belépés / regisztráció
2021. október 15. péntek
Aktuális lapszám

Gondolkodjunk együtt a közös sikerért!

Örömmel vettük a Gienger Hungária Kft. meghívását Pécsre, a cég évzáró ünnepségére, hiszen utoljára 2013 decemberében vettünk részt ilyen eseményen a Giengernél és akkor valóban egy hangulatos, jókedvű karácsonyi rendezvényen, inkább baráti találkozón élvezhettük egymás társaságát. „Remélem, hogy az esemény kezdetén még néhány – az üzletmenettel kapcsolatos – kérdés is megengedhető és ez még nem visszaélés a vendégszeretettel”- fordulok az est vendéglátójához, Halmi Csaba ügyvezető igazgatóhoz.

 

Nos, 2013-ban úgy nyilatkoztál, hogy az akkori évet eléggé rosszul zártátok. Most, két év távlatában miként látod a múltat?

Nagyon kemény két év van mögöttünk, ebből az ideit már sikeresnek tekintethetjük. 2013 a cégek összeolvasztása, a rendrakás, a takarítás éve volt, 2014-ben végre már magunkkal tudtunk foglalkozni, vagyis a kereskedelemmel, hiszen ezt várja el tőlünk a piac és a tulajdonosok. Felépítettük azt az egységes kereskedelmi és termék politikát, ami a mi küldetésünknek megfelelő. Ez elérte a célját és úgy tűnik, hogy termékeny talajra talált.

2013-ban a piac fejlődését jósoltad, megtörtént ez?

Igen, szerintem egyértelműen fejlődött a piac. Reményeim szerint marad is ez a tendencia. Ha az elmúlt időszakban meghozott kormányzati intézkedéseket figyeli a szakma, akkor szerintem 2016-ra is bizakodóak lehetünk. Az, hogy 2017-re mit jósolnak a hozzáértők, nem tudom, de most a piac fejlődik és ez talán még tartós is marad.

Amikor az akkori, a több mint 20%-os leépítésről beszéltünk, a továbbiakra biztos munkahelyet ígértél a dolgozóknak. Most milyen érzésekkel álltál ki a kollégák elé?

Nagyon jó érzésekkel álltam a kollégák elé, ugyanis amit akkor megjósoltunk, illetve közöltünk velük, azt maximálisan be is tudtuk tartani. Most már elmondhatjuk, hogy végre egy hálózatépítő céggé váltunk, amit terveztünk is, de sajnos meg kellett lépnünk azokat a konszolidációs lépéseket, amelyeket megkövetelt tőlünk a tulajdonosi kör és a józan ész. Ezek jó döntéseknek bizonyultak, mert ahhoz vezettek, hogy 2015 márciusában Tatabányán nyithattunk egy új lerakatot, és most, 2016 januárjában pedig Szegeden tesszük ezt.

Az anyavállalat vezetői általában mindig többet, nagyobb eredményt várnak a leányvállalataiktól, mint a realitás. Sikerül őket megnyugtatni, és elfogadtatni velük a hazai valóságot?

Ez egy nehéz kérdés, hiszen ha a cégcsoport összes árbevételét nézzük, akkor egy eléggé csekély részét képviseljük mi. Ezért a mi érveink és a mi helyzetünk nem feltétlenül tudja őket meghatni, de figyelemmel kísérik a munkánkat, tehát szerintem függetlenül attól, hogy a piac milyen irányba halad, sikeres, eredményes céget kell produkálnunk. Ha éppen recesszió van, ez járhat jelentős forgalomcsökkenéssel is, de fontos, hogy eredményes legyen. A cél és a hangsúly mindig az eredményen van! Ehhez kell alkalmazkodni. Sohasem írták elő, vagy vésték kőbe, hogy milyen forgalmi számokat kell elérnünk, egyetlen egy elvárás van felénk, hogy eredményes céget produkáljunk.

És most már úgy is néz ki, hogy idén, 2015-ben végre meg is tudtunk felelni a tulajdonosi elvárásoknak. Ezért is történt ez az átalakulás 2013-ban nálunk, ezekkel a lépésekkel a hátunk mögött, illetve azokkal a lehetőségekkel, amelyek bennünk vannak, középtávon biztosan tudjuk hozni ezeket az elvárásokat.

Ha már az anyavállalatot emlegettük, ki vesz részt közülük a mai ünnepségen? Egyébként tartanak a németeknél is hasonló évzáró összejövetelt?

Az én közvetlen kollégám, Robert Daumoser úr itt van, illetve a közös főnökünk, Bernd Schröder is érkezni fog. Bízom benne, hogy estére már itt lesznek, mert az indulásukkal Münchenben voltak kisebb problémák.

És igen, a bajor területen minden évben tartanak rendezvényeket. De ott inkább a belsős kollégáknak, a vevőknek szóló események nem feltétlenül év vége felé szoktak lenni. Egy nagyon jelentős rendezvényük pl. mindig az ISH évében, egy hónappal az ISH után a „Neuheitenschau”, ahol a bajor partnereknek tartanak egy házi vásárt kb. 20-30.000 résztvevővel és ezen már mi is részt veszünk minden évben.

Tegyük félre az üzleti gondokat, legyen ez ma másodlagos! Itt van a kereskedelmi partnereitek többsége, a napi forgalmakat megvalósító kis-, és nagykereskedők csoportja. Mi az üzeneted feléjük?

Én mindig nagy örömmel és várakozással érkezem erre az év végi rendezvényünkre, hiszen ez a mi alapításunk születésnapja is, ami 24 évvel ezelőtt, december 21-én történt, úgyhogy 2016-ban egy nagyobb ünnepségre készülünk, de erről később lesz majd szó. Ez a fajta összetartás, a biztos rendezvényszervezési múlt, ami mögöttünk van, nagyon biztos jövőt fest a beszállítóink felé, ugyanis, ahogy elnézem az utóbbi 8-10 évet, tulajdonképpen egyedül maradtunk ebben a dél-dunántúli régióban, akik még egyáltalán szerveznek ilyen karácsonyi vevőtalálkozót. A 2008-2009-es évek után ezek tulajdonképpen nyomtalanul eltűntek a piaci életből és kevesen hozták vissza utána, de mi vér-verejtékkel megtartottuk ezt a hagyományunkat, mert azt gondoltuk, annyival tartozunk a vevőinknek, hogy évente egyszer, a cég születésnapján, egy nagyon bőséges, széleskörű vendéglátást nyújtsunk számukra.

Ha azt kérdezném, hogy miért érdemes a Gienger partnerének lenni, mit válaszolnál?

Mi egy picit mások vagyunk, mint a többi nagykereskedő cég Magyarországon. Azt szoktam mondani, hogy egyedül vagyunk külföldi tulajdonú cég a piacon. Az elvárások felénk teljesen mások, minket a nagyon konzervatív, német számviteli elvárások alapján konszolidálnak, illetve vizsgálnak. Egy brémai szerveren keresztül működik a cégünk, ezért nálunk nem léteznek a Magyarországra jellemző „kreatív” megoldások. Egy az egyben ugyanazokat az értékeket valljuk és képviseljük, mint az anyacégünk és lehet látni, hogy majdnem ugyanaz a beszállítói kör dolgozik velünk, mint egész Nyugat- Európában a cégcsoporttal, mert azt tapasztalják, hogy a mi értékrendünk teljesen egyenértékű az anyacégével, ami 94 éve értékmutató egész Nyugat- Európában, ez pedig biztonságot ad a szállítói körnek. Talán ezért is érdemes velünk dolgozni!

Egyébként hogyan sikerült megtartani a partnereiteket? Esetleg még növeltétek is a számukat?

A szállítói körünket racionalizáltuk. Azt szoktam mondani, hogy aki megért minket, az együtt növekszik velünk, aki nem feltétlenül tud velünk gondolkodni, az stagnál, vagy lemarad. Hál’ Istennek nagy a merítési lehetőség. Mi biztatjuk a beszállító partnereket, hogy értsék meg, mi egy picit mások vagyunk, de érdemes velünk együtt gondolkodni és akkor közösen tudunk sikereket elérni.

Ha pedig a vásárlóinkat nézzük, akkor szerintem őket meg tudtuk arról győzni az elmúlt két évben, hogy jó a haladási irányunk. Az ő számuk bővült. 2016-ban készülünk a piacra lépni egy olyan online értékesítési rendszerrel, amely Magyarországon ma egyedülálló, a neve „GC online Plusz” és kifejezetten, illetve kizárólag a kivitelezői körnek szól, őket fogjuk vele megszólítani. Ez egy zárt online értékesítési rendszer, amilyen jelen pillanatban még nincs Magyarországon, de elnézve a fejlesztési költségeket, jó pár évig nem is lesz, úgyhogy szeretnénk majd ennek az előnyeit jelentős mértékben kihasználni.

Úgy érzem, nem vagy könnyű helyzetben, mivel emlegetted a főváros döntő szerepét és ti mégis Pécsett ünnepeltek. Nem ellentmondásos ez?

Szerintem nem! Itt részben egy hagyományt is viszünk tovább. Erről a telephelyről tudni kell, hogy a GC Csoport első külföldi leányvállalata volt, és a budapesti központunk közel sem olyan reprezentatív, mint a pécsi, de erősen dolgozunk azon, hogy a vállalati kultúrának és a cégtörténetnek megfelelő helyre költözzünk a közeljövőben ott is.

A világot, de az Európai Uniót biztosan, ma a káosz, a rendezetlenség kezdi uralni. Gondolod, hogy ez előbb-utóbb kihat az üzletmenetetekre is?

Erre nagyon nehéz válaszolni, nem lehet megjósolni. De azt gondolom, hogy amíg Európában ez a fajta mentalitás, fejlődési ütem, a német iparra fókuszáló koncentráció megmarad, addig mi ennek élvezni fogjuk az előnyeit. Bízom benne, hogy ez a fajta európai vállalati kultúra fennmarad és továbbra is irányadó lesz a jövőben.

Egészen új hír, hogy a lakásépítkezések áfa-kulcsát jelentősen csökkenti a kormány. Mit vársz ettől 2016-ban és az azt követő pár évben?

Én pozitív hozadékot látok ebben és jót várok tőle! A mi célcsoportunk ugyan nem a lakosság, de az ő általuk generált keresleten keresztül ez nálunk is le fog csapódni, ezért én nagyon bizakodó vagyok ezen a téren.

Két évvel ezelőtt is megkérdeztem, és most is megteszem: milyen tervekkel, vágyakkal, elképzelésekkel vágtok bele a 2016-os és az azt követő évekbe?

A legnagyobb tervünk a korábban említett GC Online Plusz rendszernek a piacra dobása és a vevőkkel való megszerettetése, hogy minél szélesebb körben használják. Tovább szeretnénk építkezni, fejlődni. Szeretnénk Magyarország minden nagyvárosába eljutni, pl. Debrecenbe vagy Kecskemétre, illetve a budapesti jelenlétünk előnyeit jobban kihasználni, a budai oldalon ugyanis egyáltalán nem vagyunk reprezentálva. Ez persze már a középtávú célok között szerepel. Egy hatékony és eredményes cég építése a legfőbb célunk.

Zárszóul. Milyen változásokról tudsz beszámolni a privát életedet illetően?

Nem tudok sok újdonsággal szolgálni. A gyermekeim száma stagnál, két lányom van. A legnagyobb változás majd 2016 őszén az lesz az életünkben, amikor a pici lányom is megkezdi az általános iskolát, úgyhogy sokévi óvodába járás után most már mindenki iskolába megy reggelente. Ez nagy változás lesz.

A nagylányom már felsős, elkezdett aerobic-ra járni, amit nagyon élvez, mert igen jó közösségbe került, és ez jót is tesz neki. A jövőben úgy néz ki, hogy kisebb regionális versenyekre is el fognak járni. Én, aki világéletemben csapatsport kedvelő voltam, és még a síelést is annak tartom, mert mindig többen megyünk együtt, a sport közösségformáló erejében bízom.

A feleségem pedig hosszú idő után munkahelyet váltott, ami egy eléggé új helyzet, de bízom abban, hogy hamar sikerül megtalálnia a helyét és a számításait az új helyen.

Van egyáltalán időd arra, hogy együtt legyél a családoddal?

Valóban elég sokat vagyok tőlük távol, de le a kalappal előttük, mert eddig ezt tolerálták, reméljük, hogy a jövőben is így lesz. Próbálok én is minél többet otthon lenni, de ez nyilván nem mindig sikerülhet.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam