belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Grundfos – Helios – Herz szakmai nap és légtechnikai laboravató

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán, a Gépészmérnök Tanszéken szakmai napot és légtechnikai laboravatót tartottak április 21-én, a Grundfos, a Helios és a Herz szakembereinek közreműködésével.

 

A közreműködő cégek a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának elkötelezett támogatói. A szakember-utánpótlást segítő, most felavatandó légtechnikai laboratórium létrejöttét a Helios vezérképviselet berendezésekkel, kiegészítőkkel és szakmai tanácsokkal támogatta.

A Helios vezérképviselet (Kamleithner Budapest Kft.) a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar légtechnikai laborjának fő támogatója. Az évtizedes együttműködés során közel 2,5 millió forint értékű légtechnikai gép, talajhő hasznosító rendszer, a légvezető rendszer elemei, illetve tartozékai működik a laborban. Most a legmodernebb hővisszanyerős gépet telepítették, komplett automatikával.

Az új légtechnikai labor előnye, hogy például a talajhő hasznosítást modellezve többféle üzemmód vizsgálható ugyanazon a rendszeren. A tisztán friss levegős, a vizes talajkollektorral szerelt, valamint a talajszondás megoldás hatékonysága is ellenőrizhető. A jól felszerelt mérőrendszer egy időben szolgálja az oktatást (laborgyakorlatok, szakdolgozatok stb.) és a kutató munkát (a különböző rendszerek egymásra hatása, illetve gazdaságossága is mérhető).

A Grundfos Hungaria Kft. évtizedek óta támogatója a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának, és a Gépészmérnök Tanszéknek. A közreműködésükkel már korábban elkészült labor a nyomásfokozó berendezések (szabályozással együtt) bemutatását szolgálja.

Az újonnan telepített szivattyúkkal még precízebb mérések is végezhetők, amelyek tovább javítják a már eddig is példaértékű tudományos együttműködést. A Herz Armatúra Hungária Kft. kazánokkal és szakmai előadásokkal támogatta, illetve javította a pellet labor minőségét. A támogatás összértéke megközelítette a 2 millió forintot.

A Laboravatóhoz szakmai előadásokkal is készültek a támogatók, amelyeket az egyetem vonzáskörzetében élő mérnökök részére hirdettek meg:

  • „Szellőztető megoldások EC technikával” – Kovács István (műszaki vezető, okleveles gépészmérnök); Helios
  • „Újgenerációs keringető szivattyúk alkalmazási példái” – Erdei István (értékesítési igazgató, okleveles villamosmérnök); Grundfos
  • „Biomassza kazán alapismeretek” – Páger Szabolcs (műszaki tanácsadó, épületgépész mérnök) – Herz

Az előadások után került sor a laboravatóra, amelyet megtisztelt a kar két dékánhelyettese: Dr. Kvasznicza Zoltán, általános és stratégiai dékánhelyettes és Dolgosné Dr. Kovács Anita, oktatási dékánhelyettes.

A Gépészmérnök Tanszék vezetője Baumann Mihály úr köszönte meg a labor létrejöttéhez nyújtott segítséget, majd méltatta a támogatókat, illetve beszámolt az elért eredményekről. A Helios vezérképviselet nevében Dr. Chappon Miklós köszöntötte az ünneplőket, röviden bemutatta a rendszert, majd biztosította a kar, illetve a tanszék képviselőit, vezetőit a szakmai és tudományos együttgondolkodás folytatásáról, amit megerősített Chappon Ákos cégvezető is.

A jó hangulatú és szakmailag is hasznos napot svédasztalos ebéddel zárták a megjelentek.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam