belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Helyiségenkénti érzékeléssel szabályozott szellőzési megoldások

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre olyan korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása mellett nem szabad megfeledkezni a megfelelő épületszellőzés kialakításáról sem.

 

A szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt a friss levegő pótlása, valamint az elhasználódott, szennyezett levegő helyiségekből történő eltávolítása csak szellőztetéssel oldható meg. Míg egy gyengén szigetelt épület esetén a szabályozatlan szellőzésnek tulajdonítható az energiaveszteség 25-30%-a, addig egy korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50%-át okozhatja a hagyományos ablaknyitásos légutánpótlás és a szabályozatlanul működő elszívó rendszer, ezért mindenképpen érdemes a helyiségenkénti érzékeléssel optimalizált, szabályozott szellőzési rendszer kialakítása.

A hatékony légcsere-szabályozás már elengedhetetlen része egy korszerű épületnek. A helyiségenként szabályozott – páraszabályozott és hővisszanyerős – szellőzési rendszerek tökéletesen alkalmazkodnak a pillanatnyi szellőzési igényekhez. Az épületben végzett tevékenységekhez igazodva automatikusan és észrevétlenül gondoskodnak arról, hogy mindig a szükséges mennyiségű friss levegő legyen az épületben, ugyanakkor megkímélnek a fölösleges szellőzési hőveszteségtől (1. ábra). Az alacsony fogyasztású, csendes szellőztető motorok alkalmazásával a rendszerek működése kényelmessé és gazdaságossá tehető.

Az intelligens szellőzési rendszerek koncepciója a változó szükségletekhez igazodó légcsere elvén alapszik. A helyiségenkénti érzékeléssel vezérelt szellőzés – legyen szó páraszabályozott vagy hővisszanyerős rendszerről – akár egy meglévő épületben is, utólagosan kialakítható. A különböző megoldások közül könnyen kiválasztható az épület adottságaihoz, illetve a szellőzés kialakítására, felújítására szánt költségkerethez leginkább illeszthető rendszer.

Páraszabályozott szellőzési rendszer (2. ábra)

A higro(pára)szabályozott rendszer automatikusan csak azokra a helyiségekre koncentrálja a szellőzés intenzitását, ahol a használat függvényében aktívabb légcsere igény lép fel. Érzékelői segítségével a rendszer elvégzi mind a szennyezett levegő gyors és hatékony eltávolítását, mind a friss levegő utánpótlását, ugyanakkor a használaton kívüli helyiségekben csak minimális légcserét biztosít. A páraszabályozott szellőztető rendszer harmonikus együttműködésre tervezett elemei, a friss levegő utánpótlását optimalizáló higro(pára)- szabályozású légbevezető elemek a lakó (nappali, háló, gyerekszoba), vagy tartózkodó helyiségek (iroda, osztályterem stb.) nyílászáróiba, vagy falátvezetéseibe utólag is könnyen beszerelhetők.

A kiszolgáló helyiségekbe (konyha, fürdő, WC) a szennyezett levegő elszívását szabályozó, pára és/vagy mozgás (igény szerint CO2 vagy VOC) érzékelős légelvezetők és a légcsatornákon keresztül csatlakozó egyszerű kivitelű, vagy automatikus nyomásszabályzással vezérelt, alacsony fogyasztású EC motorokkal szerelt központi ventilátorok kerülnek, amelyeket a légcsere igény mértéke szerint méreteznek.

A páraszabályozott szellőzési rendszerrel folyamatosan biztosítható az épület helyiségeiben az optimális levegőminőség, ugyanakkor egy szabályozatlan szellőztető rendszerhez képest akár 20-50% fűtési energia is megtakarítható.

A hővisszanyerős szellőzés szabályozási lehetőségei

A hővisszanyerős szellőztető készülékek kiválasztásakor a maximális energiahatékonyság érdekében nem csak a hővisszanyerés hatásfoka, hanem az alkalmazott ventilátoregységek villamosenergia fogyasztása is fontos szempont. Amennyiben a készülékek komplett elektronikus szabályozással rendelkeznek, akkor nemcsak a ventilátorok, valamint a bypass, hanem a tartozékként választható egységek működése is vezérelhető. Így képesek szabályozni a hőcserélő egység védelme érdekében a készülékbe integrált elő- és utófűtőt, a külső fűtő/hűtő kalorifer egységet, valamint az egyéb kiegészítőket, mint például a tűzjelzés automatika.

Attól függően, hogy milyen igényeknek kell megfelelnie a szellőztető rendszernek, a hővisszanyerős készülékek szabályozása akár többféle módon is történhet. A rendszer beállítható állandó nyomásra, vagy konstans légszállításra, illetve érzékelők 0-10 V jelvezérelt légszállításra. A legtöbb készülék a legkorszerűbb épületszabályozási rendszerekkel is képes harmonikusan együttműködni.

A helyiségenkénti légcsere-szabályozás érdekében a készülékekhez illeszthetők a befúvás szabályozást végző térfogatáram szabályozó egységek, valamint a pára-, mozgás, illetve CO2 vagy VOC érzékelős légelvezető elemek.

Egy forradalmi újítás a hővisszanyerős szellőzésben

Az Aereco újgenerációs hővisszanyerős rendszere mind energiamegtakarítás, mind légcsere optimalizálás szempontjából előrelépés a hővisszanyerős szellőzési megoldások terén. A hagyományosan központi vezérlésű rendszerekkel ellentétben itt a hővisszanyerős szellőztető készülék képes külön-külön alkalmazkodni a helyiségek egyedi szellőzési igényeihez, valamint azok változásaihoz igazodva képes fokozatmentesen szabályozni a légutánpótlás és az elszívás mértékét.

Ez újszerű megközelítés, amely ötvözi a helyiségenként külön-külön szabályozott szellőzési megoldások és a hővisszanyerős szellőztető rendszer előnyeit, hiszen a helyiségenként egyedi érzékelő/szabályozó egységek kiegyenlített légcserét, ugyanakkor kiváló levegőminőséget biztosítanak.

A lakóhelyiségekben CO2 érzékelők, a kiszolgáló helyiségekben a helyiség funkciója szerint pára- és/vagy mozgás- (igény esetén CO2vagy VOC) érzékelős légelvezetők által vezérelten, a helyiségek levegőminőségéhez és a pillanatnyi szellőzési igényhez illeszkedve gondoskodik a szellőzésről. A DXR rendszer, amely 170 m3/h légszállításra képes, ideális megoldást jelent lakások és kisebb családi házak energiatakarékos szellőzésének kialakításához. A rendszer előnye, hogy a helyiségenként optimalizált légcserének köszönhetően a hővisszanyerés mellett a pillanatnyi légcsere igényekhez szabott működésnek köszönhetően a ventilátorok energiafogyasztása is kedvező (3. ábra).

Legyen szó páraszabályozott vagy hővisszanyerős szellőzésről, a helyiségenkénti légcsere-szabályozással a bent tartózkodók életritmusához igazítva optimálissá tehető a szellőzés, maximalizálható a komfortérzet, ugyanakkor elkerülhetők az alul-, vagy túlszellőztetettségből adódó problémák.

***

1. ábra. Álmennyezet fölé rejtett hővisszanyerős készülék
2. ábra.
3. ábra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Családi házak, lakások energiatakarékos szellőzése
  Új generációs DXR és DXA hővisszanyerős rendszerek
  Helyiségenkénti légmennyiségek szabályozása lakóterekben az optimális komfortért
  Az energiatakarékosság esetleges nem várt veszélyei
  A szemléletváltás szükségessége a lakóépületek szellőztetésénél
  Speciális érzékelők a szellőzőrendszerek szabályozásához

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam