belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

Hazánk épületállományának jelentős része felújításra szorul

Április közepén a TERC Kft. egy nagy horderejű szerződés megkötésével hívta fel magára a figyelmet, ugyanis megvásárolta a KONTROLL Kft. építőipari-technológiai adattárainak szerzői jogait és ezáltal hazánk egyetlen, az építőipari tevékenységek, technológiák döntő többségét lefedő adatbázisának tulajdonosává vált. Ezzel kapcsolatosan folytatok a beszélgetést a TERC Kft. egyik tulajdonosával, Molnár Miklós Konráddal.

 

Kezdjük talán egy rövid visszatekintéssel! Hogyan kezdődött a tevékenységetek?

Az egyetemet estin végeztem és hamarosan „elfajzott” építészmérnök lettem, mert az 1980-as évek elejétől részben az anyagiak, részben pedig megbízások miatt átálltam a tervezők által kevésbé szeretett költségvetéskészítésre. Ez abban az időben úgy nézett ki, hogy a kézzel írt változatot valaki legépelte annak mindenféle helyesírási és számszaki hibájával együtt. Tehát tényleg egy fáradtságos és nem szeretett feladat volt.

Amikor megjelent a hihetetlen karriert befutó Commodore 64-es számítógép, felmerült az ötlet, hogy miért ne lehetne költségvetés-készítésre is használni, így 1985-ben gazdasági munkaközösség (gmk) vállalkozási formában, már kész költségvetés-készítő programmal rendelkeztünk. Természetesen magán viselte a kor jellemzőjét, azaz a számítógépben floppy lemezeket kellett cserélgetni. De volt egy programunk és őszintén megmondom, arra vagyunk a legbüszkébbek a fiammal (aki azóta is velem dolgozik), hogy az akkori körülmények között több mint 300 programot el tudtunk adni, amely akkor nagy dicsőség volt.

A következő nagy átalakulás 1990-ben történt, amikor megalakult a TERC Kft. Mindenki azt kérdezi, hogy mi is az a TERC? Csak annyi, hogy hárman alapítottuk, két barát és annyi pénzünk sem volt, hogy kifizessük a jogászt, csak tulajdonrésszel tudtuk megváltani a jogi teendőit, ezért ő lett a harmadik társ. Így indult a TERC. Nagyon hamar átalakultunk baráti vállalkozásból családi vállalkozássá, de a cég alaptevékenysége a mai napig az építőipari normagyűjtemények és az ezen alapuló számítástechnikai szoftverek értékesítése, forgalmazása, fejlesztése.

Majd a privatizáció során megvettük a FÜTI (Fővárosi Építőipari Üzemgazdasági és Ügyviteltechnikai Iroda) Kft.-t, így jogtisztán hozzánk került a legnagyobb bázis intézmény, amely valaha Magyarországon normagyűjteményekkel foglalkozott, hisz régen az ÉGSZI és a FÜTI volt az a két cég, akik normagyűjteményeket készítettek. Már 1994-ben kijöttünk a saját fejlesztésű, új normagyűjtemény családdal ÉN (Egységes Építőipari Normarendszer) néven. Tulajdonképpen a nagy változást hazánk európai uniós csatlakozása jelentette, hiszen már 2002 környékén elkezdtük kutatni, hogy milyen lehet az EU tagországaiban a költségvetés-készítés, hogyan zajlik az építőipari elszámolás. Próbáltuk összeszedni a tudást, hogy vajon honnan, mit lehet „ellesni”. Kiderült, hogy semmit, mert minden országban (pl. Németországban tartományonként is) eltérő az elszámolás rendje. Közvetlenül Brüsszelhez is fordultunk, ahonnan azt a választ kaptuk kérdéseinkre, hogy az építőipari elszámolás a tagországok belügye, csak egy feltétel van, hogy az Európai Unió ún. általános direktíváit be kell tartani. 2004-ben megjelent az Összevont Építőipari Normarendszer elnevezésű (ÖN) adattárunk, amelyet a mai napig folyamatosan fejlesztünk és forgalmazunk. Mai állapotában ez 250 000 körüli tételt, tételváltozatot tartalmaz.

A TERC Kft. életében a 2000. év egy nagy előrelépést jelentett, ekkor emeltétek fel a törzstőkét igen nagymértékben. Mi történt? Miért volt erre szükség?

Az én elvem az, hogy mindig csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér, tehát hitelt nem vettünk fel, de a társaságban képződött nyereséget mindig bennhagytuk és abból próbáltunk fejleszteni. A Zuglói Önkormányzattól megvettük a Pillangó park 9. szám alatt lévő volt óvoda- bölcsődét, ezt felújítottuk és akkoriban hihetetlen magas költséggel, korszerű, közel 1300 m2-es alapterületű irodaházat hoztunk létre.

Ezt logikus módon át kellett tenni törzstőkévé, először ez 1 millió, majd 3 millió, végül az irodaháznál 130 millió forint fölé futott fel, amely aztán a társaság szétválásával csökkent le a mostani állományára. Ugyanis a cég évekkel ezelőtt szétvált a TERC Ingatlanhasznosító Kft.-vé, a TERC Irodaház Kft.-vé és a tevékenységet folytató TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vé. A cégnek részben védelmi, részben gazdasági okokból célszerű az ingatlanvagyont egy külön társaságban működtetni és nem összevetni a gazdasági tevékenységgel.

Most itt ülünk egy csodálatos székházban, irigylésre méltó ingatlan vagyonnal rendelkeztek, a tevékenységi körötök szinte az egész építőipart egyedülállóan lefedi, fantasztikus karriert futottatok be. Kérlek, panaszkodj egy kicsit és említs néhány dolgot, amit még nem sikerült elérni!

Nem sikerült elérni, hogy az építőipar jól működjön. Bár ez nem rajtunk múlik. Sajnos ma már odáig jutottunk, hogy alaptevékenységünk körét egyre inkább szélesítjük. Hiszen az irodaház kialakítása óta először Autodesk és egyéb építőipari szoftverek forgalmazásával is foglalkozunk, illetve ezekkel kapcsolatos oktatást is tartunk, mivel az amerikai Autodesk által elismert oktatóközpont vagyunk. Megalapítottuk az építőipari szakkönyvkiadó üzletágunkat is. Ennek a kiindulópontja az volt, hogy megvettük a Műszaki Szakkönyvkiadó Építőipari Üzletágát: a készlet és a kiadói jogok átkerültek hozzánk. Majd megalakítottuk az oktatási stúdiónkat, így mint akkreditált felnőttképző intézmény folytattuk a tevékenységünket és az építési műszaki ellenőrök közel 50%-a nálunk végezte el az OKJ-s szakképzést, illetve jelen pillanatban is a két kamara (építész és mérnök) kötelező és szabadon választott kreditpontos képzéseiben az egyik meghatározó szerepet mi játsszuk.

Ezen kívül van egy olyan stúdiónk, ahol mérnöki szolgáltatásként komplett tervdokumentációk összeállítása folyik, színes, fekete-fehér nyomtatás, digitális nyomtatás, másolás, plakátnyomtatás, tervek és bármilyen okiratok digitalizálása óriási mennyiségben. Most pl. egy cég teljes tervtárát, több mint 40 000 tervlapot digitalizáltunk.

Jelen pillanatban 32 fő főfoglalkozású és kb. 100-150 fő külsős munkatársunk van. Amire még büszkék vagyunk, hogy bármilyen gazdasági helyzetben van az ország és a vállalkozás, még egyetlen egy embert sem kellett elbocsájtanunk vagy munkabért csökkentenünk. Én a fejlesztésnek vagyok a híve és ennek keretében tavaly két üzletágat indítottunk be: nyertünk egy európai uniós pályázaton és beruháztunk egy könyvdigitalizáló berendezésre, ami azt jelenti, hogy emberi kéz érintése nélkül úgy, hogy a könyv gerince nem sérül, tud a gép muzeális könyveket digitalizálni. A műszaki paraméterei szerint óránként 2900 oldal a gép teljesítménye. A másik üzletág ennek a kisöccse, amely tavaly szeptemberben nyílt: a digitalizáló berendezések magyarországi nagykereskedelme. Pl.: a Fujitsu, i2S, Kirtas, Kodak cégeknek vagyunk a partnere, vagyis a legkisebb csekkleolvasó berendezéstől a dupla A0-as méretig tudunk, igen széles palettával, gépeket biztosítani. Visszatérve a kérdésedre: az a bánatunk, hogy a legszebb korszakunkhoz képest már csak 2/3-os forgalmat tudtunk tavaly realizálni. Együtt zokogunk az építőipar résztvevőivel és jó lenne, ha történne már valamilyen fellendülés.

Említetted, hogy könyvkiadással, illetve könyvek digitalizálásával is foglalkoztok, amelynek jelentős része térítésmentesen letölthető a honlapotokról. Mi ebben az üzlet?

A digitalizálás a jövő zenéje. Mondhatnánk azt is, hogy előre menekülünk. Bízunk abban, hogy ez az üzletág valamikor nyereséget fog hozni, hiszen az biztos, hogy az elektronikus könyvek iránt folyamatosan fog növekedni az igény. Ezért indultunk el ezen a területen. Jelenleg több száz könyv digitalizálását fejeztük be saját erőforrásból úgy, hogy egyetemek tanszékeivel, könyvtárakkal kötöttünk együttműködési megállapodást. Megkapják az állományt elektronikusan, mi pedig rendelkezünk azzal a joggal, hogy akár nyomtatott, akár elektronikus formában fel tudjuk használni. Szerintem úgyis csak egy lehetőség van: vagy ingyen teszem fel a könyvet az internetre, vagy sehogy. Szép lassan, fokozatosan a nálunk lévő állományt részben reprint módon kis példányszámban meg fogjuk jelentetni, részben pedig ingyen feltöltjük. Ez azt jelenti, hogy regisztrációval bárki hozzájuthat az anyagainkhoz, mert azt szeretnénk, ha az építőipari szereplőkben még inkább tudatosodna, hogy a TERC bocsátotta rendelkezésükre a dokumentumokat. Ez így egyfajta reklám lesz. Azért adjuk ingyen, mert az építőipari piac összes résztvevőjét magunkhoz szeretnénk kötni.

Régóta vagy a pályán, de mégis rólad, mint magánemberről relatív keveset tudunk. Beavatnál bennünket? Család, hobbi, szabadidő stb.?

A szabadidőt elviszi a TERC Kft., a feleségem legnagyobb bánatára. A hobbim végül is az olvasás és a könyvek gyűjtése. Egy speciális szakterületen gyűjtök könyveket és mindenféle szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy már nagyon komoly gyűjteményem van. Én nem engedek kidobni könyvet, ha ingyen is, de olyannak kell átadni, aki azt olvasni fogja.

Van egy nagy fiam és egy nagy lányom is a második házasságomból jóval később megszületett 13 éves fiam mellett, így a nagypapai és apai feladatokat együtt gyakorlom.

Szerencsés és sikeres ember vagy! Mit szeretnél még elérni és mi az a belső hajtóerő, ami a további munkára ösztökél? Mondhatnám úgy is, hogy te már elvégezted a magadét, miért nem töltöd a napjaidat vitorlázással vagy horgászással, esetleg unokázással?

Ezt a nejem nem kérdésként, hanem megrovásként szokta felemlegetni. Mindig azt mondja, hogy tulajdonképpen nem is ő az én feleségem, hanem a TERC Kft., ahol napi 10-12 órát eltöltök, de nem panaszkodásként mondom ezt! Hétvégén otthon szoktam tanulmányozni a szakirodalmat, a jogszabályokat. Bár mindig vágyom arra, hogy de jó lenne a könyvtáramat kategorizálni vagy csak kiülni a kertbe. De amikor van rá lehetőségem, nem is biztos, hogy ezt teszem, hanem azon gondolkodom, hogy mi a csudát kellene csinálni, hogy a cégben ez vagy az jobban menjen, a dolgozók jobban érezzék magukat. Ez szerintem a korosztályom jellemzője és talán majd hiányolni is fogjuk a következő generációkban, hogy vajon a magukénak tudnak-e érezni egy vállalatot, mint ahogy azt én teszem, vagy pedig csak „ügyvezetőként” lesznek ott és a 8 óra leteltével leteszik a lantot.


A terc.hu honlapról regisztráció után, mindenki számára szabadon letölthető:

  • dr. Neszményi Lászlónak, a BME Építéskivitelezési Tanszékének egy hónappal ezelőtt megjelent könyve az építőipari árképzésről, normagyűjteményekről, a magyarországi építőipari árak alakulásáról,
  • az új Elektronikus Építési Engedélyezési Eljárás, amely 2013. január 1-jétől lépett hatályba.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam