belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Három éven belül irodákat kell nyitnunk a szomszédos országokban

Számomra a neved összefonódott az ARISTON céggel, ezért nagy meglepetés volt, amikor megkaptam a leveledet, melyben a változásokról értesítettél bennünket – fordulok beszélgetőpartneremhez, Buczkó Tihamérhoz, a Biasi olasz cég hazai, frissen megválasztott képviselőjéhez.

 

De kezdjük az elején! Már jó pár éve munkálkodsz a hazai épületgépész piacon, kérlek, foglald össze az eddigi szakmai tevékenységedet!

1998-ban végeztem a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, mint általános gépészmérnök. 2003-ban Miskolcon szereztem diplomát és PhD-t, mint energetikai mérnök. Első munkahelyem 1998-ban a Beretta Hungária volt, 2001-ben váltottam a Thermomax Kft.-hez. A Berettánál szervizvezetőként, a Thermomaxnál pedig már műszaki vezetőként dolgoztam, itt gázkészülékeket fejlesztettünk. 2003 végén kaptam ajánlatot az akkor még MTS Hungary Kft.-től, és 2004 elején kezdtem el dolgozni az Aristonnál (az MTS utód cégénél), mint szervizvezető, 2007-től pedig kereskedelmi és szerviz vezetőként. 2014-ben az én feladatom lett Csehország, illetve Szlovákia képviselete is.

Talán a végét, az ARISTON céggel kapcsolatos munkásságodat kicsit jobban részletezhetnénk. Mi történt, hogy elfogadtad a Biasi cég ajánlatát?

Elmúltam 40 éves és talán az utolsó szakmai karrierlehetőség az, hogy egy olyan céget hozzunk létre, ami rendkívül fejlődőképes és szakmailag is óriási kihívás. Ugyan még csak 3 hónapja dolgozom itt a Biasinál, de úgy érzem, hogy már 3- 4 évvel ezelőtt kellett volna ezt képviseletet létrehozni, bár akkor még gazdasági válság volt.
A cég ügyvezető igazgatója vagyok, manapság ezt úgy hívják, hogy country manager. Az ajánlat egyik legkecsegtetőbb része volt, hogy 20%-os tulajdonosi részt kaptam a cégben. Ez szerintem manapság nagyon ritka Magyarországon!

Mi is az a Biasi cég? Bemutatnád az új munkaadódat?

A Biasi vállalatot 1931-ben Leopoldo Biasi úr alapította Triest mellett, Pordenone településen, közel Magyarországhoz (kb. 550 km), ipari kazánok gyártására.

A 2. világháború végéig nagyon sok állami megrendelése volt, és a 40-es évek elején már gázkazánt is gyártott. Az 50-es évek elején Veronában nyitott egy hatalmas öntödét, ahol jelenleg is az ipari gázkészülékgyártók 80%-a számára gyártja a hőcserélőket. A 70-es évek közepén az Agip szerette volna eladni a gázkészülékgyárát, a Savio-t, mely névre úgy tekinthetünk, mint az itteni FÉG-re, csak azt nem hagyták elveszni, hanem átvette a Biasi 1975-ben, és a mai napig egymás mellett működik a két gázkészülékgyár, egy telephelyen, de két különböző gyáregységgel. Olaszországban főleg Savio néven forgalmazzák a készülékeket, Kelet-Európában, Ázsiában, Angliában, Spanyolországban pedig Biasi néven értékesítik azokat. 2000 óta – első olasz cégként – gyártanak kondenzációs kazánokat. 2010-től pedig már saját néven is gyártják az ipari kondenzációs készülékeket. Az éves gyártási darabszám folyamatosan növekszik, a tervek szerint ez év végéig 180.000 darab kazánt fognak értékesíteni.

Milyen egyéb termékekkel foglalkozik az új céged?

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hőszivattyú iparág fejlődését sem, ezért mi, mint gázkészülékgyártó kénytelenek vagyunk ezzel is foglalkozni. Ugyanúgy a megújuló energiáknál előtérbe kerültek a napkollektorok, HMV-szivattyúk, levegővizes fűtési hőszivattyúk. Ezeket azonban Magyarországon csak akkor fogjuk bevezetni, ha már szilárd lábakon fog állni a gázkészülék forgalmazása.

Véleményed szerint mi az, ami egy külföldi társaságot arra inspirál, hogy ma, Magyarországon beruházzon?

Valóban sokat kellene időben visszamenni, amikor egy gázkészülék forgalmazó cég utoljára alapított leányvállalatot Magyarországon. Azért is fogadtam el ezt a nagyon jó ajánlatot, mert látom benne a lehetőséget, hiszen egy kondenzációs készülék fejlesztésénél a bekerülő költség 40%-a maga a hőcserélő. A Biasi saját gyártású hőcserélővel rendelkezik, ezért biztos vagyok benne, hogy a készülék forgalmazása sikertörténet lesz. Az utóbbi 15 évben sokszor hallottam a kivitelező és a szervizes vitáját probléma esetén, hogy a kazán, a hőcserélő vagy a fűtésrendszer hibájáról van-e szó. A mi hőcserélőnk pedig kiemelkedő hatásfokú, mert közben füstgázra is modulál.

Milyen érzésekkel foglaltad el az új munkahelyedet? Mert hiszen mindenki abban bízik, hogy lendületbe jön az építőipar hazánkban, de erre még türelemmel várni kell.

Szerintem 2012 volt a mélypont a gázkészülék piacon, ami évi 55.000 darab eladott készüléket jelentett. Ez szépen elkezdett fejlődni, tavaly már 75.000 darab volt, idén már 85.000 darabos gázkészülék piacot várok. Sokan nem értenek velem egyet, de a számok teljesen mást mutatnak. Ha nem is érjük el azt a 2003-as, 2004-es csúcsidőszakot, amikor 115.000 kazánt el lehetett adni Magyarországon, de 2020-ig, amíg Magyarország uniós támogatást kap és a CSOK pályázatok is futnak, ezt a számot évi 90.000 fölött biztosan lehet tartani a max. 35 kW teljesítményű háztartási készülékeknél. Az ipari darabszám pedig 2000-ről fog felugrani kb. 3000 darabra és ezt szerintem tudja is tartani a piac.

Te ezek szerint bizakodóan látod a magyar építőipar és azon belül az épületgépészeti piac helyzetét. Sikerült erről őszintén a külföldi tulajdonossal értekezni?

Szerintem a magyar épületgépészet helyzetét szakmailag sokszor alul értékeljük, pedig annak színvonala, a tervezés, kivitelezés, a boltok árukínálata, a képzések nyugat-európai szinten vannak. Ha nézem pl. Közép-Európát, Magyarországon sokkal fejlettebbek a fűtésrendszerek, mint pl. Csehországban, Szlovákiában, és Romániáról vagy Szerbiáról ne is beszéljünk. Viszont ezeket a pozitív előnyöket, a tehetséget, a szorgalmat sokszor felesleges szabályozásokkal tönkretesszük. Amíg egy másik országban fogalmuk sincs róla, mi az, hogy tisztító nyílás és boldogan működnek gázkészülék rendszerek, addig nálunk intelligens kéményrendszereket alakítunk ki, amivel a saját magunk munkáját nehezítjük meg. Olyan fölösleges szabályozási rendszereket építünk ki, amelyek sem keleten, sem nyugaton nem léteznek. Az rendben van, hogy bizonyos szabályoknak meg kell felelni, a CE minősítéseket be kell tartani, de hogy efölött miért kell egy csomó más rendeletet bevezetni, érthetetlen és teljesen felesleges.

Van egy átfogó képed az olasz gázkészülék piacról vagy egyáltalán az ottani gazdasági helyzetről?

Az, hogy mit nevezünk Olaszországban válságnak és mit nevezünk válságnak itt, Magyarországon, az két különböző dolog. Az épületgépészeti szakág válsága Olaszországban azt jelenti, hogy maximum 7- 8%-kal esik a forgalmuk. Magyarországon a válság azt jelentette, hogy megfeleződött a cégek forgalma. Külön kell az egészet kezelni. Szerintem gazdaságilag annyira erős Olaszország és szakmailag olyan magas színvonalon van, hogy anyagilag nem érzik meg annyira a problémákat.

Milyen feladatokat tűztetek ki az új társaság elé? És mi az, amitől a legjobban tartasz, hogy nem sikerül majd teljesíteni?

Nem félek semmitől, legfeljebb attól, hogy nosztalgiám lesz 13 év után az Aristonnal kapcsolatban. Érdekes, hogy 3 hónap után az új cégnél úgy érzem, mintha már 13 éve a Biasinál dolgoztam volna. Czékmány László kollégámmal éppen arról beszéltük, hogy mennyire tisztelettel gondolunk a korábbi időkre, de nem hiányzik semmi.

Fiatalember lévén biztosan tele vagy tervekkel, elképzelésekkel. Beszélnél ezekről a családot és a munkahelyedet illetően is?

A cégünknél az a terv, hogy év végéig 1500 darab kazánt értékesítsünk, ennek a nettó forgalma olyan 1 millió euró. Az 5 éves tervben pedig évi 6-7000 darab kondenzációs gázkészülék értékesítése szerepel Magyarországon. Három éven belül irodát kell nyitnunk Szlovákiában és Csehországban, illetve a korábbi jugoszláv területeken, valahol Újvidéken, vagy Belgrádban.

A családdal kapcsolatban pedig majd kialakul, hogy a fiúk mik akarnak lenni. Engem sem vezettek rá soha semmire, pedig az édesapám az építőiparban volt mindig, de nem befolyásolt, nem mondta, hogy mi legyek.

A szaklapunk adta lehetőséget kihasználva kérlek, üzenj a partnereiteknek, esetleg a leendő kapcsolataidnak, hogy miért érdemes a ti termékeiteket választani?

Azt üzenem a leendő partnereknek, hogy azért dolgozzanak együtt a Biasival, mert nagyon egyszerű, de rendkívül széles termékpalettát ajánlunk. Nagyon figyelünk, hogy a tartozéklistánk teljes legyen, hiszen tudjuk, hogy ha valami hiányzik ebből a kirakósból, már nem fog működni. Emellett biztosítunk egy nagyon magas műszaki színvonalat. Ha valamilyen probléma adódna a tervezés során, állunk mindenki rendelkezésére.

Olyan új készüléket szeretnénk a piacra dobni, amelyet nem 150 Euróból terveztek. Olyan készülékeket gyárt a Biasi, ami a jelenlegi trendeknek ellentmond, és minimum 15-20 év az élettartama. Ezért nem is véletlen, hogy négy év teljes körű garanciát adunk a készülékekre, karbantartással egybekötve. Jól jellemezhetők a termékeink azzal, hogy a kereskedőpartnerek és a kivitelezők azt mondják, amikor elvitték, vagy amikor feltették a készüléket falra, érezték, hogy itt valóban kazánról van szó, mert van benne anyag. Nem gyártunk alkatrészt másfél milliméternél vékonyabb lemezből. Nálunk a legkönnyebb kazán is 34 kilós, tárolóval egybeépítve pedig 75, sok anyag van a készülékekben. Ehhez pedig megfelelő árat is tudunk biztosítani, azaz minőséget próbálunk nyújtani.

A készülék sikeréhez mi a közel 20 éves szakmai tapasztalatunkat tesszük, hiszen a kollégámról és rólam is köztudott, hogy a szervizhálózat kialakításában elég nagy tapasztalatunk van.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam