belépés / regisztráció
2021. május 8. szombat
Aktuális lapszám

Kedves Főszerkesztő úr!

Az előzetes hírverés, a veled lefolytatott beszélgetés, nem utolsó sorban a szakma szeretete azt sugallta, hogy semmiképpen ne hagyjam ki a Construma- Reneo kiállítást. A pénteki napra szabaddá tettem magam, elindultam, hogy körbenézzek a Hungexpo-n.

Miután másfél órás budapesti autózás után jutottam csak be a parkolóba, egyértelművé vált, hogy az utolsó szakmai napon nagy a látogatottság.

Nagyon megörültem neki, hogy ingyen parkolhattam. Ahol már nem volt hely, 1 200 forint volt a parkolási díj. A hosszú gyaloglás után percek alatt átjutottam a regisztráción, ismét nagyon jó ötlet volt az előzetes jelentkezési lehetőség.

Nem közvetlenül a Reneo felé vettem az irányt, több pavilonon keresztül jutottam el oda. A hatalmas tömegen átverekedve haladtam a végcélom felé, időnként megálltam egy-egy építőipari kiállító standjánál, mert bár éppen nem építkezem, de mégis találtam érdekességeket. Végül tehát eljutottam a „D” pavilonig, és minden addigi reményem összeomlott. Több ismerőssel találkoztam, ami nagyon jó volt, de nem találtam azokat a cégeket, akik korábban stabil kiállítók voltak. Vagy lehet, hogy csak én nem találtam őket? A kiállítói katalógust nem böngésztem ugyan át, de szembetűnő volt, hogy az épületgépészeti kiállítás központi területén egyetlen kazán-, csőgyártó, felületfűtés-, vagy radiátor-forgalmazó sem volt. Hőszivattyú-forgalmazóval találkoztam, láttam napkollektoros rendszert is, de jóval kisebb mennyiségben, mint a korábbi években. A szövetségeknek becsületére váljon, mindegyikőjük képviseltette magát, ugyanúgy, ahogyan a szaklapok, sőt, még az Épületgépészeti Múzeum is. De elkeserítő volt számomra, hogy a múzeum mellett egy előre ki nem fizetett üres stand állt, illetve a közvetlen közelében egy autót tekinthettek meg az érdeklődők.

Beszélgettem a kiállítókkal, akik elmondták, hogy rengeteg építész látogató volt, de az épületgépészet szempontjából az egyik leggyengébb évet tapasztalták ők is.

Vagyis továbbra is vitatkoznom kell veled. Véleményem szerint az épületgépészet még mindig hullámvölgyben van, sokkal több a kapacitása, mint az érdeklődés iránta. Ma már a nagy gyártók, forgalmazók is alaposan megfontolják, hogy részt vegyenek-e egy kiállításon, behozza-e a költségeiket. És akkor mit mondjunk mi, a kicsik, akik csak magántőkével rendelkeznek? Minket sokkal jobban megterhel egy kiállítás 4-5 millió forintos költsége, mint azokat, akik mögött pl. befektetői csoportok vannak, de akik mégis meggondolják, mérlegelik, hogy megéri-e az a pénzügyi áldozat, ami egy ilyen eseménnyel jár, és végül nem állítanak ki. Mindenesetre reményt keltő az építőipar utáni nagy érdeklődés! Ez talán jó jel, mert most már hátha mi, épületgépészek, következünk!

Üdvözlettel:


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam