belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Innovációs megoldás: horganyzott fitting és galvanizált menetes cső újrafényezve

A Magyarországot sem kímélő gazdasági válság az eddigieknél is jobban előtérbe helyezte az épületek hálózatain keletkező hibaelhárítások, a megelőző karbantartások és a kor igényeinek megfelelő bővítések szakszerű, gyors és költséghatékony kivitelezését. Természetesen a beépített termékekkel szemben támasztott követelmények nagyon magasak. A könnyű szerelhetőség, a kiváló minőség, a hosszú élettartam vagy a jó ár-érték arány csak néhány a kívánalmak közül.

 

Az elmúlt 20 évben az épületgépészet területén alkalmazott szerelési anyagok, készülékek és berendezések között számos termék jelent meg a piacon, amelyek teljesen új szerelési technológiát hoztak magukkal.

A vízellátás és a fűtésszerelés területén már a 60-as, 80-as években is nagyon népszerű volt a fekete és a horganyzott acélcső. Például a fűtésszerelés területén a korábban egyeduralkodó fekete acélcsövet használták, míg a vízellátó berendezéseknél szinte csak a horganyzott acélcső terjedt el. Alkalmazása elméletileg ugyan megakadályozza az oxigénkorrózió kialakulását, nehézkes és időigényes szereléstechnológiáján túl azonban korróziós szempontból sem igazán megnyugtató. A menetmetszéskor például a horganyréteg megsérülhet, tovább fokozva azt a veszélyeztetettséget, hogy a horganyzás nem lesz egyenletes.

A hőmérséklettől függően a víz különböző mennyiségű oldott oxigént tartalmaz, emiatt a fűtési vezetékként alkalmazható fekete acélcsövet vízellátási célra nem praktikus használni. Ha a fűtési rendszerbe – elsősorban a helytelen kialakítás, vagy a gyakori utántöltés miatt – oldott oxigén kerül, az korróziós folyamatot indít el, aminek köszönhetően korróziós termék keletkezik, ez pedig másutt lerakódásokat okoz.

Fekete és horganyzott idomok

A gazdálkodó szervezetek, a lakosság nehéz anyagi helyzete, valamint az ország lassú modernizációja miatt gyakorlatilag még mindig találkozhatunk a fekete acélcső (fűtésekhez) és a horganyzott (víz) vezetékek használatával. Ezek a rendszerek már a korukból adódóan is fokozott ellenőrzést követelnek meg, emellett a karbantartásuk is rendkívül árérzékeny. Többek között ez is az oka annak, hogy hazánkban sok kétes minőségű, ám rendkívül kedvező árú horganyzott fitting érhető el a kereskedelemben. A silányabb minőség bizonytalan értékesítési háttérrel párosulhat, ami a későbbi problémák felmerülésekor a garancia érvényesítését is megakadályozhatja. Olyan minőségű termék is megtalálható a kereskedésekben, amely a legszigorúbb nyugat-európai egészségügyi normáknak is megfelel. Ezek a fittingek ugyanis a szabvány szerinti tűzihorgany-bevonaton kívül – a gépi megmunkálást (menetvágást) követően – kiegészítő elektrogalvanikus horganyzásban részesülnek. Ennek eredményeképpen a hibátlan és ragyogó felületen túl tökéletes bevonatréteg található a meneteken, a lehető legmagasabb fokú korrózió elleni védelemmel ellátva, így nincs szükség további olajos védelemre, és ezáltal a legszigorúbb higiéniai elvárásoknak is megfelel.

Természetesen a régebbi tervezésű, ismeretlen összetevőjű olajjal, zsírral, a korrózió kialakulása ellen konzervált, egyszeresen horganyzott fittingek is fellelhetők még, bár piacrészük rohamosan csökken. Természetesen a kétszeresen horganyzott fittingek felhasználása nemcsak a karbantartásra korlátozódik, bár az új fejlesztésű rendszerek sok helyről kezdik kiszorítani, mégis már évtizedek óta számos helyen alkalmazzák. Ha megvizsgáljuk az ipar alkalmazási követelményeit, láthatjuk, hogy ez a rendszer a megfelelő minőségű alkatrészekkel optimális megoldás a költséghatékony kivitelezésre. Néhány példa a horganyzott rendszerek alkalmazására:

1. Belső oltóvíz hálózatok Épületen belül a következő létesítmények esetében kell belső tűzcsapokat elhelyezni:

  • ipari üzemekben,
  • többszintes szállodában,
  • szálloda jelleggel kialakított épületben,
  • egészségügyi létesítményben,
  • négy- vagy ennél többszintes köz- és irodaépületben,
  • 16 tantermesnél nagyobb tanintézetben,
  • pályaudvaron, vasútállomáson,
  • raktárépületben, áruházban, ha az épület 5.000 m3 vagy ennél nagyobb térfogatú,
  • középmagas és magas épületekben.

2. Az önműködő zuhanyberendezés (Sprinkler)

Különösen tűzveszélyes helyiségekbe önműködő zuhanyberendezést (Sprinklert) kell szerelnünk. Ilyen létesítmények például egyes gyártócsarnokok, raktárak, bevásárló központok, szállodák.

A védett terület felett csőhálózatot alakítanak ki, erre szórórózsákat szerelnek, amelyek elzárószerkezete önműködően nyílik, ha a környezet hőmérséklete a meghatározott határérték fölé emelkedik.

A berendezés a kialakuló tűz hőhatására lép működésbe, emberi beavatkozás nélkül működik azon a területen, ahol a hőfejlődés kioldja a szórórózsák záróelemeit.

A Sprinkler berendezések üzeméhez két, egymástól független és mindenkor használható vízforrást kell biztosítani.

Az ún. első vízforrásnak 10 perces üzemet kell biztosítani, ami általában magastartállyal vagy hidroforberendezéssel valósítható meg.

A második vízforrásnak gyakorlatilag kimeríthetetlennek kell lennie, ami azt jelenti, hogy a berendezés vízigényét legalább 90 percen át biztosítani kell. Ezt működtethetjük víztároló szivattyúval, megbízható közműhálózat szivattyúval, vagy anélkül.

Záporberendezések

A záporberendezés alapjában véve a Sprinklerhez hasonló, de itt a zuhanyrózsák nyitottak, és az elosztóhálózatban atmoszférikus nyomású levegő van.

Üzembe helyezése kézi indítással történik két, egymástól független helyen működtethető zárószerkezet kézzel történő kinyitásával. Ezekre a rendszerekre is kiválóan megfelelnek a kétszeresen horganyzott fittingek, hiszen a fejlesztéssel egy hagyományos termék műszaki színvonalát jelentősen emeltük.

Menetes acélcsövek

Az acél/horganyzott rendszereket sokféle módon lehet javítani vagy bővíteni, erre az egyik jó ár/érték arányú megoldás a galvanizált menetes csövek alkalmazása. Fekete és galvanizált felülettel a két végén, vagy csak egyik végén menetvágott, illetve két végén különböző hosszan menetvágott kialakítással minden felmerülő lehetőségre széles mérettartománnyal optimális megoldást kínál. A minőségi alapanyagból készült, korszerű felületvédelemmel ellátott termék garancia a hosszú, problémamentes üzemeltetésre. Tapasztalataink szerint az acélcsöves rendszer kedvező ára miatt a reneszánszát éli, és igény van a jó minőségű acél csövekre is. Ezzel a termékkel is igyekszünk kiaknázni a felmerült keresletet.

Egy nagy tapasztalattal rendelkező gyártó jelentős összegeket fektet a kutatás-fejlesztésbe, hogy garantálni tudja a kiváló minőségű és korszerű termékeket partnerei részére. Nyilvánvaló, hogy ezekben a fejlesztésekben évtizedek hosszú tapasztalatait is alkalmazzák. Nemcsak a követelmények, hanem a minőség is nagyon fontos az üzemeltetés biztonsága érdekében és a minőségnek sokkal fontosabbnak kell lennie a döntésben, mint az árnak, hiszen egy utólagos, ismételt hibafeltárás az összes utóbbi időben realizált megtakarításunkat felemésztheti.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Acélöntvény idomok alkalmazása az épületgépészetben
  Új peremezési technológia a Gebo Varionál!
  A minőség a legfontosabb
  Mesterhármas az épületgépészetben – acélcsõ + acélfitting + korszerű menettömítés
  Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről
  Modern, anaerob tömítőanyagok menetes csőkötésekben

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam