belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Hőszivattyús szakmai konferencia 2016

A MAHŐSZ 2016. évi új vezetőségének egyik kiemelt célja volt, hogy még 2016-ban megszervezze az aktuális hőszivattyús helyzetet bemutató és a technológia jelenlegi állapotát feldolgozó konferenciát. Ehhez értékelni kellett az európai helyzetet, mint egy összehasonlítási lehetőséget. Ezért meghívást kapott az EHPA titkára, Thomas Nowak Brüsszelből, valamint az NFM helyettes államtitkára, Makai Martina is, hogy a hazai megújuló energia aktuális elvárásait is megismerjék a konferencia résztvevői.

 

A fenti célok mellett olyan előadások hangzottak el a hazai hőszivattyúzás elismert szakembereitől, amelyekben bemutatták a jelenlegi technológiai eredményeket, tapasztalatokat. A helyszín a BME oktatói klubja volt azért, hogy az energetikai képzésben résztvevő egyetemisták is a konferencia résztvevői lehessenek.

Az előadások jó színvonalúak voltak és sokszínűen mutatták be a hőszivattyúk alkalmazásának lehetőségeit.

A továbbiakban a teljesség igénye nélkül kiemelnénk néhány gondolatot az elhangzott előadásokból, amelyek teljes terjedelemben a MAHŐSZ honlapján megtalálhatók.

 • Thomas Nowak EHPA titkár hangsúlyozta, hogy a hőszivattyús technológia integrátor szerepet vállal a dekarbonizációban. Ezt az EU energiaügyi politikusai is elismerik. Számszaki eredmények: a 8,4 millió db telepített hőszivattyúból az alábbi energetikai eredmények születtek: Megújuló energia: 92, 9 TWh, CO2 csökkentés: 23, 9 millió tonna, primer energiacsökkentés: 55, 7 TWh. Továbbá elhangzott, hogy A++ vagy A+++ kategóriájú fűtési rendszerekhez már csak hőszivattyús fűtő/hűtő berendezés tervezhető a klímavédelmi előírások miatt. Ez a hőszivattyús technológia nagyságrendi elterjedését vetíti előre 2030-ig.
 • Az NFM képviseletében Palotai Zoltán, a megújuló energia osztályának vezetője tartott előadást. Kiemel te, hogy a megújuló részarány a fűtés-hűtésen belül: 12,4%. Hőszivattyúval termelt energiamennyisége: 0,5 PJ az összes 64 PJ-ból. Ismertette azokat a pályázati lehetőségeket, ahol a hőszivattyús rendszerek is figyelembe vehetők. Kiemelte, hogy az NFM és a MAHŐSZ között már rendszeres szakmai egyeztetés alakult ki, ami segíti a hőszivattyúk szélesebb körű megismerését és alkalmazását.
 • A MAHŐSZ elnökeként egy rövid helyzetértékelésben bemutattam, hogy az elmúlt 5 évben, érdemben a hőszivattyú beépítések száma nem növekedett, maradt az 1000 db/év nagyságrend. Ezzel az utolsók vagyunk az EHPA tagországok közül. Még olyan országok is 3000-8000 db/év nagyságrendre növekedtek, mint Szlovénia és Csehország, amelyekkel még 5 éve azonos szinten voltunk. A lehetséges primer potenciálunkat csak 2-3%-ban használjuk ki jelenleg: 0,5 PJ nagyságban a 23 PJ lehetőségből. Néhány innovatív hőszivattyús projekt bemutatása viszont azt bizonyítja, hogy a hazai mérnöki szakember állomány felkészült a hőszivattyús minőségi munkára. A konferencián különösen a levegős hőszivattyúk elterjedéséről számoltak be az előadók, döntően társasházaknál. Összegeztem a feladatokat is, az oktatás, a MAHŐSZ hatékonyabb szervezet építése és szakmai képviseleti munkája területén.
 • A Daikin Kft. képviselője kiemelte, hogy a levegős hőszivattyúk területén az EU törvényi szabályozások miatt a hőszivattyús piac biztosan nőni fog és, hogy a távlati szabályozás célja a gázkazánok fűtési piacról való kivezetése, és hőszivattyúkkal történő helyettesítése, a jövőbeni új építéseknél mindenféleképpen. Bemutatott levegős hőszivattyús társasházi projekteket, amelyek segítségével bizonyította, hogy a lakásonkénti egyedi rendszerek helyett a központi hőszivattyús fűtés-hűtés ellátás jelentős beruházási és üzemeltetési költségcsökkentést is eredményez.
 • Fodor Zoltán a termálfürdők elfolyó vizeinek hőmérséklet hasznosítására kifejlesztett speciális hőszivattyú családot mutatott be. Ezek a hőszivattyúk már a 35 fok °C hőmérsékletű „hulladék” vizeket is tudják kezelni, szemben a széria eddigi hőszivattyúival, amelyek kb. 20 °C-ig tudták az elpárologtató oldalon hőt hasznosítani. Az új hőszivattyú család akár 80 °C fűtési vízhőmérsékletet is elő tud állítani, COP=3,3 hatékonyság mellett. Felhívta a figyelmet, hogy ezeknél a termál elfolyó rendszereknél az energetikai víztározó méretezése fontos feladat.
 • Hafner Tibor a Stiebel Eltron Kft. bemutatása mellett olyan projekteket ismertetett, ahol talajhős hőszivattyúkat alkalmaztak passzív hűtéssel társasházakhoz vagy passzív házhoz. Ismertette az üzemeltetési költség adatokat is, amelyek jellemzően egy 70 m2-es lakás esetén 2336 Ft/hó nagyságrendűek, a HMV-költség pedig 1070 Ft/m3 nagyságrendű, jó hatékonyságú rendszerekkel (COP=4,43).
 • Kiss Pál az elfolyó szennyvizek speciális hasznosítását mutatta be hőszivattyúkkal. Ezek megvalósítása főgyűjtők közelében különösen előnyös. Az elpárologtató oldali hőmérséklet stabil 15-17 °C, a hatékonysági érték COP=5-8 is lehet.
 • Varga Csaba előadásában a polivalens levegős és vizes hőszivattyúkat mutatta be, amelyek akár két- vagy négycsöves rendszerekkel is tudnak szimultán fűtéshűtést biztosítani meleg víz termelése mellett. Eredményül kedvezőbb üzemeltetési költséget kapunk.
 • Tóth László a talajszondás rendszerek tervezési és tesztelési tapasztalatait elemezte, kihangsúlyozva azokat az előírásokat, amelyeket a VDI4640 előír. Az ettől való eltérés nagy bizonytalanságot ad a hővezető képesség megállapításában, és így a 25 éves élettartamú rendszeren jelentős üzemeltetési költség eltérés adódhat.
 • Kassai Miklós az egyetemek hőszivattyús kutatási tevékenységét mutatta be, aminek célja a vizsgált rendszerek, hűtőközegek fejlesztése és az energiahatékonyság növelése, kísérleti és szimulációs eljárásokkal.
 • Szép Tamás az Európai Uniós hőszivattyús jogszabályokra hívta fel a figyelmet, amelyek meghatározzák a hőszivattyúval hasznosított megújuló energia számítás módját, az energiacímkék alkalmazását. Előadásában kitért a mostani automatizálási fő irányokra. Ezek szerint az SG Ready többtarifás mérők alkalmazásával energiatárolást végeznek a villamos energiatermelés függvényében. Máshol Smart Price Adaption programmal kedvezőbb villamos energia árakat biztosítanak a végfelhasználók számára a hőszivattyúhoz, 24 órás előrejelzéssel a tőzsdei árakra és az időjárásra alapozva.

A konferencia igazolta, hogy a hazai szakember állomány felkészült a kombinált napenergiát és hőszivattyús technológiát alkalmazó projektekre. A hazai középületek energetikai átalakításánál, a vállalkozói szektor és a lakossági szektor ingatlanainak felújításánál, valamint új építéseknél bátran alkalmazhatók a hőszivattyús rendszerek.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Aktualitások a magyar hőszivattyús szakterületen
  Hőszivattyús helyzetkép 2016 októberében
  Megújuló energia alkalmazásának helyzete 2015 elején
  A Construma-Reneo 2014 tükrében a megújuló energiákról
  A hőszivattyús technológia hazai alkalmazásának „eredményei” 2012-ben

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam