belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Jégvilág a Fővárosi Nagycirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz egy vadonatúj, cirkuszi csodapalota elkészítését tűzte ki célul, amelyben a manézs helyett víz, szárazföld és jég szolgál színpadul. Egy pályázatot írtak ki a műszaki kivitelezésre, amelyben az elvárások között szerepelt a megbízhatóság, gyorsaság és megfizethetőség. Ennek a pályázatnak lett a nyertese a Cool Klíma Kft., amely május 23-án egy különleges cirkuszi showra hívta meg a klímatechnika területén dolgozó szakembereket.

 

Több mint 10 esztendeje nem volt jég a cirkusz manézséban. Az épületben 1971 óta ötödik alkalommal mutattak be jégrevüt és ez az első alkalom, hogy a cirkusz saját maga fogott a jég építésébe. Az április 9-ei premier előtt hetekkel elkezdődtek az előkészítő munkálatok, a jégépítés során közel 2 km csövet fektettek le a cirkusz manézsában. Hozzávetőleg 12 500 liter vizet fagyasztottak le a kellő vastagságú jégtakaró biztosításához, és folyamatos karbantartás, figyelem kíséri, hogy mindig kifogástalan jég álljon az artistaművészek rendelkezésére.

A cirkusz pályázatára a világból mindenhonnan érkeztek ajánlatok: Japánból, Németországból, Kínából, de végül egy magyar cég, a Cool Klíma Kft. mellett döntöttek. Így már a megfelelő technikai háttérrel kiegészülve létrejöhetett a „Jégbe zárt cirkuszvilág – Antarktisz gyermekei” címet viselő előadás, amelyben főként orosz, és néhány magyar előadó kápráztatja el a közönséget. A showt augusztus 27-éig láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.

Hamarosan felépül az új Közép-európai Cirkuszművészeti Központ, amely egész Közép-Európa cirkuszművészetét hivatott képviselni a térségben. A Fővárosi Nagycirkusz vezetősége elhatározta, hogy meg kell ismernie a technológiát, a működtetés nehézségeit, valamint a folyamatok kezelését azért, hogy az új cirkuszművészeti központban a lehető legalkalmasabb berendezéseket használják majd a jég előállításához és kezeléséhez. Ugyanez volt a cél tavaly a vízi cirkusz műszaki rendszerének felderítésével is.

A COOL Klíma több mint 20 éve jelen van a kelet-közép- európai piacon. 2016-tól másfél éves specifikálást, tervezést, gyártó-egyeztetést és fejlesztést követően Polar néven olyan termékekkel jelentek meg, amelyek versenyképes árszinten naprakész technikai minőséget biztosítanak az ügyfeleknek.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Jubileumi díszoklevél átadása a BME-n
  LG Multi V 5 VRF
  Képekkel a vasútért
  Épületenergetika
  Hatékony épületgépészet
  Tűzbiztos hőszigetelés a gyermekekért

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam