belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Innováció – energiahatékonyság növelése hőszivattyús ipar létrehozásával II.

A hőszivattyúk alkalmazása abból a szempontból is nagyon hasznos, hogy az energiafüggőséget és a karbonlábnyomot egyszerre csökkenti. Ráadásul jól illeszthető az energiastratégiába, hiszen megújuló energiával is kiváltható. Amennyiben a kitűnő hazai készülékek beépítését szorgalmazzuk, akkor a magyarországi hőszivattyúipar fejlődését is tudjuk támogatni. Ez a cikk a magyarországi hőszivattyúipar megteremtésének elősegítését kívánja szolgálni azzal, hogy bemutatja a hőszivattyú működését, felhasználási területeit. Míg a cikk első részében szó volt arról, hogy milyen berendezéseket helyettesít a hőszivattyú és hogy miért aktuális az energiaforrás-váltás, addig ebben a részben javaslatot teszünk arra, hogy hogyan csökkenthető országunk energiaimportja.

 

A magyar helyiségfűtés átlagos fogyasztása 250 kWh/(m2 év) = 0,90 GJ/(m2 év). Ez túlságosan magas érték, kb. 70%-kal haladja meg az EU átlagos értékét!

A megújuló energiaforrásokat (föld, víz, levegő) és a hulladékhőt fokozatosan növekvő mértékben felhasználó villamos hajtású hőszivatytyús rendszerek elterjedése a fűtés (a földgáztüzelésű kazánok kiváltása) és az egyre növekvő hűtési igények miatt energiahatékonyságunkat növeli (1. táblázat).

A paradigmaváltást megfelelően magas szintű döntéssel az újraiparosításunk során meg kell hozni. Az atomerőmű szükséges (gazdaságos és biztonságos), a villamos energia pedig továbbra is a jövő energiahordozója.

Országunkban legolcsóbban az alaperőműveink (Paks: nukleáris erőmű és Mátra: hazai tüzelőanyag bázison lignittüzelésű erőmű) biztosítják a villamos energiát. Ma hazánkban a földgázból, a naperőműből, a szélerőműből, a vízerőműből, a szilárd biomasszából, a biogázból, a depóniából, a szennyvízgázból és a hulladékból nyert energiából termelt villamosenergia- termelő erőművek az alaperőműveknél nagyobb fajlagos költségen termelnek. Az előírt hálózati frekvencia tűréstartományon belüli tartása a villamosenergia- szolgáltatás egyik legfontosabb minőségi követelménye. Az alaperőműveknél magasabb fajlagos költségen termelő erőművek, nevezetesen az ún. menetrendtartó erőművek, a csúcserőművek és tartalékerőművek a fogyasztói teljesítményigényekhez illeszkednek, biztosítják a mindenkori teljesítmény-egyensúlyt. Ezeknek a nagyobb fajlagos költségen termelő erőműveknek a teljesítményét csökkenteni lehetne, ha a hőszivatytyúk darabszáma és összteljesítménye jelentősen megnőne!

A hőszivattyú típusok statisztikai űrlapjavaslata

Erről a multidiszciplináris szakterületről olyan összefoglaló űrlap készült, amelynek jogszabályi bevezetését is ajánlani lehet. A 2. táblázat jól szemlélteti, hogy milyen sokféle hőszivattyútípust alkalmaznak, így a hőszivattyú ipar emiatt is indokolt. A táblázat űrlapjának évenkénti kitöltése a megújuló energia országos felhasználását műszaki alapokra helyezi, megkönnyíti az EU felé az éves összefoglaló jelentések elkészítését, és tükrözi a hőszivattyús piaci helyzet alakulását, majd a későbbiekben a hőszivattyú piac változása is követhetővé válhatna.

Mit kell tenni, hogy az energiapolitikánkban a hőszivattyús témakör a megfelelő helyre kerülhessen?

A konkrét beruházásokat a teljes életciklusra kell megvizsgálni, és a hőszivattyús beruházást pénzügyi befektetésként kell kezelni! El kell érni, hogy a kutatási témák között, az oktatás minden szintjén jelentősen többet és magasabb színvonalon (pl. doktori fokozatok elnyerésénél) szerepeljen ez a csúcstechnológia, amely nemzeti hőszivattyúiparunk megteremtésének célja. A hőszivattyús technológiát a médiumok minden tőlük jogosan elvárt módon szerepeltessék, és ezt a munkát mi, a kapcsolódó szakterületek szakemberei is jobban segítsük (energiahatékonyság és a hozzáadott érték növelése)!

Összefoglalás

A villamos hajtású hőszivattyú a jövőbe tekintve is biztonságos, innovatív megoldás, mert lehetővé teszi az építmények hatékonyabb fűtését, hűtését és HMV-ellátását, bármilyen forrásból is származzék a villamos energia!

Itt az alkalom! Meg kell teremteni Magyarországon a nemzeti, illetve az állami hőszivattyúipart, mert ezáltal hazánk gazdasági sebezhetősége csökkenthető!

„Megérett a világ, és megérett Magyarország is a hőszivattyú széleskörű alkalmazására. (...) vegyük tudomásul, hogy a hőszivattyúk a környezet eddig értéktelennek tartott, ingyenes és kimeríthetetlen – tehát megújuló – termikus energiakészletét hasznosítják! Mint ilyenek, a XXI. század mindennapjainak gépei."1
Prof. Dr. Jászay Tamás (1929–2014)

Ez az írás a XIX. Újszegedi Bioépítészeti Napok című konferencián (Bálint Sándor Művelődési Ház, Szeged, 2016. október 6.) már elhangzott, „Miért időszerű hazánkban a hőszivattyú?” címmel.


1 Komlós Ferenc, Fodor Zoltán, Kapros Zoltán, Dr. Vajda József, Vaszil Lajos: Hőszivattyús rendszerek. Heller László születésének centenáriumára (11–12. oldal). Komlós Ferenc magánkiadás, Dunaharaszti, 2009.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Innováció - energiahatékonyság növelése hőszivattyús ipar létrehozásával I.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam