belépés / regisztráció
2021. május 10. hétfő
Aktuális lapszám

Jön a kötelező energiaspórolás

A magyar jogrendszerbe várhatóan az idei év nyarán honosítják az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelvét, amely az energiafelhasználás hatékonyságát, a tagállamok energiafogyasztásának csökkentését írja elő.

 

Az EU direktíva fő céljául tűzi ki, hogy a tagállamok végsőenergia-fogyasztásában évente 1,5 százaléknak megfelelő új energiamegtakarítás valósuljon meg a 2020-ig terjedő időszakban a versenyképesség és az ellátásbiztonság érdekében. Ez az érvényben lévő előírásokhoz képest szigorításnak számít, ugyanis a korábban – az EU egészére – célul kitűzött, összesen 9 százalékos előírt megtakarítás mértékét 20 százalékra növelték. Mindez többletkötelezettséget jelent a tagállamok számára, melynek teljesítéséhez a jelenleg érvényben lévő szabályok betartása már nem elégséges. Az irányelv célja hosszú távon a környezet terhelésének csökkentése mellett az energiaköltségek redukálása, a fosszilis energiahordozók felhasználásának visszaszorítása.

A jogrendszerünkbe várhatóan 2015 nyaráig beépülő irányelv előírja a 250 főnél nagyobb, vagy a minimum 50 millió Euro árbevételt elérő (tehát kkv-nak nem minősülő) vállalatok számára a kötelező energetikai audit elvégzését az év végéig, amit ezután rendszeresen meg is kell ismételniük.

A felkészülés a szigorodott előírásoknak való megfelelésre nagymértékben megterheli és rengeteg új teendővel, papírmunkával látja majd el azokat a vállalatokat, amelyek eddig nem fektettek kellő hangsúlyt az energia irányításukra, vagy nem rendelkeznek működőképes, ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási irányítási rendszerrel. Fontos kiemelni, hogy az ISO 14001 nem tartalmazza ezeket az előírásokat.

Forrás: www.mehi.hu

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam