belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Jubileumi díszoklevél átadása a BME-n

Május 26-án került sor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a jubileumi díszoklevél átadásra. Az ünnepély során összesen 293 diplomát nyújtottak át, ez 1 platina, 4 rubin, 20 vas, 85 gyémánt és 183 arany diplomát jelentett.

 

Az ünnepélyt Prof. Dr. Czigány Tibor dékán a következő szavakkal nyitotta meg:

„Szakmai tevékenységeikkel, alkotásaikkal önök is hozzájárultak egyetemünk és ezen belül a gépészmérnöki kar hírnevének öregbítéséhez. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szenátusa, a gépészmérnöki kar tanácsa, illetve valamennyi munkatárs elismeri azt a tevékenységet, amelyet önök oklevelük megszerzése után szakterületükön végeztek. Elismerésünket a mai ünnepséggel, a jubileumi díszoklevéllel, valamint a szakmai önéletrajzokból összeállított emlékkönyv átadásával kívánjuk kifejezni. Szakmai pályájuk méltó bizonyíték arra, hogy egyetemünk egy megbízható alapot ad az elinduláshoz, amely becsületes munkával és nemes emberi értékekkel kiegészülve példaértékű szakmai pályát eredményez. Őszintén reméljük, hogy jelenlegi és jövőbeli hallgatóink az egyetem által közvetített tudást, és értéket önökhöz hasonlóan fogják majd hasznosítani.”

A gyémántdiplomáját átvevő Sircz János épületgépész mérnök a Magyar Installateurrel osztotta meg gondolatait a múltról: „1952-ben iratkoztam be az egyetemre, ahol 1957-ben diplomáztam. Az épületgépészeti tanszéken voltam demonstrátor is, tehát rajztervi gyakorlatokat vezettem. Amikor pedig Macskásy professzor a nagydoktoriját készítette, egy fél évig másodállásban alkalmazásban voltam a tanszéken, és a laboratóriumi méréseken vettem részt. Épületgépészeti diplomám megszerzése után a munkavédelmi szakmérnök szakképzésben az épületgépészeti tantárgyat Macskásy professzor, Bánhidi László, majd Menyhárt József, Magyar Tamás és Goda Róbert tartotta, velük együtt előadó voltam én is. Így több mint 40 éven keresztül én is részese lehettem a felsőfokú oktatásnak. A nyugdíjba vonulásom után az előadói tisztségemet megtartottam, majd miután ezzel a tevékenységgel is felhagytam, felkértek, hogy legyek az Épületgépészeti Múzeum igazgatósági tanácsának tagja. Szívesen elvállaltam, mert édesapám bádogos szerelő és kisiparos volt, tehát gyermekkori emlékeim is vannak a szakmából.

Azt azért ki merem jelenteni, hogy bár az épületgépészet nagyon sokat fejlődött az elmúlt évek alatt, de az alapjainak lefektetése az 1900-as évek elejére tehető. A különböző szerelvények, rendszerelemek elődei az ekkor kiadott mintalapokban, szakirodalomban megtalálhatók, és minden további nélkül elismerhetjük, hogy ezekhez a szerkezeti alapokhoz már csak hozzá tehetünk valamint.

A januári mérnök bálon az a megtiszteltetés ért, hogy a Magyar Mérnöki Kamara nemrég alapított Macskásy Árpád életmű-díját vehettem át.

Azt tudom mondani és javasolni az ifjúságnak, hogy az okostelefonok világában ne felejtsék el használni a saját „okosságukat”, a koponyájukban elhelyezett szürke állományt és alkotó módon fejlesszék tovább ezt a szép szakmát!”


A szerzõ egyéb cikkei:

  Jégvilág a Fővárosi Nagycirkuszban
  LG Multi V 5 VRF
  Képekkel a vasútért
  Épületenergetika
  Hatékony épületgépészet
  Tűzbiztos hőszigetelés a gyermekekért

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam