belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Grundfos Laboratórium ünnepélyes átadása

Nagy örömmel vettünk részt a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Épületgépészeti Tanszékén megépített Grundfos laboratórium fordulatszám szabályozott és kaszkád kapcsolású mérőkörének ünnepélyes átadásán, 2015 június 30-án Pécsett.

 

Dr. Kvasznicza Zoltán, általános és stratégiai dékánhelyettes az alábbiak szerint köszöntötte a megjelenteket: „Azt gondolom, hogy ez a labor jól tükrözi azt a törekvést, amelyet a kar vezetése már nagyon régóta a zászlajára tűzött: minél magasabb szintű alapképzés megadása mellett, a képzésünk legyen gyakorlatorientált és ehhez járuljon hozzá az, hogy megfelelő színvonalú és megfelelő mennyiségű laborok, műszerek, eszközök álljanak rendelkezésre. Ennek létrejöttéhez a régebbi, sokat tapasztalt kollégák is hozzájárultak és az új generáció – Baumann Mihály tanszékvezető úr vezetésével – is nagyon sokat tett azért, hogy a mai napon ünnepelhessünk. Nem hiszem, hogy van olyan felsőoktatási intézmény még az országban, amely ennyire szoros kötelékkel kapcsolódna az iparhoz. Ez pedig azért is nagyon fontos, mert a felsőoktatásban is versenyhelyzetben élünk, meg kell harcolnunk is a hallgatókért, a támogatásokért. Ma ennek a sikerét ünnepeljük.”

Az adományozó Grundfos cég nevében Erdei István és az egyetem részéről Dr. Kvasznicza Zoltán leleplezte az új névvel fémjelzett laboratóriumot és bemutatták a frissen kiépített üzemelő mérőkört, amelyen az összes mért paraméter nyomon követhető, mindenféle szabályozható rendszerek felprogramozhatók, számítógéppel kommunikálhatók, kigyűjthetők és rögzíthetők a mérési adatok.


Eördöghné Dr. Miklós Mária
(EG Tanszék projektgazda)

Mikor és hogyan kezdték meg a mérőkör megvalósításának szervezését?

2010-ben született meg az ötlet, egy „ős grundfosos”, Parragh Józsefnek fejében, akinek nagyon sok üzemi tapasztalata volt, amit szeretett volna kicsit hozzáférhetővé tenni mások számára is. Amikor az egyetemre kerültem tanítani, úgy látta, hogy összeállnak azok a feltételek, melyek biztosíthatják az egyetemen belül az oktatást és a szakembereket szolgáló mérőkört létrehozását. Erdei Istvánban látta meg a Grundfos részéről azt a támogató személyt, aki majd biztosítja az anyagi hátteret, végül 2010- ben terveztük meg ezt a mérőkört. Jóskának a szíve csücske a vízellátásban alkalmazott szivattyúk üzeme és a szívóoldali, néha kicsit kockázatos üzemviszonyokat szerette volna tisztába tenni, a berendezést erre kialakítani. Én pedig azt javasoltam, hogy mivel az épületen belüli vízellátás jobban beilleszkedik az oktatás tananyagába, ezért alakítsunk ki egy sok funkciós kört: két szint között, két tartályból keringtetjük a vizet, így a szívó oldalnak a vizsgálatára is lehetőségünk van, különféle üzemviszonyokat tudunk szimulálni.

Erdei István
(igazgató, Grundfos projektgazda)

Mivel értétek el, hogy egy újabb támogatást tudtatok adni egy oktatási intézménynek? A BME-nek is nyújtottatok támogatást. Mi motivál titeket?

Ez alapvetően a stratégiánk része, nem „ad hoc” jelleggel támogatunk. Nem véletlen, hogy az első ilyen nagy projekt volt a BME-n a Stokes labor, utána tudatosan a következő lépcső volt itt a Pollackon. Azt mondhatom, hogy ez egy közbenső állomás, és szeretnénk folytatni mindenütt, ahol épületgépész képzés van. Jó lenne, ha mindenhol olyan laborfejlesztés történne, ami a gyakorlati oktatást, a kutatásfejlesztést támogatja.

 Hogy miért? Legyünk azért őszinték! Minden nagyvállalat stratégiájában benne van a fenntartható fejlődés, társadalmi hatások stb. gondolatának elvi támogatása. A Grundfosnál mi már túlléptünk a jelszavak hangoztatásán, próbáljuk ezt a gyakorlatba is átültetni. A központban is elismerik azt, hogy a cégnek komoly gazdasági előnyt jelent, hogy Magyarországon gyárt, jóval olcsóbb mérnököket alkalmaz kutatásfejlesztésre, vagyis kihasználják ennek az országnak a társadalmi erőforrásait. És, amit mi kapunk, azt vissza is kell adni, főleg, ha a jövőben is számítunk ezekre az erőforrásokra. Ezt a stratégiát én kezelem most már hosszú évek óta, ez a fajta folytonosság és az anyacég folyamatos támogatása bizonyítja, hogy a Grundfos a jövőben is támogatni kívánja a felsőoktatási intézményeket, a jövő mérnök generációját.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam