belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Inczédy György Életmű-díj Nagylucskay Lászlónak

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016. augusztus 20-án, a Szent István ünnepen „a kiemelkedően magas színvonalú tevékenységért, megbecsülése jeléül az Inczédy György Életműdíjat adományozta” Nagylucskay László épületgépész vezető tervezőnek, aki Macskásy-díjas, Meszlényi-díjas, Kabay János díjas, a 2004. és 2007. év mérnöke, a Magyar Mérnöki Kamarának, az Építéstudományi Egyesületnek, a Magyar és Nemzetközi Napenergia Társaságnak, a Magyar Épületgépészek Szövetségének és az Épületgépészeti Múzeum igazgatóságának tagja. Ez alkalomból az alábbiakban közöljük Nagylucskay László bemutatkozását, életművének rövid áttekintését.

 

Az életmű ismertetésénél több jelentős városi épületet is megemlítettek (Váci Mihály Kulturális Központ Nyíregyházán, Szakszervezetek Háza, Megyei Tanács Továbbképző Intézetének Nyíregyháza- Sóstó épülete, Színészház Bán Ferenc DLA építész munkái, Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Kar épületegyüttes, amelyet a díjazott Kulcsár Attila tervezett vagy az 5000 abroncs/nap kapacitású Michelin Hungária Abroncsgyár), melynek épületgépész tervezője voltam. Ezek nagy részét Bán Ferenc Kossuth-Díjas, Ybl-Díjas, Prima Primissima Díjas építész barátom tervezte, akinek köszönhetem, hogy már 26 éves koromban (1975) a Megyei Művelődési ház épületgépész tervezője lehettem. Az akkor készült számításaim már az Épületgépész Múzeumban találhatók. Pályám kezdetén a Megyei Tervezőiroda főmérnöke Scholtz Béla, aki a művelődési ház statikus tervezője is volt, a számításaimmal megkereste Várjon Dénest, aki az általam meghatározott rendszerekre mondta, hogy „ezt kell csinálni”. Itt sikerült először (1974!) a befúvott és elszívott levegő adiabatikus nedvesítésével és lemezes hővisszanyerővel légtechnikai rendszert tervezni (mert a hűtőgépes rendszer tiltott volt akkor).

Nyírbátorban, 1967-ben érettségiztem (kitűnő eredménnyel), az orvosi egyetemre nem vettek fel helyhiányra hivatkozva (a bátyámnak korábban a származása miatt – nagyapám gk. kanonok, apám jegyző, testvére vezérkari ezredes stb. volt – utasították el a felvételét, de egy év csillézés után, mint „munkás kádert” felvették a Miskolci Egyetemre). A BME pótfelvételit nem hirdetett, így a Szabó Ilonka utcai Épületgépész Felsőfokú Technikumba jelentkeztem (1967-ben semmilyen műszaki főiskola nem létezett még), ahol a főiskolává válás évében, 1970-ben végeztem. A szakmát a Nagy Öregektől tanultam (Czikó Miklós, Kovács Miklós, Endre Árpád, Meszlényi Zoltán, Fodor A. Csaba, Dr. Nyerges Tibor stb.) nagyrészt az egyetemi jegyzetekből. Végzésem után a Megyei Tervező Irodába kerültem, ahol többszöri próbálkozásra a továbbtanulásomat a párt alapszervezet nem támogatta, de a szakmai munkámra igényt tartottak. A Pécsi Egyetem Műszaki Karán 1974-ben kiegészítő képzésen mérnöki diplomát szereztem, a BME Mérnök Továbbképző Intézet előadásaira (1 és 2 féléves szakmai tárgyakra, összesen 3 évet, ahol vizsgát is tettem) magán úton jártam, mert azt sem támogatták.

Bán Ferenccel, szakági tervezőként részt vettem országos tervpályázatokon (pl.: Budapest Ferihegy 2., Nemzeti Színház, EXPO 96, Szombathely Képtár stb.).

1982-ben, kiválva a megyei tervezőirodából, Erdei László (jelenleg Sydneyben él, ahol doktorált és az egyetemen tanít) mélyépítő mérnök közreműködésével, 36 kollégával – köztük Bán Ferenccel, aki alapító tag volt – megalakítottuk az Optimal Tervező Kisszövetkezetet, ahol a tervezés mellett elnöki teendőket is elláttam. A komplex tervezés mellett fővállalkozásban uszodai vízforgató berendezések létesítésével is foglalkozott a kisszövetkezet.
A 80-as évek elején foglalkoztam már napenergiával, padlófűtéssel, fan-coilos rendszerekkel, abszorpciós hűtések és gázmotoros energiaközpontok tervezésével. 1986-ban megépítettem a passzív és aktív napenergiás családi házamat, melyet Okumura japán professzor (az OMSolar rendszer atyja) is megnézett, több tokiói egyetemi munkatársával, és amelyért az „Év lakóháza-díjat” és az energiatudatos épület tervezésért miniszteri dicséretet kaptam.

1990-ben a kisszövetkezetből szakágankénti cégeket hoztunk létre, ahol én az épületgépészetet vittem tovább Optimal+ Kft. néven. A megyében meghatározó építész, statikus, elektromos és közműves tervező cégek alakultak a kisszövetkezeti tagok közreműködésével.

Az elmúlt 20 évben a tervező cégben több fiatal mérnök dolgozott velem, akik diploma munkáinál konzulensként működtem közre. Jelentős épületek épületgépészetét terveztük együtt Hanusi Jánossal, Timár Tamással, Bánszki Richárddal, Simon Tibor Rolanddal, akik egy-egy szakágat önállóan terveztek. Ilyenek voltak pl. a Bükfürdő Répce Gold Hotel, Hajdúszoboszló Aquasol Hotel, a Nyíregyházi Főiskola Mezőgazdasági Kar épületegyüttes, a Székesfehérvári kórház épületgépészete. Ezektől a fiataloktól sokat tanultam, gyarapítottam számítógépes ismereteimet, és megtanultam AutoCad-del tervezni. Nyugdíjba vonulásom óta családi betéti társaságban folytatom a tervezői és szakértői tevékenységemet, a korábban velem dolgozó fiatalok bevonásával, akik azóta önálló cégeket alapítottak. Jelenleg, nyugdíj mellett, mint regisztrált partner, a LEGO nyíregyházi gyáránál szaktanácsadóként dolgozom. A pályám alatt sok segítséget kaptam feleségemtől, akivel az 1982-es kisszövetkezeti alapításkor kötöttünk házasságot, és aki biztosította számomra, hogy az időm nagy részét a szakmának szenteljem. Egy gyermekünk van, Nóra, aki gazdaságdiplomáciai szakon közgazdász diplomát szerzett.

***

Váci Mihály Kulturális Központ, Nyíregyháza
Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere átadja Nagylucskay Lászlónak az Inczédy György Életmű-díjat
Szakszervezetek Háza, Nyíregyháza
Színészház, Nyíregyháza

 

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam