belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Hova lettek azok a szép „csöves” idõk?

A 90-es évek elején, a gazdasági és pénzügyi rendszerváltás idején, a slágertermék kétségtelenül a csövek, a csővezetéki rendszerek voltak, hiszen korábban csak vas, horganyzott, esetleg elvétve réz vezetéket lehetett kapni. Aztán hirtelen ránk szakadt minden, először bejöttek a műanyagcsövek, ezek közül a prímet a PEXa (Engel szerint térhálósított) csővezetékek vitték, olyan – a hagyományos termékekhez mérten – új fogalmak bevezetésével, mint az „50 éves garancia, a szavatosság és az akár 100 éves élettartam”. Forgalmazóik gyakorlatilag ún. teljes piacformálást végeztek, mivel azok bevezetése, értékesítése csak az akkori piaci szereplők meggyőzésével, oktatásával, tájékoztatásával volt lehetséges. Nos, abban az időben a szakemberek ki is tettek magukért, és bár róluk manapság már csak igen kevés szó esik, de ismerjük el, hogy nélkülük, sikeres tevékenységük nélkül még ma sem beszélhetnénk olyan természetességgel, magától értetődő módon ezekről a rendszerekről. Bár most csak a csővezetékekről volt szó, de említést tehetnénk azok (csavaros, préselt, vagy a szellemes Q&E) csatlakozói rendszereiről is.

A műanyagcsövekkel szinte egy időben érkeztek hozzánk az ún. többrétegű csővezetéki rendszerek is, amelyeknek a belső – a szállított anyaggal érintkező – része „strapabíró” műanyagból készül, és ezt követi egy nagyon vékony alumínium cső, megadva a csővezeték szilárdságát, illetve szükség esetén oxigén diffúzió elleni védettségét, majd egy szintén műanyagból készült koptató, záró réteg teszi használhatóvá, hosszú élettartamúvá a csővezetéket, amelyhez általában préskötéseket, présidomokat használnak. Az elmondottak alapján áll össze az ún. „szerelőbarát” rendszer, amely manapság is uralja az épületgépészeti piacot, hiszen egy kivitelező számára nincs praktikusabb megoldás, ugyanis a géppel, vagy kézzel meghajlított vezeték úgy is marad és segédeszköz igénybevétele nélkül alakítható ki belőle egy rendszer.

Ezek az idők nagyon kedvesek voltak számunkra, szinte a semmiből emelkedtek ki az épületek, mi pedig öntöttük hozzájuk a csővezetékeket. De vajon mi a helyzet manapság, amikor nincs építkezési láz, és talán még felújítás is alig? A helyzet „kulminál”, a csöves cégek jelentős része ugyanis gondokkal küzd, talán kivételnek tekinthetők azok, akik még ebben a légkörben is meg tudnak jelenni a szaklapunkban, bizonyítva életképességüket, kitartásukat!

Talán jövőre már többen lesznek!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam