belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

Hővisszanyerős szellőztetés – mitől lesz tényleg energiatudatos? I.

Az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították, hogy már nemcsak a passzív, vagy alacsony energiaszintű épületekben, házakban van létjogosultsága a hővisszanyerős szellőztető berendezéseknek, hanem gyakorlatilag minden új építésű vagy felújított lakótérbe, középületbe ajánlott az alkalmazásuk.

 

Hogy miért? Úgy gondolom, mindenki tisztában van már azokkal az okokkal, amiért tervezőként, kivitelezőként, beruházóként nem kérdéses, hogy hővisszanyerős szellőztető berendezést célszerű telepíteni. De vajon melyek azok a gép- és rendszerjellemzők, amelyekkel tényleg biztosítható a mindenkori legalacsonyabb, legoptimálisabb energiafogyasztás, a sokrétű telepíthetőség és a maximális komfort eléréséhez szükséges minden kiegészítő? Mielőtt ezt részletezzük, nézzünk egy rövid összegzést, miért is szükséges manapság hővisszanyerős szellőztető berendezést alkalmazni:

  • Az épületek határoló szerkezetei, tökéletesen záró nyílászárói gyakorlatilag légmentesen tömörré tették épületeinket, így az eddig szabadon távozó pára és egyéb szennyezőanyagok nem tudnak maguktól kijutni a belső térből, ezért a párakondenzáció következményeként a nem szellőztetett terekben, a falakon, nyílászárókon gombásodás, penészesedés, illetve egészségtelen levegő alakulhat ki.
  • A szükséges friss levegő nem tud bejutni a beltérbe. Lakóépület esetében egy átlagos hálószobában hajnalra elfogyhat az oxigén, aminek eredményeképpen kialvatlanul ébredünk, fejfájást, fáradtságot okozhat reggelente az oxigénhiány. Még fokozottabban jelentkezik a friss levegő iránti igény irodaterekben, vagy pl. iskolaépület tantermeiben.
  • Az ablaknyitással végzett szellőztetés óriási fűtési energiapazarlással jár, illetve zajos, poros környezetben az egyébként is energiapazarló természetes szellőzés sem megoldható.
  • Egyes tájegységeken jelenlevő radioaktív radongáz az épületen belül jelentősen feldúsulhat, ha nincs megfelelő szellőztetés.
  • Az energiatudatos megoldások megkövetelik a legoptimálisabb, legalacsonyabb energiafogyasztás elérését a filtráció vonatkozásában is.

Telepíthetőség

A szokásos telepítési helyeket eddig elsősorban a gépészeti terek, háztartási helyiségek, alárendelt funkciójú helyiségek adták. További elhelyezési lehetőséget biztosítanak azok a hővisszanyerős szellőztető berendezések, amelyek – a szokásos telepítési helyeken túl – a szellőztetett térben, akár konyhaszekrényben esetleg gardróbszekrényben történő telepítési lehetőséget biztosítanak. Ez úgy lehetséges, hogy a készülékek mérete konyhabútorba illeszthetőre tervezett, esztétikus designnal rendelkeznek, illetve zajszintjük minimális, nyugodtan elhelyezhetők lakótérbe is.

Szélesíti az elhelyezési lehetőséget olyan hőszigetelésű gépek megjelenése, amelyeket akár a másra nem használható fűtetlen, akár -15 ?C-os padlástérbe is lehet telepíteni, értékes helyet szabadítva fel ezzel pl. a mosókonyhában. A padlástérbe vagy fűtetlen térbe való tervezés, illetve telepítés előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a gép gyártója milyen minimális környezeti hőmérsékletet ír elő!

Minimális üzemi költségek

Néhány évvel ezelőtt a hagyományos keresztáramú hővisszanyerős gépek teljesen elfogadott megoldást kínáltak. A mai, korszerű berendezéseknél alapfeltétel a nagyhatásfokú hővisszanyerés. Kereszt-ellenáramú hővisszanyeréssel bizonyos esetekben akár 95%-os hatásfok elérése is lehetséges. Ez azt eredményezheti, hogy ezeknél a berendezéseknél nem feltétlenül szükséges se az elő-, se az utófűtés. Téli állapotban előálló minimális szellőzési hőveszteséget, ami a befúvott levegő temperálásához kell, rábízhatjuk a fűtési rendszerre.

A szellőzési hőveszteségen kívül a ventilátorok villamos teljesítményfelvétele jelent üzemeltetési költséget. Alapfeltétel az EC (elektromágneses kommutátor) motorokkal meghajtott kivitelű ventilátor, amely extrém alacsony energiafelhasználást eredményez és szinte fokozatmentes fordulatszám állítást tesz lehetővé. Ezekkel a ventilátorokkal érhető el, hogy pl. folyamatosan alacsony fordulaton (téli időszakban) akár 15 W-os elektromos fogyasztás sal is biztosíthatók legyen az igények, ami csupán havi kb. 500 forintos villamosenergia- költséget jelent.

Igényfüggő üzem

Az egészséges légtérben a levegő relatív páratartalma 35-60% között van. Milyen szabályozás tudja ezt a legoptimálisabb módon biztosítani? Az általánosan elterjedt megoldás a készülékek vezérlésben manuális fokozat állítás vagy a programóra általi vezérlés. Tapasztalatok szerint az üzemeltetők, felhasználók csak egy ideig használják a manuális ventilátor fokozat állítást, majd inkább a programórára hagyják a ventilátorfokozat kiválasztását. Ez azonban azzal járhat, hogy a ventilátor a szükségestől eltérő fordulaton üzemelhet. A legjobb megoldás a terhelés-, vagy igényfüggő szabályozás, amelynek révén a relatív páratartalom és CO2 szint függvényében a gép mindig az aktuális igény szerint automatikusan változtatja a friss levegő mennyiségét.

Ezt a berendezésbe épített központi páratartalom-érzékelővel lehet biztosítani, amely folyamatosan figyeli a szellőztetett térből elszívott levegő páratartalmát és növeli, vagy csökkenti a keringetett légmennyiséget. Így nem kell manuálisan állítani a ventilátor fokozatokat (illetve nem kell feltétlenül a programórára hagyatkozni), hanem az aktuális páraszintet figyelve a gép automatikusan állítja a ventilátor fordulatszámát, biztosítva a mindenkori legalacsonyabb, legoptimálisabb energiafogyasztást. További előnyként említhető, hogy téli időszakban így elkerülhető lehet a túlszárítás, ami hideg külső hőmérséklet esetén a túlzott légmennyiség bevitelével állhat elő.

Automatikus fordulatszám-szabályozást tesz lehetővé a kihelyezett CO2 érzékelő is (pl. nappaliban elhelyezve), amely a benntartózkodók CO2-kibocsátásának függvényében lépteti a ventilátorfokozatokat.

Finomszabályozási lehetőséget biztosít egy helyi páratartalom-érzékelő (pl. fürdőszoba), amellyel a lokális, időleges pára vagy CO2 túlterheléseket lehet hatékonyan kezelni.

Szabad hűtés (by-pass)

Amikor hővisszanyerős szellőztetőket egymással hasonlítunk össze, figyeljünk arra, hogy tartalmaz-e az egység by-pass modult, illetve ha tartalmaz, az automatikus vagy manuális működésű-e. Automatikus bypass- al ellátott berendezés vezérlése figyeli a külső és belső hőmérsékleteket, és ez alapján dönti el, hogy a hővisszanyerőt kikerülve engedi-e be a frisslevegőt, ezáltal automatikusan szabályozza és kihasználja a hidegebb friss levegőt a szellőztetett tér lehűtésére (pl.: egy meleg nyári napot követő éjszakán a szellőztetett térben lévő levegőnél hidegebb külső levegőt a hővisszanyerő megkerülésével juttatja be). Manuális by-pass esetén a felhasználónak ezt egy évben kétszer, tavasszal és ősszel, a gépbe nyúlva, kézi átváltással kell megtennie, de ilyenkor természetesen a napokon, napszakokon belüli hőmérséklet- ingadozásokat már nem tudja a berendezés automatikusan figyelembe venni, korszerű gépeknél ezért már nem alkalmazzák.

Geotermikus hőhasznosító rendszer

A talaj-folyadék geotermikus rendszer nyáron előhűti a külső levegőt, amelyet a szellőzőgép hővisszanyerés (visszafűtés) nélkül közvetlenül juttat a szellőztetett térbe. Ezzel megakadályozható az esetleges nyári túlfűtés, illetve kismértékű hűtőteljesítmény vihető be.

A megfelelően tervezett szellőzőgépekben nyáron a by-pass stratégiával együtt működik a geotermikus hőhasznosító rendszer, figyelve a kívánt belső és az aktuális külső hőmérsékletet, illetve ezek viszonyát. Automatikusan dönti el a gép, hogy a külső levegővel (pl. egy hűvös nyári estén) tud-e hűteni, vagy aktiválja a geotermikus előhűtő rendszert.

Téli időszakban azon túl, hogy előmelegíti a friss levegőt, folyamatos üzemet tud biztosítani még akkor is, amikor a nagyon hideg külső hőmérséklet esetén a szellőzőgép fagyvédelme a befúvott térfogatáram csökkentésével védené a lefagyástól a hővisszanyerőt.

Átmeneti időszakban a szellőzőgép figyeli a kívánt belső és az aktuális külső hőmérsékletet, illetve ezek viszonyát, és ettől függően üzemelteti a geotermikus rendszert az optimális energiafogyasztás érdekében.

(Folytatjuk)


Távirányító – az aktuális értékek kijelzésével
Képek forrása: A.S.Hungária Kft. - Dantherm


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam