek majd bővebb információt.

Mit üzentek a leendő partnereiteknek, még milyen területeken és milyen új termékekkel számolhatnak a későbbiekben?

Szücs Balázs: Én annyit üzennék nekik, hogy a kéményeken kívül vannak légtechnikai csövek és esővíz elvezetők, és ezeket is érdemes figyelembe venni.

Szépvölgyi Zsolt: Egyszerűen fogalmazva, ahol kombinálni lehet a műanyag könnyűségét a fémekkel szemben, de ugyanakkor a tűzállóság és hőállóság is fontos tényező, ott mi mindenképpen egyedülálló megoldásokat tudunk nyújtani, hiszen az az anyag, amit mi kifejlesztettünk, kimondottan a hőállóságra, korrózióállóságra és a könnyűségre apellál. Pl. olyan márványpaneleket tudunk szállítani, amelyek mögé merevítő lapok vannak felszerelve, ezek pedig tűzállóságot, egyben merevséget és könnyűséget is garantálnak. De ez csak egy példa. Lehetne említeni még a tűzgátló ajtókat is, amelyek pl. a Gresham palotába is be lettek építve úgy, hogy a fa szépségét megőrizték. A gyönyörű fa ajtókba építettek be nagyon vékony üvegszálas kompozit lapokat, amelyekkel az elvárt tűzállósági és tűzelhatárolási követelményeknek meg tudnak felelni. Vagy példaként említhetjük a nagy ipari transzformátorok területét, ahol évtizedek, évszázadok óta bizonyos alkatrészeket fából készítettek, és mi ezeket a fa alkatrészeket tudjuk kiváltani sokkal időállóbb műanyag megoldásokkal.

Mindig azt mondjuk, hogy mi sohasem másolunk, mindig újat alkotunk. Próbálunk arra törekedni, hogy olyan piacokra lépjünk be az újdonságainkkal, innovatív termékeinkkel, hogy ne legyen versenytársunk, mi tudjuk egyedül nyújtani azt a bizonyos megoldást. Ennek a legjobb példája a FuranFlex, ami még mindig egyedülálló a piacon.

Skriba Zoltán: A mi műanyagjaink a különböző adalékokkal, gyártási eljárásoktól függően bizonyos ideig akár 500-1000 °C hőmérsékletnek is ellen tudnak állni és ezért újra érdekesek lettünk az autóiparban is. Jelen vagyunk tehát az építőiparban, a transzformátor iparban, és a járműiparban is.

***

Balról jobbra a Kompozitor Kft. munkatársai: Szücs Balázs, fejlesztőmérnök, Skriba Zoltán, fejlesztőmérnök és Szépvölgyi Zsolt, kereskedelmi igazgató
 
 
 
 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam