belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

ISH Frankfurt am Main 2013

A WILO cég meghívására autóbuszos vásárlátogatáson vettem részt. A hosszú utazásnak is van előnye, hiszen a társaságnak lehetősége volt kimerítő beszélgetéseket folytatni a szakmáról, a munkákról, a világ ügyes-bajos dolgairól.

 

Az úton a mellettünk rohanó táj szépsége sem volt elhanyagolható, a szemem csillogó mezőkön akadt meg, ahol kicsi napelemeket „vethettek” el. Rendkívül jól gondozott földek voltak, 3-400 méter hosszan, 2-300 méter szélességben fordultak a napelemek termőre és a kb. 500 km-es útszakaszon legalább 20 napelemes mezőt láttunk. De a viccet félretéve, csak remélni tudom, hogy a német napkollektor mező vetőmagja egyszer majd elér a jóval kedvezőbb éghajlatú magyar termőföldekhez is.

A csikorgó hideggel és töménytelen hóval együtt mi is megérkeztünk Frankfurtba.

A sokat emlegetett gazdasági világválság építőipari része bizonyára elkerülte Frankfurtot, hiszen a kiállítás területének környéke olyan volt, mintha csak a mi kedvünkért sorakoztattak volna fel különböző építkezéseket. De nem tévedtünk el, a kiállítás a szokott helyén, a vásárvárosban volt. A két évvel ezelőtti állapothoz képest mintha minden megújult volna, a kiállítóterekben szakmánk minden területe látható volt.

Kezdem a fürdőszobai szaniterekkel. Hihetetlen választék volt a szebbnél szebb csaptelepekből. A lakások zuhanyainak kínálata szinte megegyezett egy wellness szálló élményfürdőjével. Az újdonság: a zuhanyfej vízkibocsátási formája már a csaptelepnél állítható.

A korszerű kommunális csaptelepek egyöntetűen víztakarékosak, kialakításuk 5 liter/perc általános nagyságú. A kisebb vízmennyiség a kifolyásnál nem érzékelhető.

A hazai szivattyúválasztékot bőven meghaladó szortimentet láttunk. A szivattyúk energia-megtakarítása központi téma volt. A jól ismert márkák mindegyike jelentkezett újdonsággal. A kis 1/2"-os radiátorra szerelhető szivattyúktól kezdve a moduláris rendszerrel bővíthető sprinkler szivattyútelepig minden megtalálható volt.

A kazánok focipálya nagyságú kiállítóterméből a nálunk még kapható atmoszférikus fali kazánok eltűntek a színről, minden bizonnyal a jól megérdemelt süllyesztőbe. A lakásfűtő készülékek már csak kondenzációs kivitelben készülnek.

A kazángyártók termékkínálata gazdaggá vált és ez természetesen nem csak a készülékek teljesítmény skálájára vonatkozik. Amelyik kazángyártó valamit is ad magára, az forgalmaz hőszivattyút és gázmotort. A széles kínálat néhol már a bőség zavarának érzését keltette.

A légtechnikai kiállítás középpontjában is az energiatakarékosság állt. A légbevezetők, légoldali szabályozók is sok gyártó programjában szerepeltek.

„Csövesek” is voltak szép számmal, a jól öltözött vásárlátogatók örömére. Irigykedtem is, hogy milyen jó a német kollegáknak, akik tervezhetnek műanyag csövet is a gázhálózatokba.

Mindeközben folyamatosan esett a hó, a repülővel utazni szándékozó kollegák egy része itthon maradt, így sajnos sok olyan cég itthoni képviselője nélkül zajlott látogatásunk, akik még több – számunkra érthetőbb – ismeretanyagot tudtak volna átadni.

A vásár elhagyásakor, a kijárat felett hiányoltuk azt a nagy feliratot, amit már bejövetelkor is illett volna hirdetni, mégpedig: „ENERGIATAKARÉKOSSÁG KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS”. Számomra talán ez volt a leglényegesebb szempont és én a vásár alapvető mottóját is így fogalmaztam volna meg.

A hazafelé út nagyon kalandosra sikeredett a hóesés, a hóvihar, a zord időjárás miatt, de végül is ma már csak úgy emlékezem, hogy minden jó és szép volt! Bár minél hamarabb tudnánk a látottakat a hazai építőipar pezsgése során hasznosítani!


A szerzõ egyéb cikkei:

  A nagyvállalati energetikai audit
  Újra ÉPKO konferencia Csíksomlyón
  Nemzetközi Építéstudományi Konferencia

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam